Foto: DELFI

Satiksmes ministram Kasparam Briškenam (P) būs jāskaidro nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lēmums nesniegt informāciju opozīcijas partijai "Apvienotais saraksts" (AS).

Opozīcijas politiskais spēks vēlējās no "airBaltic" iegūt informāciju par to, vai laikā, kad toreizējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) komandējumiem izmantoja speciālos avioreisus, bija pieejamas lētākas alternatīvas ar regulārajiem reisiem.

Minētais pieprasījums tika nosūtīts Civilās aviācijas aģentūrai (CAA), kura attiecīgi šo informāciju pieprasīja no pārvadātājiem – "airBaltic", "Wizz Air", "Ryanair" un "LOT Polish Airlines".

AS pieprasījumā Briškenam atsaucas uz "LOT Polish Airlines" sniegto atbildi, ka 2022. gada 19. janvārī, kad Kariņš izmantoja speciālo avioreisu, Polijas aviokompānijas reisā bijušas 52 brīvas sēdvietas.

Savukārt "airBaltic" nav sniegusi informāciju CAA, aizbildinoties, ka tā ir komerciāli sensitīva informācija, kas var nelabvēlīgi ietekmēt aviokompānijas konkurētspēju.

Attiecīgi AS vērsās pie Briškena ar līgumu skaidrot, vai "airBaltic" nevēlēšanās sniegt informāciju deputātiem ir pieņemama prakse, vai ministram šāda prakse šķiet pieņemama, kā arī AS vēlas zināt, vai šādas informācijas izpaušanu liegusi premjerministre Evika Siliņa (JV).

"Delfi" jau vēstīja, ka pēc "Apvienotā saraksta" (AS) iesnieguma Valsts kontrole vērtē bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) tā dēvēto "privāto lidmašīnu" izmantošanu.

Revīzijas iestādē portālu "Delfi" informēja, ka Valsts kontrole ir saņēmusi AS vēstuli, kurā lūgts izskatīt iespēju tuvākajā laikā veikt ārkārtas revīziju par privāto lidmašīnu izmantošanu Ministru kabinetā.

Valsts kontrole veic finanšu revīziju "Par resora Ministru kabinets 2023. gada pārskata sagatavošanas pareizību".

Revīzijas iestādē norādīja, ka, ņemot vērā jautājuma aktualitāti saistībā ar budžeta līdzekļu lietderīgu izmantošanu un Valsts kontroles pieejamos resursus, finanšu revīzijas ietvaros plānots apkopot un izvērtēt informāciju arī par speciālo avioreisu izmantošanu Ministru kabinetā.

Finanšu revīzija tiks pabeigta 2024. gada aprīlī, bet starpziņojums par attiecīgo jautājumu tiks sagatavots iespējami ātri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!