Ne vienmēr nepieciešams izvēlēties iekārtu ar krāsainu ekrānu un iebūvētu karti. SporTrak ir samērā vienkāršs aparāts ar pietiekami lielu ekrānu un ērti izmantojams gan kā rokas aparāts kājāmgājējiem vai riteņbraucējiem, gan kā ceļvedis, ja braucat ar auto.

Izskats

Kā jau liecina SporTrak nosaukums, šis GPS aparāts veidots sportiskās formās. Dzeltenā krāsa neļaus tam pazust, ja nu tas būs nokritis zemē vai kā citādi nokļuvis neceļos. Aparāta formas ir ne tikai izskatīgas, bet arī veidotas tā, lai viegli iegultu rokās vai speciālā turētājā automobilī vai uz velosipēda. Korpuss ir hermētiski noslēgts, jo aparāts nedrīkst baidīties arī no slapjuma; laikapstākļi taču var būt dažnedažādi.

Aprīkojums

SporTrak GPS aparāts sastāv no divām daļām – paša aprāta un tā turētāja automobilī, kam pievienots datu un ārējās barošanas vads pievienošanai auto kontaktligzdai (tas jāpērk par papildu samaksu, jo aparātu iespējams izmantot arī tikai ar baterijām, nepievienojot datoram).

Aparāts ir aprīkots ar melnbaltu 160 x 104 pikseļu izšķirtspējas ekrānu, kurā iespējams deviņos dažādos režīmos skatīties informāciju par vispārējo stāvokli, pozīciju, navigāciju, kompasu, maršruta karti u. c. Vadībai izmantojams virzienu taustiņš, kas izvietots centrā zem aparāta ekrāna, ap to izkārtoti arī dažādu funkciju taustiņi, kas veidoti no gumijas.

Lietotājam pašam ir iespēja aparātā ielādēt līdz 500 dažādiem punktiem un vēl 20 maršrutus, kas katrs satur 30 navigācijas punktus. Apvienojumā ar JS Latvija 2 GPS Magellan aparātā iespējams saglabāt visu nepieciešamo informāciju ceļojumam.

Izmantojamas divas AA tipa baterijas, iespējama arī ārējā barošana no automašīnas. Baterijas spēj nodrošināt aptuveni 14 stundas nepārtraukta darba, kas ir pilnīgi pietiekami pat tad, ja esat devies garākā ceļojumā.

Lietojamība

Aparātam ir satelītu uztveramība, gan pārvietojoties ar auto dažādos ceļos, gan dodoties ceļā kājām vai ar divriteņu transporta līdzekli. Šo aparātu droši var izmantot arī tad, ja ejat sēņot vai vienkārši pastaigā pa kādu ne pārāk labi pazīstamu mežu; aparāts jūs nepievils, jo uztvers satelītus arī tad, ja visapkārt būs diezgan blīva lapotne.

Apvienojumā ar JS Latvija 2 GPS šis aparāts kļūst arī par labu ceļvedi iepriekš sagatavotos maršrutos. Tas ļauj arī iepriekš nesagatavotu maršrutu pēc tam uzlikt uz kartes. Savienošana ar datoru notiek, izmantojot datu vadu ar RS 232 savienojumu. Atliek tikai veikt iestatījumus GPS un JS Latvija GPS Magellan, un jūs jau varat sākt darboties ar maršrutu vai pārsūtīt atsevišķus punktus no datora uz GPS aparātu vai otrādi. Kāds tūliņ iebildīs, ka automobilī ērtāk taču izmantot GPS apvienojumā ar klēpjdatoru, kura ekrānā skatāma tā pati JS Latvija 2 un daudz labāk iespējams orientēties vietā, kur atrodaties. Tomēr tad ir nepieciešams kāds, kas lasa šo datora karti un koriģē braucēju.

GPS aparātā sastādītajā maršrutā iespējams definēt pagrieziena punktus, un vadītājs 30 metrus pirms pagrieziena tiek brīdināts par veicamo manevru. Taču reāli, ja braucat pa labu ceļu, iespējams arī paskriet garām vietai, kur jānogriežas, jo brīdinājums nostrādā nedaudz novēloti. Sastādītajā maršrutā nav redzams nekas lieks, un tajā vizuāli ir viegli orientēties, tikai uzmetot acu skatienu ekrānam uz pavisam īsu mirkli, kas, vadot auto, ir ļoti svarīgi.

Vēl nozīmīgāka šī iespēja ir tiem, kas ceļojumā dodas ar velosipēdu vai pat kājām. Tad nest vai vest līdzi datoru ir pagalam neparocīgi, jo tas ir krietni smags un arī pārāk dārgs, lai tā riskētu. Šādā gadījumā JS Latvija GPS iespējas sastādīt maršrutus, atzīmēt interesējošos apskates punktus un tos pārsūtīt uz GPS aparātu ir īsti laikā un vietā.

Secinājumi

Ļoti labs risinājums, lai droši dotos svešā ceļā ar izplānotu maršrutu. Var izmantot gan tie, kas priekšroku dod pārgājieniem kājām, gan tie, kas ceļo ar velosipēdu vai motociklu, kā arī autovadītāji. Ja ir iegādāts GPS aparāts un JS Latvija 2 GPS Magellan karte un jūs to centīsieties izmantot ikreiz, kad dosieties svešā virzienā, apmaldīties nebūs iespējams.

Varētu vēlēties nedaudz augstāku precizitāti vai arī iespēju mainīt brīdinājuma laiku pirms kārtējā maršruta pagrieziena punkta. Kopumā aparāts labi apmierina ceļotāja vajadzības, un arī tā cena ir pievilcīga.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!