Foto: F64
Kopš partijas "Vienotības" pagrieziena punkta – jauna valdes priekšsēdētāja ievēlēšanas ārkārtas kongresā jūnijā – pagājušas nedaudz vairāk nekā 100 dienas. Šis laiks ļāvis partijai apzināties savas kļūdas un nākt klajā ar jaunu konceptu "Vienotības" attīstībai. Par kļūdām, pagātni un nākotni portāls "Delfi" sarunājas ar partijas priekšsēdētāju Andri Piebalgu.

Partijas domes sēdē 24. septembrī Piebalgs nāca klajā ar konceptu "Jaunā "Vienotība"", kas esot "Vienotības" pieteikums Latvijas modernizācijai, iezīmējot partijas vērtības un prioritātes. "Vienotība" līdz šim pieļāvusi virkni kļūdu, un kā svarīgāko Piebalgs izceļ iekšējās attiecības un nelielā atbalsta sniegšanu saviem ministriem un valdībai. "Mēs turpināsim nežēlīgi skatīties sevī, kur mums nav bijusi taisnība," uzsver Piebalgs.

Šobrīd partija cer atgūt savus vēlētājus, taču vienlaikus Piebalgs pieļauj, ka līdz ar jauno paziņojumu savu vēlētāju loku ir sašaurinājis. Daļa partijas vēlētāju uzskatīs, ka partija ir kļuvusi pārlieku eiropeiska, viņš min.


Foto: LETA

Jūnija sākumā partijas
"Vienotība" ārkārtas kongresā
par partijas priekšsēdētāju ievēlēja bijušo eirokomisāru Piebalgu. Viņš nomainīja amatā Solvitu Āboltiņu, kura uz valdes priekšsēdētāja amatu nekandidēja. Toreiz medijos Piebalgs tika tēlaini salīdzināts ar grimstoša kuģa kapteini.

Vaicāts, vai pēc nedaudz vairāk nekā 100 dienām amatā ir sajūta, ka kuģis tiks uzsēdināts uz sēkļa, Piebalgs skaidro, ka neuzskata, ka "Vienotība" būtu grimstošs kuģis. Viņa ieskatā "Vienotība" ir kuģis, kura loma flotē nav šim kuģim atbilstoša. "Mans uzdevums faktiski bija panākt to, ka šis kuģis atkal kļūst par flagmani. Vai tas man izdosies? Man ir vēl trīs mēneši. Līdz šim brīdim, jāsaka godīgi, man tas nav izdevies," atzīst Piebalgs, atgādinot, ka pēc trim mēnešiem gaidāms partijas kongress.

"Es biju uzņēmies to, ka "Vienotība" kļūs par flagmani Latvijas politiskajā flotē," norāda partijas valdes priekšsēdētājs. Viņa mērķis ir panākt, ka partijas reitings būs vismaz 10%, tomēr pēdējās sabiedriskās aptaujas rāda, ka mērķi nav izdevies sasniegt. Augustā partijas "Vienotība" reitings nokritās līdz vēsturiski zemākajai atzīmei – 4,2%, kas ir par 2,1 procentpunktu zemāk nekā jūlijā, liecina SKDS dati.
Mans uzdevums faktiski bija panākt to, ka šis kuģis atkal kļūst par flagmani
Andris Piebalgs

"Man vēl ir trīs mēneši, vēl 100 dienas. Sabiedriskā doma, protams, nav mums bijusi labvēlīga," saka Piebalgs. "Pastāv iespēja, ka cilvēki attieksmi mainīs. No 5% līdz 10% – no vienas puses izklausās pēc milzīga lēciena, no otras puses – tas nav tik liels lēciens, lai būtu neiespējams. Skatīsimies, strādāsim, lai būtu divciparu skaitlis."

"Vienotības" valdes priekšsēdētājs pieļauj, ka zemajam partijas reitingam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, sabiedrības gaidas pēc jauna piedāvājuma. Otrkārt, "Vienotības" kļūdas līdz šim. Treškārt, ilgstošā laika posmā partijai ir iztrūkušas "jaunas sejas".

