Foto: LETA

Būt par Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāju ir milzīga atbildība, bet galvenais uzdevums ir nodrošināt sekmīgu tiesas darbu un uzturēt labu atmosfēru, otrdien Latvijas Radio sacīja jaunievēlētais ST priekšsēdētājs, vien aprīlī par ST tiesnesi ieceltais Aldis Laviņš.

Kā ziņots, Laviņa kandidatūra otrdien tika izvirzīta uz trešo balsošanas kārtu, jo pirms tam pēc divām vēlēšanu kārtām netika ievēlēti Gunārs Kusiņš un līdzšinējais tiesas priekšsēdētāja vietnieks Uldis Ķinis. Par Laviņu nobalsoja četri, bet pret viņu - divi tiesneši. Laviņa kandidatūru sēdē izvirzīja Ķinis.

Laviņš norādīja, ka pēc pirmajām divām balsošanas kārtām, kurās netika izvēlēts priekšsēdētājs, tiesneši apspriedē saprata, ka priekšsēdētāja jautājumam ir jābūt atrisinātam, un tika noraidīta iespēja par tā brīža sagaidīšanu, kad ST atkal strādās pilnā jeb septiņu cilvēku sastāvā, tāpēc situācija prasīja risinājumu.

Laviņš pateicās kolēģiem par viņam izrādīto uzticību un atzina, ka izjūt milzīgu atbildības nastu. Jaunais ST priekšsēdētājs atgādināja, ka viņam tomēr jau ir tiesas vadītāja pieredze, jo viņš bijis Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētājs tikko pēc tās izveides "no nulles pozīcijas".

Tāpat viņš atzina, ka būt par ST priekšsēdētāju ir milzīga atbildība un galvenais uzdevums ir nodrošināt sekmīgu darbu, kā arī to, lai ir laba atmosfēra, jo tur, kur darbinieki labi jūtas, esot arī vislabākie darba rezultāti. Laviņš arī nepiekrita, ka tiesā ir problēmas ar mikroklimatu, ja jau uzreiz ievēlēja viņu, nevis vairāk pieredzējušus tiesnešus.

Laviņam arī nešķiet, ka tiesā būtu izveidojusies konfliktam raksturīga situācija. Jaunais ST priekšsēdētājs radio norādīja, ka, pēc viņa domām, tā ir parasta un normāla parādība, ka attiecībā uz priekšsēdētāja ievēlēšanu nav bijis vienprātības, jo arī spriedumu pieņemšanas laikā balsis dalās.

Tiesas priekšsēdētājs atzina, ka izjūt pārliecības deficītu atsevišķās jomās, bet viņam ir apņēmība augt un apgūt lietas, kas ST tiesnesim ir nepieciešamas, un tas viss ir izdarāms. Jautāts, kāds ir viņa vadības stils, Laviņš norādīja, ka tas ir koleģiāls un tāds tas būšot arī turpmāk.

Jautāts par apsūdzēto ST tiesnesi Vinetu Muižnieci, Laviņš pauda, ka būtu vēlams, lai tiesa pēc iespējas ātrāk izspriestu šo krimināllietu, un šobrīd tiek gaidīts, kāds būs Augstākās tiesas nolēmums, norādot, ka pēc tam būs redzams situācijas risinājums.

Arī tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) apsveikusi Laviņu, norādot, ka tiesneša līdzšinējā darbība liecina, ka viņš ir teicams administratīvo un cilvēktiesību jomas eksperts. "Bet ir vēl kas, un tā ir jūsu jaunība, kas ļauj ātri izprast un pielāgoties situācijām. Esot amatā tik neilgu laiku, jūs nenobijāties uzņemties šos atbildīgos pienākumus, un esmu pārliecināta, ka jūsu uzdrošināšanās bija pareizais solis," apsveikumā pauda ministre.

"ST un tās priekšsēdētājs ir paraugs, pēc kura cilvēki vērtē tiesas un visas tiesu sistēmas darbu kopumā. Esmu droša, ka konstitucionālā tiesa jūsu personā ieguvusi vadītāju, kas simbolizēs turpmāko gadu gudrību un nosvērtību sarežģītu un Latvijas sabiedrībai svarīgu jautājumu izšķiršanā," norādīja Broka, papildus novēlot Laviņam jaunajā darbā spēku, izturību, pacietību un drosmi īstenot savas ieceres, stiprinot iedzīvotāju uzticību tiesu varai un likuma spēkam.

Jau ziņots, ka Laviņu Saeima ST tiesneša amatā apstiprināja 3.aprīlī.

Tiesneša amata pienākumus Laviņš pilda kopš 1999.gada.

Līdz 2003.gadam viņš bija Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis. No 2003.gada līdz 2004.gadam viņš bija Rīgas apgabaltiesas tiesnesis, no 2004.gada līdz 2008.gadam Laviņš bija Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētājs, bet kopš 2008.gada - Augstākās tiesas tiesnesis senators Administratīvo lietu departamentā, pēc tam - Civillietu departamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!