Foto: F64



Jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka ekspluatācijā varētu tikt nodota “kuru katru dienu”, jo jau 20.maijā Kultūras ministrija (KM) iesniegusi būvvaldē visu dokumentāciju un ministrija gaida atzinumu, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

"Mums nav šaubu, ka tam [atzinumam] jābūt pozitīvam," norādīja ministre. Viņa sacīja, ka ir saņemts atzinums, ka LNB ēka atbilst ugunsdrošības prasībām. Ēka ir droša, tajā ir ievestas mēbeles un jau šobrīd ēka tiek "ļoti jauki apdzīvota" un "sāk izskatīties kā bibliotēka".

Ministre sacīja, ka LNB ēka jau šobrīd ir ugunsdroša, tās telpas var izmantot dažādiem pasākumiem, kas arī tiek darīts jau tagad.

Melbārde arī atzina, ka kopš Latvijas Nacionālajā operas (LNO) jaunās valdes darba sākšanas, operas darbs ir stabilizējies. Jaunā valde cītīgi strādā pie operas menedžmenta sakārtošanas, ievērojot auditoru rekomendācijas. Pārvaldības modeļa maiņa, kad viena direktora vietā strādā trīs valdes locekļi, bijusi rezultatīva.

"Operas valdes priekšsēdētājs Zigmārs Liepiņš ar savu komandu ir aktīvi ķēries pie operas menedžmenta sakārtošanas, kas tiek veikts ievērojot auditoru rekomendācijas. Ir izstrādāts trūkumu novēršanas plāns, vismaz vienu reizi ceturksnī tiek apriestas paveiktās un plānotās izmaiņas, tādējādi nodrošinot caurskatāmu un efektīvu analīzi par padarīto," atzina Melbārde.

Viņa gan norādīja, ka KM prasīs papildu finansējumu atbilstoši tiem pieprasījumiem, kādus tai būs sniegušas visas Latvijas kultūras iestādes.

Ministre atzīmēja, ka LNO atrodas pavisam savādākā situācijā nekā citas kultūras iestādes. Ar Liepiņu ticis panākts kopsaucējs, ka "ir jādomā par līdzsvarotu kultūras procesu Latvijā".

Melbārde sacīja, ka zina par LNO vēlmi, īstenot trešo kārtu, kas paredz operas nama apkārtnes sakārtošanu, taču tai naudu nākamā gada valsts budžetā nevarēs atvēlēt.

Jau vēstīts, ka "Deloitte Latvia" LNO finanšu un juridiskajā auditā norādīja uz nepilnībām līdzšinējā operas vadīšanā. Auditā tika konstatēts, ka nepilnības skar visas audita laikā apskatītās jomas.

Pērnā gada augusta beigās toreizējā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende iecēla jaunu operas valdi, kurā darbojas līdzšinējā vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un līdzšinējā Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova. Valdē tika iecelts arī LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, bet viņš no amata atteicās. Ārpus valdes tika atstāts līdzšinējais operas direktors Andrejs Žagars, kuru vēlāk Jaunzeme-Grende no amata atlaida, pamatojot ar uzticības zaudēšanu.

Vēlāk toreizējais premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") izteica neuzticību Jaunzemei-Grendei, aicinot NA virzīt jaunu kultūras ministru.

Jauno LNB ēku paredzēts atklāt šā gada augustā. Iepriekš Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests konstatēja vairākas neatbilstības LNB ēkā un uzdeva tās novērst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!