Kas notiks, ja līdz kongresam izvirzītais mērķis par partijas reitingu vismaz 10% apmērā netiks panākts? "Ja admirālis teica, ka to un to sasniegsim, tad viņam ir jāuzņemas atbildība. Šobrīd es strādāju tikai no apsvēruma, kā mēs to sasniegsim. Pašlaik es neesmu mainījis savu viedokli un arī neesmu nolēmis nekādā veidā samazināt šo ambīciju," pauž Piebalgs.

Jautāts, vai, ja netiks sasniegts mērķis, varētu domāt par atkāpšanos no partijas priekšsēdētāja amata, Piebalgs atbild izvairīgi: "Es domāju, ka to mēs izvērtēsim. Man liekas, ka nebūtu pareizi par to runāt. Šobrīd mēs esam pusceļā."


Foto: LETA

Jūnija kongress tiek saukts par partijas pagrieziena punktu. Kā skaidro partijas priekšsēdētājs, tas bija pagrieziena punkts gan partijas darbībā, gan nākotnes perspektīvās. Vienlaikus Piebalgs atzīst, ka "pagrieziens attiecībās ar vēlētājiem diemžēl nav noticis".

Pārmaiņas notikušas partijas iekšienē. Pēc Piebalga teiktā, ir izdevies apkarot partijas iekšējos konfliktus, tomēr "vienošanās ir trausla". Svarīgi ir radīt apstākļus, lai partijas biedri savstarpēji nestrīdētos. "Es teiktu, ka vajadzētu uzmanīgi izvēlēties epitetus par saviem partijas kolēģiem," uzsver Piebalgs, atsaucoties uz partijas biedra, Viļānu nodaļas vadītāja Jura Vidiņa pausto laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

Partijas priekšsēdētājs atzīst, ka līdz šim sarežģītākais lēmums valdē bijis par Saeimas deputāšu – Lolitas Čigānes un Ilzes Viņķeles – izslēgšanu no partijas. "Vienotības" valde jūnija izskaņā vienojās, ka Viņķele netiks izslēgta no politiskā spēka. Gan Viņķelei, gan Čigānei tika izteikts brīdinājums par partijas statūtu pārkāpumu.
Viņi ir ambiciozi, relatīvi jauni politiķi, kuriem ir liela nākotne politikā
Andris Piebalgs

"Ir daudz cilvēku, kas domā, ka es tajā brīdī pieļāvu kļūdu, bet valde atbalstīja manu priekšlikumu, viņi saprata, ka es uzņemos atbildību. Protams, ja reitingi neaugs, tad viņi uzskatīs, ka mana kļūda ir bijusi izšķirošā šo reitingu neaugšanā, jo tas nebija vienkāršs lēmums," skaidro Piebalgs. "Es uzskatu, ka piedāvāju pareizu lēmumu, jo man liekas, ka partijai ir jākonsolidējas. Mums ir jātiek pāri tiem pārpratumiem, kas ir bijuši pagātnē."

Abas deputātes ir no tā saucamā partijas "sešinieka" jeb iekšējās opozīcijas, kas jo īpaši skaļi izpaudās ziņu virsrakstos pirms ārkārtas kongresa. Piebalgs piekrīt, ka pašlaik tāds "sešinieks" vairs neeksistē. "Viņi ir ambiciozi, relatīvi jauni politiķi, kuriem ir liela nākotne politikā," skaidro "Vienotības" vadītājs.

Lai gan kongress nesis izmaiņas partijas iekšējās attiecībās, Piebalgs uzskata, ka ārkārtas kongresu nevajadzēja rīkot. Viņa ieskatā iepriekšējam valdes sastāvam bija jāstrādā līdz šā gada decembrim, jo ārkārtas kongresa gadījumā ir jāmaina partijas virziens, kas netika darīts. Ārkārtas kongress tika sasaukts, jo nodaļas to prasīja. "Nevajag meklēt racionālus skaidrojumus, bet ir jāseko demokrātiski tam, ko saka partijas biedri. Viņi saka, ka vajag, ja nevari nomierināt viņus, tad ir jāsauc ārkārtas kongress," atzīst Piebalgs.

