Foto: DELFI

Gadījumā, ja Saeima trešdien valsts budžetu atbalstīs tādu, kāds tas ir pašlaik, un nepieprasīs palielināt finansējumu veselības aprūpei, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) aptaujās biedrus par iespēju rīkot protesta akciju, norādīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

Rezultātus par protesta rīkošanu plānots apkopot un lēmumu pieņemt 20. janvārī, kad būs nākamā LVSADA padomes sēde.

Sēdē piedalījās arī veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), kā norādīja Keris, arodbiedrība ar ministru ir vienisprātis, ka budžets veselības aprūpei ir galēji nepietiekams.

Atbildot uz jautājumu, vai pēc budžeta pieņemšanas nebūs par vēlu rīkot protesta akcijas, Keris uzsvēra, ka vienmēr ir iespējams budžetu papildināt arī pēc tā apstiprināšanas, kā tas esot darīts jau pirms tam.

LVSADA apvieno sevī 92 arodorganizācijas visā Latvijas teritorijā, un kopumā arodbiedrībā ir vairāk nekā 11 000 biedru.

Jau ziņots, ka LVSADA pauž sašutumu par to, ka veselības aprūpes valsts finansējums attiecībā pret IKP nākamajā gadā būs mazākais kopš 2001.gada.

Kā informēja arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte, atbilstoši Eiropas Komisijas lietotajai metodikai valsts investīcijas nozarē tiek mērītas procentuāli no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas atspoguļo piešķirto līdzekļu pirktspēju konkrētajā tautsaimniecībā.

Budžeta projekts paredz, ka veselības aprūpes finansējums nākamgad kopā ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem būs tikai 3,05 % no IKP, bet 2001.gadā tas bija 3,0 % no IKP. "Tā rīkojoties, valdība nav ņēmusi vērā Veselības ministrijas pieprasījumu par papildu 109 miljoniem eiro, kas 6.novembrī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sadarbības gaitā tika saskaņots ar sociālajiem partneriem," uzsvēra Rudzīte.

Līdz ar to veselības nozares finansējums Latvijā nākamajā gadā būs mazāks nekā šogad - 3,1% no IKP - un daudz mazāks par vidējo rādītāju jaunajās ES dalībvalstīs, kur tas ir 5,2% no IKP, bet ES kopumā vidējais finansējums veselības aprūpei no IKP ir 7,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!