Foto: PantherMedia/Scanpix
Starpdisciplinārajai komisijai, kas izveidota Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Valsts drošības komitejas (VDK) darbības zinātniskajai izpētei un priekšdarbiem, no nākamā gada valsts budžeta piešķirs prasītos 250 tūkstošus eiro, par to ceturtdien vienojušās koalīcijas partijas.

Premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība") žurnālistiem apstiprināja, ka turpmāk komisiju Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzīs Tieslietu ministrija (TM). Finansējums 250 tūkstošu eiro apmērā tiks piešķirts nākamgad, kā arī 2016.gadā un 2017.gadā.

Jau ziņots - Saeima nolēma, ka tā dēvēto čekas maisu publiskošana var notikt tikai pēc materiālu zinātniskās izpētes. VDK dokumentu zinātniskā izpēte veicama līdz 2018.gada 31.maijam. Ministru kabinetam šogad bija jāizveido zinātnieku komisija.

Zinātnieku komisiju vada Vēstures institūta virzītais pētnieks vēstures doktors Kārlis Kangeris, bet komisijas priekšsēdētāja vietnieku amatus ieņem Latvijas Universitātes juridisko zinātņu doktore Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāja Kristīne Jarinovska un Latvijas Okupācijas muzeja vadītāja vietnieks vēstures doktors Ritvars Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!