Līdz ar ārkārtas kongresu izmaiņas valdē nebija gana lielas. "Vajadzēja pilnīgu jaunus līderus, kas nav bijuši līdz šim. Piemēram, man tur nevajadzētu būt. Tik lielas izmaiņas neprasīja, prasījās relatīvi nelielas izmaiņas, kas varētu notikt arī decembrī. No šī viedokļa ir pareizi sekot partijas biedru aicinājumam, bet ne vienmēr ārkārtas kongress atnesīs risinājums," norāda "Vienotības" līderis.


Foto: F64

"Es vērtēju valdību kā ļoti stabilu. Manā skatījumā nav nekādu bažu, bet ir vajadzīgs konstruktīvs darbs," uzsver "Vienotības" priekšsēdētājs.

Lai gan viņš atzīst, ka esošā valdība spēj pieņemt nepopulārus lēmumus, tas iespējams tikai tad, ja "atmosfēra ir laba, ja viens uz otram uzticas. Tas, kas notiek tagad, ļoti apdraud šo uzticēšanos."

Ja pirms kāda laika Piebalgs attiecības koalīcijā būtu vērtējis kā labas, tad pašlaik viņš atzīst, ka ir nepieciešami uzlabojumi. "No visiem asumiem, kas bija, varētu izvairīties," atzīst partijas priekšsēdētājs.

Kā jautājumus, kur nepieciešami uzlabojumi, viņš min to, ka valdības darba kārtība pirms sēdes ir jāiesniedz laicīgi, savukārt gadījumā, ja ir nepieciešams kaut ko izskatīt steidzamības kārtā, ministrijas parlamentārajiem sekretāriem būtu jānāk uz valdes sēdi un jāskaidro likumprojekta nozīmība. "Ja ir ļoti steidzami, lai atnāk uz valdes sēdi un pamato steidzamību, un izskaidro būtību. Droši vien lielākajā daļā gadījumu nebūtu iebildumu," pieļauj Piebalgs. "Tā ir atbildība pret valsti un valdību, ka tu zini, kas un kāpēc tiek pieņemts. Nevis otrādi."

Tāpat koalīcijas biedriem būtu jābūt uzmanīgākiem ar publisko komunikāciju, jo "apvainot ir viegli, paņemt vārdus atpakaļ ir ļoti grūti".

Piebalgs noliedz, ka "Vienotība" kļuvusi par opozīciju pozīcijā. Kā piemēru viņš min izglītības reformu, kuru izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) nevarētu īstenot bez koalīcijas partneru atbalsta.
Es vērtēju valdību kā ļoti stabilu. Manā skatījumā nav nekādu bažu, bet ir vajadzīgs konstruktīvs darbs
Andris Piebalgs

"Tagad mēs mēģinām izrunāt, cik tālu mēs varam iet kompromisā, jo kaut kādā mirklī, aizejot kompromisā, tu pazaudē savu identitāti," atzīst "Vienotības" līderis, kā piemēru minot viedokļu atšķirības koalīcijā par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reformu, kas paredz VID ģenerāldirektora pakļautībā izveidot jaunu Iekšējās drošības daļu. "Vienotība" kategoriski iestājas pret to, ka šāda nodaļa būtu VID ģenerāldirektora pakļautībā.

Tiesa gan, koalīcijā notiekošo Piebalgs nesauc par konfliktiem – viņa ieskatā "Vienotība" mēdz izteikt "pamatotus iebildumus". Vienlaikus viņš neizslēdz, ka koalīcijas partijas nākotnē varētu kašķēties, piemēram, veselības reformu diskusiju laikā.

Vēl viens jautājums, par kuru partija ir izteikusies diezgan skaļi, ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja nomaiņa. Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) pat norādījis, ka līdzšinējā KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka apstiprināšanas gadījumā "Vienotība" varētu pamest koalīciju.

