Foto: AFP/Scanpix
Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien atbalstīja lēmumu par 110 000 eiro piešķiršanu pārtikas un zāļu iegādei Austrumukrainas iedzīvotajiem.

Līdzekļus piesaistīs no Rīgas domes rezerves fonda, un tie tiks piešķirti biedrībai "Latvijas Sarkanais Krusts", kas kopā ar Rīgas domes Labklājības departamentu koordinēs medikamentu un pārtikas preču iegādi un piegādi Ukrainai. Lēmumprojekts paredz arī iespēju robežās iegādāties Latvijā ražotos medikamentus un preces.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzsvēra, ka palīdzība pirmkārt tiks sniegta bērniem. Tam paredzēti 60% no iegādātajām precēm un medikamentiem.

Opozīcijas pārstāvis Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK) vēlējās precizēt iesniegumā minētos palīdzības saņēmējus - "Austrumukrainas civiliedzīvotājus" -, sakot, ka tas varētu attiekties arī uz cietušajiem Krievijas algotņiem, jo Sarkanais Krusts ir apolitiska organizācija, kurai jāpalīdz visiem.

"Sarkanais Krusts ir organizācija ar pieredzi, es piedāvāju viņiem uzticēties, viņi tiks galā ar palīdzības sniegšanu. Ja neuzticamies viņu pieredzei, izvēlēsimies citu organizāciju," pauda Ušakovs.

Deputāts Olafs Pulks (V) piedāvāja pieņemt Sarmītes Ēlertes priekšlikumu – palīdzības sniegšanu saskaņot un koordinēt ar Latvijas Ārlietu ministrijas palīdzību.

"Priekšlikumā nekas nav minēts saistībā ar Sarkano Krustu. Viņiem ir pieredze - tieši tāpēc viņu nosaukums ir Sarkanais Krusts," oponēja Ušakovs, piebilstot, ka civiliedzīvotāji ir cietušie, nevis agresori.

"Mums nav nekādas neuzticības Sarkanajam Krustam, bet, ņemot vērā, cik neliels ir Rīgas pilsētas ziedojums uz citu valstu fona, mums jāsaprot, ka tas ir simbolisks un tam ir jābūt ļoti mērķtiecīgam, mums ir jāspēj pateikt, ka mēs, Rīga, Eiropas Savienības valsts galvaspilsēta, vēlāmies, lai šī palīdzība nonāk pie cilvēkiem, kas ir cietuši no teroristiskajām organizācijām un Krievijas agresijas," savu viedokli pauda Sarmīte Ēlerte (V).

"Šaubos, ka kaut ko detalizētāku par "Austrumukrainas civiliedzīvotājiem" varam ierakstīt, šaubos, ka kāds cits labāk par Sarkano Krustu varēs tikt galā. Ja mēs runājam par to, ar ko būs jāsadarbojas, ļausim Sarkanajam Krustam sadarboties ar Latvijas un Ukrainas institūcijām pēc viņu ieskatiem. Mēs līdzekļus pārskaitām Sarkanajam Krustam, tālāk viss notiek pēc viņu kompetences," skaidroja Rīgas mērs.

Komiteja atbalstīja Sarmītes Ēlertes priekšlikumu mainīt summu uz 110 000 eiro un iespēju robežās palīdzībā iekļaut preces, ko aizliedzis Krievijas noteiktais embargo.

Priekšlikums sadarboties ar Latvijas Ārlietu ministriju palīdzības sniegšanā tika noraidīts, jo tas neparedzētu sadarbību ar Latvijas Sarkano Krustu.

Kā ziņots, priekšlikumu par palīdzības sniegšanu Austrumukrainas iedzīvotājiem iesniedza domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs(SC) pēc "Vienotības" un nacionālās apvienības deputātu ierosinājuma.

Kā informēja Rīgas domes opozīcijas deputāts Pēteris Vinķelis (V), pēc Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdes trīs dienu laikā tiks sasaukta arī domes ārkārtas sēde. "Vienotības" sagatavotais domes lēmuma projekts paredz sniegt humāno palīdzību no teroristu izraisītās karadarbības cietušajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem un bēgļiem.

"110 000 eiro šim mērķim ir piešķirami no Rīgas domes rezerves fonda līdzekļiem, bet domes priekšsēdētājam sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Ukrainas varas iestādēm jāsaskaņo palīdzības konkrētais saturs un tās piegādes kārtība," paziņojumā medijiem norādījis deputāts Viņķelis.

Galējo lēmumu pieņems Rīgas domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!