Pašvaldību policijas būtu jālikvidē un to funkcijas līdz ar finansējumu jānodod Valsts policijai (VP), uzskata iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Viņasprāt, Valsts policijai nebūtu nekādu grūtību izpildīt tos uzdevumus, ko pašlaik īsteno pašvaldību policijas, savukārt tām piešķirtā finansējuma nodošana VP būtu būtisks atspaids. Kā piemēru Mūrniece minēja Rīgas Pašvaldības policiju (RPP), kuras finansējums esot 11 miljoni latu gadā. "Iepretī Valsts policijas 60 miljoniem tas būtu būtisks ieguvums Valsts policijas budžetā," sacīja ministre.

Likums paredz pašvaldībām tiesības veidot savas policijas iestādes, kas darbojas tikai šīs pašvaldības administratīvajā teritorijā. Pašvaldības policijas priekšnieka kandidatūru pirms apstiprināšanas amatā ir jāsaskaņo ar iekšlietu ministru, taču pārējā darbībā pašvaldību policijas ir pakļautas tikai attiecīgajai pašvaldībai un likumam.

Pašvaldības policija ir izveidota septiņās no deviņām republikas pilsētām un 34 no 46 novadiem. Pilsētu pašvaldību policijas iestādēs kopā strādā 1288 darbinieki, bet novadu iestādēs - 273 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!