Foto: LETA

Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja amatā piektdien ievēlēta līdzšinējā tiesas priekšsēdētāja vietniece Aija Branta, kura šos pienākumus gan pildīs tikai neilgu laiku, jo arī viņas Satversmes tiesas tiesneša desmit gadu pilnvaru termiņš drīz beigsies.

Viņas kandidatūra bija vienīgā, kura tika izvirzīta balsojumam. Atbalsts viņai bija vienbalsīgs un par balsoja visi seši tiesneši.  Branta ST gan vadīs neilgu laiku, jo martā beidzas viņas desmit gadu termiņš darbā Satversmes tiesā. Līdz ar to, jau tuvākajā laikā Satversmes tiesnešiem būs jārīko jaunas vadītāja vēlēšanas.

Branta pēc ievēlēšanas pateicās kolēģiem un bijušajam ST vadītājam, atzīstot, ka tas būs īsais pilnvaru termiņš, jo viņas pilnvaras ST beidzas 25.martā.
Pēc balsojuma jautāta, kāpēc viņa piekritusi kandidēt, ja jau amatā varēs būt vien dažas nedēļas, Branta žurnālistiem sacīja, ka tas bijis lēmums, kas pieņemts kopā ar visiem kolēģiem. "Mēs koleģiāli izspriedām, ka tas ir tikai godīgi," sacīja Branta, norādot, ka jaunajiem ST tiesnešiem vēl jāiejūtas tiesā.

Viņa noliedza to, ka šāda izvēle izdarīta, jo tiesneši nespēj vienoties par ilgtermiņa kandidātu.

Jautāta, kas ir viņas favorīts ST vadītāja amatam, Branta minēja tiesnesi Kristīni Krūmu.

Branta arī sacīja, ka nevar apgalvot, ka tieši Kusiņš būs nākamais ST priekšsēdētājs, jo to izlemj katrs tiesnesis. Piemērots šim amatam varētu būt arī Augstākās tiesas (AT) plēnumā izvirzītais ST tiesneša amata kandidāts, Civillietu departamenta tiesnesis Aldis Laviņš, kurš gan vēl nav stājies šinī amatā.

"Kusiņa kungs, jā, mēs viņu pazīstam ļoti labi, viņš mūs pazīst ļoti labi, bet arī viņam ir jāskatās, kas šeit ir, jo tā tomēr ir savādāka atbildība nekā, piemēram, Juridiskā departamenta vadīšana," žurnālistiem sacīja jaunā ST vadītāja. Viņa norādīja, ka Kusiņam jāļauj vēl iepazīties ar darbu tiesā.

ST priekšsēdētāju aizklātā balsojumā ievēl no tiesnešu vidus atklātā tiesas sēdē. Tiesas priekšsēdētāja amata kandidātus izvirza sēdes laikā un pats izvirzītais paziņo, vai piekrīt savas kandidatūras izvirzīšanai. 

Vēlēšanās piedalās visi ST tiesneši, taču piektdien balsojumā nepiedalījās Vineta Muižniece, kuras tiesneša pilnvaras ir apturētas saistībā ar apsūdzībām krimināllietā par dienesta viltojumu.

ST tiesneši ir Uldis Ķinis, Branta, Sanita Osipova, Kristīne Krūma un Kaspars Balodis, kā arī nule kā amatā apstiprinātais Gunārs Kusiņš, kurš iepriekš bija Saeimas Juridiskā biroja vadītājs.

Tiesnese Sanita Osipova, kura Brantu izvirzīja amatam, sacīja, ka Kusiņš amatu pilda vien nedēļu un nedz viņš, nedz ST tiesneši viens otru darbā nav iepazinuši, tāpēc viņu virzīt būtu nepareizi. 

Balsošanu organizē un balsis skaita tiesas sēdes sekretārs. Tas notiek visa tiesas sastāva klātbūtnē. Tiesas priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir trīs gadi.

Jauns tiesas priekšsēdētājs nepieciešams, jo šā gada februāra sākumā beidzās 10 gadu termiņš, kuru tiesneša amatā aizvadījis līdzšinējais tiesnesis Gunārs Kūtris, kurš pēdējos gadus vadīja ST. Viņš tagad apsver iespēju iesaistīties politikā. Pirms Kūtra ST priekšsēdētājs bija Aivars Endziņš.

Kūtris iepriekš neatklāja, kuru no kolēģiem vēlētos redzēt ST priekšsēdētāja amatā. Viņš piektdienas rītā Latvijas Radio kā Kusiņa "mīnusu" minēja to, ka viņš ir jauns tiesnesis un nav skaidrības, vai viņš spēs vadīt patstāvīgu iestādi - tiesu un menedžēt neatkarīgo tiesnešu sadarbību.

Viņa vērtējumā, piemēroti pretendenti būtu Ķinis, Osipova, kā arī Branta, kura varētu būt uz laiku ST vadītāja, jo martā paiet 10 gadu termiņš, kuru Branta ir amatā ST.

Brantu iepriekš amatā virzīja Augstākās tiesas (AT) plēnums. Tiesneši februārī nolēma viņas vietā amatam virzīt Civillietu departamenta tiesnesi Aldi Laviņu. Savukārt 6.februārī Saeimas deputāti ST tiesneša amatam virzīja Kusiņu.

Likums nosaka, ka trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc AT plēnuma priekšlikuma. AT plēnums izraugās ST tiesneša amata kandidātus no Latvijas Republikas tiesnešu vidus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!