Kompānija Garmin lietotājiem piedāvā relatīvi nelielu plaukstā paņemamu GPS aparātu eTrex Legend, kurā apvienots neliels izmērs, pietiekami liels ekrāns un iebūvēta karte. Turklāt navigācijai tiek piedāvāts no citiem aparātiem atšķirīgs risinājums – kursorsvira.

Izskats

Aparāts veidots no zila plastikāta, kura apmales apstrādātas ar melnu gumiju, kas eTrex Legend pasargā no mitruma un ļauj tam arī peldēt ūdenī. Ar gumiju apstrādāts arī vāciņš, kas hermētiski aizsedz barošanas elementu ligzdu. Atšķirībā no Magellan izstrādājumiem Garmin aparātam ekrāns izvietots lejas daļā, savukārt galvenais vadības taustiņš – kursorsvira – atrodas virs ekrāna. Pārējie vadības taustiņi izvietoti gumijotajās sānu malās.

Aprīkojums

Šis aparāts veidots tā, lai būtu ērti izmantojams gan pārgājienos, gan braucot ar velosipēdu vai motorizētu divriteņu transportu. Aparātu var ne tikai ērti turēt rokā, bet arī uzkārt kaklā ar speciālu cilpu, kas ietilpst komplektā un ir jāpievieno aparātam.

Aparāts vienlaikus spēj uztvert 12 satelītu raidītos signālus. Tam ir iebūvēta uztveršanas antena, kas vizuāli nav redzama. 8 MB atmiņā iespējams saglabāt nepieciešamās kartes. Aparātā komplektā ietilpst karte, kurā atzīmēti arī Latvijas lielākie autoceļi un daudz apdzīvotu vietu. Visa informācija tiek attēlota uz 160 x 288 pikseļu četru pakāpju melnbalto toņu ekrāna. Krāsu toņus iespējams mainīt atkarībā no tā, kāda ir apkārtējā vide.

Aizmugurējās daļas augšdaļā ir speciāls gumijas aizbāznis, kas aizsedz datu kabeļa pieslēgvietu, kurš ietilpst komplektā. Turpat pievienojams arī ārējās barošanas adapters, bet tas komplektā nav iekļauts. Aparāta barošanai tiek izmantotas divas AA tipa baterijas, kuras spēj nodrošināt iekārtas darbību līdz 18 stundām. Izmantojamas gan vienreiz lietojamas, gan uzlādējamas baterijas.

Aparāts spēj saglabāt līdz 500 lietotāja atzīmētiem navigācijas punktiem ar pievienotu nosaukumu un grafisku simbolu. Tāpat iespējams saglabāt sekošanas ceļu ar 2048 punktiem vai arī 10 atsevišķus sekošanas ceļus ar 50 navigācijas punktiem katrā no tiem. Var veidot arī līdz 20 maršrutiem, katrā no tiem saglabājot līdz 50 navigācijas punktiem.

Lietojamība

Aparāts ērti lietojams gan atsevišķi, izmantojot tajā ievietoto karti vai pievienojot vēl kādu no kartēm, kas pieejamas speciālos CD, kas jāiegādājas atsevišķi, gan kopā ar klēpjdatoru un kādu no elektroniskajām kartēm. Ar JS Latvija 2 GPS Magellan šis aparāts izmantojams, lai sekotu atrašanās vietai uz kartes. Diemžēl maršrutus uz šo aparātu un no tā nav iespējams pārnest, jo Jāņa Sēta padomājusi tikai par Magellan ražotajiem aparātiem.

Satelītu uztveršanas kvalitāte ir laba. Nedaudz problemātiskāk ir tad, ja atrodaties mežainā apvidū ar blīvu lapotni. Tad uztverto satelītu skaits ir mazāks, un līdz ar to zūd aparāta precizitāte. Tomēr skrajākā mežā uztveršana ir ļoti laba. Aparāts lieliski uztver signālu arī tad, ja tas novietots uz auto priekšējā paneļa. Tomēr formas un aprīkojuma ziņā šis aparāts vairāk piemērots aktīvās atpūtas piekritējiem, jo ir pietiekami mazs, to var uzkārt kaklā, ja dodaties svešā mežā sēņot, ogot vai medīt. Iegādājoties speciālu turētāju, to var nostiprināt arī uz velosipēda vai motocikla.

Aparāts izmantojams arī kā kompass, taču tikai tad, ja ir pietiekami labi uztverti satelīti. Arī šajā aparātā ir daudz funkciju – ceļojuma parametru uzskaite: pārvietošanās ātrums, paveiktais attālums, attālums līdz nākamajam navigācijas punktam utt.

Nedaudz nepierasti sākumā ir izmantot sānos izvietotos taustiņus un virs ekrāna kreisajā pusē esošo kursorsviru. Kad nedaudz ir aprasts, šāda veida vadība izrādās apbrīnojami ērta, it īpaši tad, ja aparāts tiek turēts rokā.

Secinājumi

Lielisks aparāts aktīvas atpūtas piekritējiem. Tas izmantojams arī automobilī, jo iebūvētajā kartē atrodami arī lielākie autoceļi. Aparātu iespējams savienot arī ar datoru un sekot ceļam, izmantojot datora elektronisko karti. Kopumā šis aparāts tomēr vairāk piemērots orientieristiem, ceļotājiem ar velosipēdu vai motociklu, kā arī tiem, kas dodas meklēt dabas veltes svešos mežos. Vienīgi nevajadzētu līst pārāk lielā biežņā, jo tad var rasties nelielas problēmas ar satelītu uztveramību.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!