Piebalgs gan uzsver, lai gan partijas biedrs izteicis savu personīgo viedokli, viņa teiktais "atspoguļo sentimentu". "KNAB tika izveidots, lai tiešām veiksmīgi cīnītos pret korupciju un gūtu plašu atbalstu sabiedrībā. Pašlaik KNAB ir zaudējis pozitīvu atbalstu sabiedrībā un, protams, vairāk zināms ar iekšējām administrācijas lietām. Un, kā tagad izrādās, arī ar valsts noslēpumu dokumentu pazaudēšanu, kas manā skatījumā nedrīkst būt," uzsver "Vienotības" priekšsēdētājs. "Tas rada jautājumus, vai šādu iestādi var vadīt cilvēks, kas to ir pieļāvis? Es pieņemu, ka tā nav viņa personiskā kļūda, bet iestādes vadītājam jāuzņemas atbildība par visu iestādi. Mums skaidrs, ka tādā veidā vadīt iestādi nevar. Mēs pazaudējam laiku un sabiedrība zaudē ticību KNAB."

Norādot, ka KNAB atkal varētu vainot "Vienotības" vadītāju iestādes prestiža graušanā, Piebalgs uzsver: "Es negrauju KNAB prestižu, bet man var būt savs viedoklis. Tas nenozīmē, ka es esmu pret kādu personīgi. Vienkārši no tās informācijas, kas ir manā rīcībā, veidojas šis priekšstats. Ja tas nav pareizi, tad nevajag mani apvainot, bet pārliecināt, ka man nav taisnība."

Foto: F64

Piebalgs atzīst, ka viņam veltīts daudz pārmetumu par to, ka viņš nepiedalās koalīcijas padomes sēdēs, kā arī nav manāms Saeimā un Ministru kabinetā. Runājot par koalīcijas sadarbības padomi, Piebalgs uzsver, ka viņam nav nemazāko šaubu par viņa vietnieka Edvarda Smiltēna spējām aizstāvēt un paust "Vienotības" viedokli. "Saprotu, ka cilvēki ir neapmierināti, bet es uzskatu, ka mans lēmums ir pareizs," saka Piebalgs.

Vienlaikus viņš vērš uzmanību uz to, ka arī citas partijas ne vienmēr ir pārstāvētas partiju priekšsēdētāju līmenī, tāpēc "prasība pret "Vienotību" ir pārspīlēta". "Šāda prakse atbilst tam, ko es esmu teicis: "Vienotība" nav viena cilvēka partija, tā ir komanda," uzsver Piebalgs.

Pašlaik no aptuveni 2500 partijas biedriem 500 ir aktīvi. Piebalgs atzīst, ka "Vienotība" vairs nav liela: "Mēs neesam vairs liela partija, varbūt Latvijā nevar būt lielas partijas. Protams, es gribētu, lai mums būtu stipri vairāk aktīvo biedru. Tas nosaka partijas stiprumu, jo īpaši gatavojoties pašvaldību vēlēšanām."

Tāpat arī biedru naudas nav pārāk iespaidīgas: "Protams, es gribētu, lai biedri maksātu vairāk biedru naudas. Par to es atsākšu cīņu, jo tam jābūt stipri lielākam ieņēmuma avotam. Pašlaik vien relatīvi neliela daļa ienākumu ir no biedru maksām". Jautāts, vai "Vienotībai" ir tā saucamā "melnā kase", Piebalgs uzsver, ka nav. Tāpat viņš uzsver, ka nav dzirdējis apgalvojumu, ka pirms viņa ienākšanas partijas valdē tāda būtu.
Mēs neesam vairs liela partija, varbūt Latvijā nevar būt lielas partijas
Andris Piebalgs

Vienlaikus viņš vērš uzmanību, ka pats strādā bez jebkādas samaksas. "Tas ir gods un pienākums to darīt," atbild "Vienotības" priekšsēdētājs uz jautājumu, vai veic brīvprātīgo darbu.

Savukārt, runājot par to, ka partijai ir vairāki līderi, Piebalgs norāda, ka partijai ir nepieciešama maksimāla spēku konsolidācija un komandas virziens, ne tik daudz viens līderis. "Tālākā nākotnē es gribētu, ka "Vienotībai" ir viens ļoti stiprs līderis – valdes priekšsēdētājs ar stiprām funkcijām. Bet pašlaik mums ir optimālais modelis," klāsta Piebalgs.

Ja "Vienotības" kuģis savu kursu saglabās un īstenos, tad Piebalgs nākamajās Saeimas vēlēšanās būs partijas premjera amata kandidāts, jo ""Vienotībai" vismaz tagad ir skaidrība, ka partijas vadītājs ir arī Ministru prezidenta kandidāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!