Foto: LETA

Rīgas domes deputāts Jānis Šmits (GKR), kurš daiļrunīgu kritiku veltījis SIA "Raganu ķēķis" nosaukumam, uzskatot, ka tas aizskar kristiešu jūtas, no tiesāšanās ar uzņēmumu nebaidās un domā, ka tā uzņēmums "izskatīsies smieklīgi citu acīs".

SIA "Raganu ķēķis" satraukuši deputāta izteikumi Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē. Šmits novembra sākumā izteicās, ka "tādām lietām kā "Raganu ķēķis" un visādiem citiem mošķiem pašā Rīgas sirdī, Doma laukumā, nevajadzētu atrasties". Deputāts uzskata, ka šāds iestādes nosaukums aizskar cilvēku reliģiskās jūtas. Savukārt uzņēmuma pārstāvji uzskata, ka tā ir aizskarta tā reputācija, un lūgs deputātu atvainoties, pretējā gadījumā solot tiesāties.

Šmits sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka demokrātiskā valstī katrs var meklēt taisnību kā uzskata par pareizu, arī tiesā. Taču deputāts neuzskata, ka būtu kādu aizskāris, un domā - ja uzņēmums tiesāsies ar viņu, tad kļūs "smieklīgs citu acīs".

Komitejas sēdē deputāts esot tikai aizstāvējis rīdzinieku intereses, kuri kuplā skaitā vērsušies pie viņa, iebilstot pret "Raganu ķēķa" tirgošanos pie baznīcas Doma laukumā Ziemassvētku laikā. Viņš domā, ka iestādei ar šādu nosaukumu pie baznīcas nav vietas. Taču deputāts noliedz, ka būtu uzņēmumu apsaucis par mošķiem, vien norāda, ka arī tautas pasakās, kurās pieminēts Raganu ķēķis, tiek runāts par mošķiem.

Deputāts sarunā ar portālu "Delfi" arī ieteica uzņēmumam mainīt nosaukumu, iesakot, piemēram, "Eņģeļu vieta". Šmits arī uzskata, ka uzņēmums ar tiesāšanos alkst pēc lētas popularitātes, un bilda, ka neuzskata par nepieciešamu kādam atvainoties. "Es pildīju savu deputāta pienākumu," skaidroja Šmits.

Šmits arī izteica cerību, ka uzņēmums respektēs kristiešus un Ziemassvētku tirdziņā Doma laukumā nepiedalīsies.

Jau vēstīts, ka SIA "Raganu ķēķis" vērsīsies pie Šmita, lūdzot atvainoties par publiskajiem izteikumiem, ja deputāts to nedarīs, tad uzņēmums sola arī tiesāties. Advokāts Andris Mucenieks uzskata, ka ar Šmita publiskajiem izteikumiem nodarīts personisks kaitējums SIA "Raganas ķēķis" reputācijai. Tiesāšanās gadījumā uzņēmums lūgs arī materiālu kompensāciju, kuras apmēri gan vēl nav zināmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!