Foto: LETA

Parlaments ceturtdien vienbalsīgi atbalstīja Latvijas Universitātes (LU) profesores un juridisko zinātņu doktores Daigas Rezevskas apstiprināšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneses amatā.

Rezevska pēc ievēlēšanas augstajā amatā norāda, ka savas turomākās darbības ietvaros vēlas sekmēt juridisko profesiju pārstāvju profesionālu izaugsmi.

Rezevska žurnālistiem ceturtdien atklāja, ka Latvijas tiesiskajā sistēmā joprojām jāstrādā pie tā, lai juridisko profesiju pārstāvjiem piedāvātu tālāku profesionālu izaugsmi.

"Tad, kad pabeidz Juridisko fakultāti, vai jebkuru citu juridisko skolu, nevar pateikt, ka esmu visu iemācījies un apstāties. Tiesiskā sistēma attīstās ļoti lielā ātrumā. Bieži jūtams, ka zināšanas ir kaut kur iepalikušas," komentēja jaunā ST tiesnese.

Viņa izvirzīšanu un ievēlēšanu ST tiesneša amatā vērtēja kā ļoti liegu godu un atbildību. "Izvirzīšana bija gods un amats ir ļoti liela atbildība. Skatos uz turpmāko darba gaitu ar lielas atbildības sajūtu un ļoti vēlos, lai mana iepriekšējā darbība - zinātniskā pētniecība - palīdzētu Latvijas tiesisko sistēmu stiprināt kā demokrātiskas, tiesiskas valsts tiesisko sistēmu," viņa teica, piebilstot, ka ST tiesnešiem ir vairākas iespējas iedarboties uz tiesiskās sistēmas uzlabošanu, piemēram, konferences, vai lekciju lasīšana.

Rezevska atzina, ka deviņdesmito gadu vidū, kad viņa uzsāka karjeru juridiskajā sfērā, Latvijas tiesiskajā sistēmā bija ļoti daudz problēmu, kuras vajadzēja novērst. "Šo 20 gadu laikā mēs kopā ar kolēģiem esam strādājuši ļoti nopietni, lai paātrinātu transformāciju no postpadomju sistēmas," viņa teica.

Atbildot uz jautājumu, Rezevska norādīja, ka viens no cilvēkiem, kurš viņu uzrunājis par iespēju kandidēt ST tiesneša amatam, bija Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits.

Saeimas Juridiskā komisija vienbalsīgi piekrita Rezevskas virzīšanai uz šo amatu un sagatavoja Saeimas lēmuma projektu Rezevskas apstiprināšanai par ST tiesnesi.

Atbalstu Rezevskas kandidatūrai paudusi arī Tieslietu padome.

Iesniegumu Saeimas prezidijam par Rezevskas izvirzīšanu ST tiesneša amatam parakstījuši vairāku frakciju deputāti. Rezevska iesniegumā Saeimai apstiprina, ka piekrīt ieņemt ST tiesneša amatu.

ST tiesneša amata kandidāte pašlaik strādā par profesori Juridiskajā fakultātē Tiesību teorijas un vēstures zinātņu katedrā. Viņa iepriekš bijusi LU Juridiskās fakultātes prodekāne.

Rezevska ir vairāku pētījumu autore, kā arī piedalījusies vairākos starptautisku pētījumu projektos.

Kandidatūra tiek izvirzīta, jo ST tiesneša amatu atstāja Kristīne Krūma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!