GPS aparāts zinātājiem parasti asociējas ar samērā lielu iekārtu, kas izmēru ziņā līdzīga vismaz mobilajam telefonam. Taču kompānija Garmin ir izveidojusi GPS ierīci ko līdzīgi kā pulksteni var aplikt ap roku. Forerunner 201 ir ērti uzliekams uz rokas un ir samērā mazs un viegls.

Izskats

Šis aparāts nu nemaz neatgādina mobilo telefonu, tas vairāk līdzinās nu jau pie mums aizmirstajiem peidžeriem, kas Latvijā populāri bija deviņdesmito gadu otrajā pusē. Arī aparāta ekrānam ir aptuveni tāds pats izmērs. Forerunner 201 ietērpts melnas krāsas korpusā, un nekādi īpaši dizaina akcenti nav veidoti. Aparāta forma pakārtota tam, lai to ērti varētu novietot uz rokas.

Aprīkojums

Tā kā aparāts paredzēts aktīva dzīvesveida piekritējiem, tad GPS signāla uztveršana ir tikai viena no funkcijām. Aparātam ir vēl citas GPS neraksturīgas funkcijas, piemēram, kaloriju uzskate utt., kas ir būtiski tiem, kuri nodarbojas ar sportu. Aparāts vienlaikus spēj uztver līdz 12 satelītiem, un tajā var saglabāt līdz 100 navigācijas punktiem, pēc kuriem tad arī varēsiet orientēties. Aparāts aprīkots ar litija jonu bateriju, kas ar vienreizēju uzlādi spēj šo iekārtu darbināt līdz 15 stundām.

Lai bateriju uzlādētu, jāpievieno speciāls adapters, kuram pievienojams arī datu kabelis, ja vēlaties aparātu savienot ar datoru. Garmin mājaslapā iespējams lejupielādēt speciālu programmu, kas ļauj saglabāt GPS aparātā atzīmētos navigācijas punktus un veiktos maršrutus, lai varētu tos izmantot citā reizē, piemēram, pēc gada.

Lietojamība

Aparāts paredzēts, lai ar to pārvietotos klajās vietās. Biezā mežā ar šo aparātu doties neieteiktu, jo tas nespēs uztvert pietiekamu skaitu satelītu, lai varētu noteikt atrašanās vietu. Ja nu vienīgi sameklējot kādu skrajāku vietu vai uzlienot kāda koka galotnē. Tāpēc arī tas vairāk izmantojams sporta nodarbībām un tad, ja nepieciešams orientēties svešā pilsētā, piemēram, ja esat tūristu grupas dalībnieks un jums noteikts konkrēts laiks, kad jāatgriežas pie autobusa, bet pilsētas apskate var notikt pēc pašu izvēles. Tad šāds aparāts jums nekļūdīgi ļaus atgriezties sākumpunktā, turklāt precīzi laikā, jo iespējams veikt iestatījumus, lai pēc noteikta laika vai noietā attāluma aparāts brīdinātu lietotāju ar skaņas signālu.

Simts navigācijas punktu ir pietiekami, lai saplānotu vienu maršrutu, ja ceļā dodaties arī ar divriteni, motorolleru vai motociklu. Šie punkti ļaus jums nogriezties pareizajās vietās un nepabraukt garām kādam iepriekš izraudzītam apskates objektam, jo ne vienmēr visiem objektiem atrodamas atbilstošas norādes uz ceļiem. Aptuveni 15 metru precizitāte ir pietiekama, lai atrastu tieši to vietu, kas izraudzīta, vai arī vēlāk atgrieztos kādā atzīmētā punktā.

Šim aparātam varētu vēlēties nedaudz ērtākus vadības taustiņus, jo tos būs diezgan grūti nospiest, ja pārvietosieties ar velosipēdu vai motociklu. Ekrāns ir pietiekami labs, un galvenais tā pluss ir laba informācijas redzamība arī tad, ja uz aparātu krīt spoža saules gaisma.

Uz rokas aparāts ērti uzliekams ar tam pievienoto siksniņu ar klipša mehānismu. Ja nu kādam roka ir gadījusies resnāka, tad iespējams pievienot vēl otru siksniņu, kas ietilpst komplektā. Mīnuss ir tas, ka šo aparātu nevarēs izmantot kopā ar elektronisko karti. Taču citādi aparāts ir laba izvēle, ja to izmantosiet ikdienā arī sportiskiem nolūkiem.

Secinājumi

Labs aparāts tiem, kas pārvietojas kājām vai ar divriteni un kam nav svarīgi, lai aparātā būtu integrēta karte, toties būtiskas ir dažādas papildu funkcijas, piemēram, patērēto kaloriju uzskaite. Aparāts lieti noder, ja nepieciešams atgriezties izejas punktā vai atrast iepriekš atzīmētus punktus. Aparāta cena ir ļoti pievilcīga. Atzinīgus vārdus pelnījusi arī litija jonu baterija, kas spēj nodrošināt aparāta darbību gandrīz diennakti.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!