GPS aparāti mēdz būt dažādi. Kā jau norāda šīs iekārtas nosaukums, tai ir krāsains ekrānu un arī ielādēta karte, kas ļauj orientēties apkārtnē, neizmantojot datora elektronisko karti. Arī iespēju ziņā šis modelis nav apdalīts – par to liecina arī tā cena, kas ir krietni augstāka nekā citiem.

Izskats

Aparāts veidots tā, lai to ērti varētu paņemt rokā. Tomēr vienlīdz labi tas ievietojams arī speciālā turētājā. Aparāta priekšējā daļa veidota no sudrabotas krāsas metāla, sānos aparāts ir apvilkts ar gumiju, kas amortizē triecienu kritiena gadījumā, kā arī pasargā aparātu no mitruma un neļauj tam nogrimt ūdenī. Iekārtas taustiņi veidoti no gumijas un ērti izkārtoti ap virzienu taustiņu.

Aprīkojums

Aparāta komplekts sastāv no paša GPS uztvērēja, kuram par papildu samaksu iespējams iegādāties speciālu statīvu automašīnai, kuram pievienots datu kabelis ar RS232 pieslēgumu un ārējās barošanas kabelis, kas pievienojams automašīnās elektrisko šķiltavu ligzdai. Papildus iespējams iegādāties arī ārējo antenu, kas pieslēdzama aparātam sānos izvietotajai pieslēgvietai, kura rūpīgi noslēpta zem gumijota aizbāžņa.

Aparātam ir 120 x 160 pikseļu 16 krāsu ekrāns, kurā iespējams redzēt ne tikai pārvietošanās trajektorijas vai maršrutus, bet arī karti. Aparātā iebūvēta Eiropas karte, kas aizņem 16 MB atmiņas. Karte ietver arī Latviju, un tajā atzīmēti Latvijas lielākie autoceļi un daudz apdzīvotu vietu. Karšu uzglabāšanai iespējams izmantot arī SD atmiņas karti, ko aparātā var ievietot, kad izņemtas baterijas. Aparāta barošanai pietiek ar divām AA tipa baterijām, kuras spēj nodrošināt tā darbību līdz 13 stundām. Vislabāk lietot atkārtoti uzlādējamus barošanas elementus.

Aparāts vienlaikus spēj uztvert signālu no 12 satelītiem (kopumā ir 24 GPS satelīti, no kuriem vienā Zemes puslodē iespējams uztvert maksimāli 12 satelītus).

Lietojamība

Viena no būtiskākajām aparāta lietošanas īpašībām ir satelītu signāla uztveršana, jo bez tās aparātam nav īpašas nozīmes. Uztveršanas kvalitāte ir ļoti laba, jo aparāts pat telpās spēj uztvert trīs vai četru satelītu signālu, kas ir minimālais skaits, lai spētu noteikt atrašanās vietas koordinātas.

Ja braucat mašīnā, signāls tiek uztvers no pieciem vai sešiem satelītiem, bet ar ārējo antenu pat ceļos, kas vijas cauri mežam, iespējams uztvert astoņu satelītu datus un iegūt ļoti precīzu informāciju. Aparāts spēj noteikt precīzu atrašanās vietu ar precizitāti līdz trim metriem, kas ir ļoti labs rādītājs, arī praktiski tas tika apliecināts, gan pārvietojoties ar auto, gan kājām.

Aparātā iebūvētā Eiropas karte spēj nodrošināt orientēšanos arī uz lielākajiem Latvijas autoceļiem. Redzamas arī ūdenskrātuves un dažādas apdzīvotas vietas. Aparātu var pieslēgt datoram, un šādi iespējams aparāta uztverto signālu pārnest uz elektronisko karti. Tā var būt gan JS Latvija karte, gan AutoRoute vai kāda cita karte, kas atbalsta savienojumu ar GPS un sekošanu pārvietošanās virzienam.

Savienojumā ar JS Latvija 2 GPS Magellan elektronisko karti Magellan aparāta papildu priekšrocība ir iespēja apmainīties arī ar datiem, tos augšupielādējot GPS aparātā vai arī lejupielādējot datorā. Iespējams nosūtīt un saņemt maršrutus un atsevišķus navigācijas punktus, kas ļauj GPS iekārtu efektīvāk izmantot arī tad, ja dators netiek ņemts līdzi, bet GPS iebūvētajā kartē nav atzīmēti nepieciešamie navigācijas punkti un ceļi, pa kuriem ved izvēlētais maršruts.

Pārvietojoties var noteikt arī kustības ātrumu. Aparāts spēj aprēķināt arī attālumu līdz tuvākajam navigācijas punktam vai objektam.

Bez tiešajām GPS funkcijām aparātam ir vēl citas funkcijas – tas strādā arī kā kompass, spēj noteikt saules un mēness lēktu un rietu, kā arī mēness fāzi. Aparātu var izmantot arī labāko medību un zvejas laiku noteikšanai.

Krāsainais ekrāns būs labi saskatāms, ja uz to tieši nespīdēs saule. Diemžēl saulainā laikā nedaudz būs jāsasprindzina redze, lai saskatītu ekrānā attēloto informāciju.

Secinājumi

Šis ir aparāts prasīgiem lietotājiem, kam svarīgs ir iekārtas aprīkojums, iespēja izmantot iebūvētu karti vai arī ievietot papildu kartes, izmantojot SD tipa atmiņas kartes. Savus uzdevumus iekārta pilda godam, un kopā ar ārējo antenu to lieliski var izmantot tie, kuri pārvietojas ar auto.

Satelītu uztveršanas kvalitāte ir ļoti laba arī bez ārējās antenas. Priekšrocība ir iespēja apmainīties ar maršrutiem un navigācijas punktiem ar JS Latvija 2 GPS Magellan karti. Krāsainais ekrāns diemžēl ir koks ar diviem galiem – no vienas puses, labāk uztverama ir karte un dažādi uz tās attēlotie objekti; no otras puses, saulainā laikā ir grūtāk saskatīt ekrānā attēloto informāciju. Taču kopumā aparāts ir ļoti labs, tā aprīkojums ir lielisks.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!