Foto: LETA

Lai gan valsts kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļiem, līdzīgi kā valsts un pašvaldību amatpersonām, ir jāreģistrē saņemtās dāvanas, reālajā dzīvē šādas likuma prasības nedarbojas, svētdien vakarā vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Turklāt nupat ar likumu paplašināts uzņēmumu loks, kuru amatpersonām jāreģistrē dāvanas. Proti, normas attieksies arī uz tām kapitālsabiedrībām, kurās publiskai personai ir izšķirošā ietekme koncerna likuma izpratnē. Tomēr līdzšinējā prakse liek šaubīties par šādas prasības lietderību.

Satiksmes un Ekonomikas ministrijas, kuru pakļautībā ir lielākās valsts kapitālsabiedrības, tai skaitā, "Latvijas Dzelzceļš", "airBaltic" un "Latvenergo" - līdz šim ne reizi nav saņēmušas no šo uzņēmumu valdes vai padomes locekļiem lūgumu izveidot likumā paredzēto komisiju dāvanu reģistrēšanai un novērtēšanai.

"Latvijas Dzelzceļš" raidījumam atzina, ka amatpersonas ir saņēmušas dažādas lietas, taču, vai tās uzskatāmas par dāvanām un vai tās ir vērtīgas, uzņēmumā nezina.

"Īsti neesam viņas vērtējuši. Jā, protams, starp dzelzceļiem vai uzņēmumiem notiek kaut kādas pieklājības suvenīru apmaiņas vai tādas lietas. Mēs viņas īpaši līdz šim vērtējuši neesam, jo neviens no valdes locekļiem, cik man zināms, nav pieteicies izpirkt kādu no šīm dāvanā," teica "Latvijas Dzelzceļa" pārstāvis Māris Ozols.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) raidījumam norādīja, ka arī daļa šķietami privātās ballēs, tai skaitā dzimšanas dienas svinībās saņemtās dāvanas ir jāreģistrē.

"Tieši tā. Atbilstoši likumā noteiktai dāvanas definīcijai. Nu tātad likumā noteiktajā definīcijā ir rakstīts, ka dāvana šī likuma izpratnē ir jebkurš mantisks vai cita veida labums, kura tieša vai netieša guvējs ir valsts amatpersona," skaidroja Alvils Strikeris, KNAB Politikas plānošanas nodaļas vadītājs.

Par dāvanām likuma izpratnē nav uzskatāmi ziedi, suvenīri, grāmatas vai reprezentācijas priekšmeti, apbalvojumi, balvas, godalgas.

Nupat "Latvijas Dzelzceļa" vadītājs Uģis Magons ar plašu vērienu nosvinēja savu dzimšanas dienu, kuru apmeklēja "Krievijas dzelzceļa" augsta līmeņa amatpersonas. Vai Magonis reģistrējis kādu dzimšanas dienas dāvanu, dzelzceļa pārstāvis nebija pārliecināts.

Likums paredz, ka dāvanas jāreģistrē piecu dienu laikā. Magonis gan atbildēja, ka "iesniedzot ikgadējo amatpersonas ienākumu deklarāciju par 2015.gadu, norādīšu tajā visu nepieciešamo informāciju atbilstoši likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā'' prasībām"".

KNAB līdz šim nevienu nav sodījis par dāvanu nereģistrēšanu. Tomēr tas nenozīmējot, ka pārkāpumu nav bijis. Birojā norāda, ka tas tiekot atklāts vispārējās pārbaudes laikā un, pēc korupcijas novēršanas uzraugu pamudinājuma, amatpersona "dāvanu" jautājumu sakārtojot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!