Foto: AFP/Scanpix

Otrdien, 11.februārī, Latvijā ieradies Ukrainas protestos cietušais, lai saņemtu medicīnisko palīdzību un rehabilitāciju. Kopumā Latvija izteikusi gatavību uzņemt desmit cilvēkus no Ukrainas, kam nepieciešama palīdzība, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses centrā.

Lai sniegtu palīdzību citiem cietušajiem, ukraiņi izteikuši interesi arī par Latvijas medicīnas speciālistu konsultācijām, izmantojot telemedicīnas tehnoloģijas. Šis palīdzības veids īpaši svarīgs tiem pacientiem, kas nav transportējami.

LTV raidījums "Panorāma" otrdien ziņo, ka cietušais Ukrainas protestētājs ārstējas Paula Stradiņa slimnīcā.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) ir informējis par Latvijas valdības gatavību humānu apsvērumu vārdā sniegt palīdzību desmit personām, kas cietušas protestos Ukrainā. Latvija ir viena no tām valstīm, kas piedāvājusi medicīnisko palīdzību, norāda ĀM.

Pagaidām ĀM nesniedz ziņas par šī cilvēka personību vai veselības stāvokli.

No Ukrainas tiek vēstīts, ka sadursmēs cietušie baidās doties uz slimnīcām un min gadījumus, kad milicija ārstniecības iestādēs arestē opozīcijas aktīvistus.

Kā vēstīts Lietuva jau uzņēmusi vairākus Ukrainas pret prezidentu un valdību vērsto demonstrāciju dalībniekus, kas guvuši dažādus ievainojumus. Viens no viņiem ir arī Dmitro Bulatovs, kurš astoņas dienas tika turēts gūstā, spīdzināts un sists.

Krīze Ukrainā aizsākās novembrī, kad prezidents Viktors Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).

Vēlāk viņš parakstīja vienošanos ar Maskavu par 15 miljardu dolāru kredīta saņemšanu.

Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzēti vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā.

Protestētāju grupas Kijevā ieņēma vairākas ministriju ēkas un uzbruka administrācijas ēkām arī ārpus galvaspilsētas.

Nekārtību rezultātā cietuši vairāki simti cilvēku kā likumsargu, tā protestētāju rindās. Četri aktīvisti zaudējuši dzīvību. Protestētāji pieprasa varas maiņu. Likumsargi vairākkārt norādījuši, ka nekārtību gaitā uzdarbojas radikāļi.

Lai panāktu krīzes atrisinājumu, demisionējis premjerministrs Mikola Azarovs. Cenšoties panākt krīzes noregulējumu, notikušas vairākas prezidenta un opozīcijas līderu sarunu kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!