Foto: LETA

Saeimas vairākuma lēmums nepiešķirt dotāciju nerīdzinieku pārvadājumiem Rīgas sabiedriskajā transportā ir spļāviens sejā visiem rīdziniekiem, uzskata Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs, portālu "Delfi" informē RD.

Saeima trešdien  noraidīja priekšlikumu piešķirt 15 miljonus eiro lielu dotāciju, lai segtu izdevumus par Rīgā nedeklarēto iedzīvotāju pārvadāšanu ar 50% atlaidi Rīgas sabiedriskajā transportā.

"[..] Saeimas vakardienas balsojumu pret dotāciju nerīdzinieku pārvadājumiem var uztvert tikai un vienīgi kā spļāvienu sejā rīdzniniekiem un klaju ņirgāšanos par galvaspilsētas iedzīvotājiem", – norāda Ušakovs.  

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" saņem dotāciju no Rīgas budžeta. Savukārt katras pašvaldības budžets tiek veidots no nodokļiem, kurus maksā tikai šajā pašvaldībā deklarētie iedzīvotāji.

Atlaide 50% no pašizmaksas pašlaik tiek nodrošināta par Rīgas budžeta līdzekļiem visiem pasažieriem, gan rīdziniekiem, gan nerīdziniekiem. Rīgas sabiedriskajā transportā 25% no pasažieriem ir nerīdzinieki, liecina RD apkopotie dati. Pie esošās pašizmaksas 1,20 eiro un atlaides 50% nerīdzinieku pārvadāšana izmaksā Rīgas budžetam līdz 15 miljoniem eiro gadā.

Lēmums nodrošināt vienādu atlaides līmeni rīdziniekiem un nerīdziniekiem bija pieņemts kā pagaidu risinājums šā gada sākumā sarunu gaitā starp Rīgas domi un Vides un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Tālāk bija iecerēts atrast mehānismu, kā Rīgai kompensēt nerīdzinieku pārvadājumus.

Jau vēstīts, ka partija "Saskaņa" piedāvāja piešķirt dotāciju Rīgas pašvaldībai par nerīdzinieku pārvadāšanu sabiedriskajā transportā 15 miljonu eiro apmērā.

Trešdien Saeimā, diskutējot par dotāciju Rīgas pilsētai par Rīgā nedeklarēto personu pārvietošanos sabiedriskajā transportā, deputāts Vilnis Ķirsis (V) vērsa uzmanību uz Valsts kontroles ziņojumu, kur secināts, ka Rīgas sabiedriskā transporta tarifs ir nepamatoti paaugstināts un tā aprēķinos iekļauti nepamatoti darījumi vairāk nekā 16 miljonu eiro apmērā.

"Saskaņas" ierosinājums piešķirt 15 miljonu eiro dotāciju Rīgai par galvaspilsētā nedeklarēto personu pārvietošanos sabiedriskajā transportā neguva vairākuma atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!