Foto: AFP/Scanpix

Franču karavīri trešdien Mali pilsētā Diabali iesaistījušies ielu kaujās ar islāmistu nemierniekiem, atsaucoties uz avotiem Francijā un Mali, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmajā nozīmīgajā sauszemes operācijā Āfrikas valstī franču karavīri cīnās kopā ar Mali armiju. Franču komandieris Eduards Džuilo trešdien paziņoja, ka sauszemes operācija ir sākusies, informē BBC.

Franču karavīri operāciju Mali ar uzlidojumiem islāmistu kaujinieku pozīcijām, kuri kopš pavasara kontrolē valsts ziemeļus un apdraud pārējo valsti, sāka piektdien. Tomēr pirmdien nemierniekiem tik un tā izdevās Mali armijai atņemt Diabali pilsētu valsts vidienē, kas ir 350 kilometru attālumā no galvaspilsētas Bamako.

Avots Mali drošības iestādēs atklāja aģentūrai, ka franču vienības pilsētā "roku rokā" ar Mali spēkiem cīnās ar džihādistiem. Tikmēr BBC korespondents Parīzē norāda, ka karavīri, kas cīnās Diabali, ir speciālo spēku leģionāru vienība no Francijas pilsētas Oranžas. Šie vīri ir specializējušies kaujas uzdevumiem tuksnesī, skaidro BBC.

BBC norāda, ka karavīri pilsētā var saskarties ar sarežģītām situācijām, jo kaujinieki uzturas blīvi apdzīvotos rajonos. "Džihādisti ir sadalījušies. Viņi nepārvietojas lielā grupās. Viņi ir ielās pa četriem, pieciem un sešiem un viņi uzturas visapdzīvotākajās apkaimēs," aģentūrai AP pastāstīja kāds aculiecinieks.

Franču komandieris Džuilo norāda, ka tiks darīts viss, lai neciestu civiliedzīvotāji. "Ja būs šaubas, mēs nešausim," teica komandieris.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns iepriekš atzina, ka Mali spēki pie Diabali cīnās ar labi bruņotiem nemierniekiem, kas nepadodas. Tāpat ministrs noraidīja iepriekš Mali spēku paziņoto, ka tie ir atguvuši Konnas pilsētu.

BBC skaidro, ka Mali un franču spēkiem ir jāiegūst kontrole gan pār Diabali, gan Konnas pilsētu, lai operācija virzītos uz priekšu.


Jau vēstīts, ka  tuvāko dienu laikā Mali solīja ierasties Rietumāfrikas ekonomiskās kopienas (ECOWAS) spēki, kas darbosies saskaņā ar ANO rezolūciju. Paredzams, ka tie būs 3300 vīru lieli. Savukārt Francija savu karavīru skaitu valstī solīja palielināt līdz 2500.

Francijas piektdien sākto militāro intervenci, lai apturētu islāmistu virzīšanos uz galvaspilsētu, pirmdien vienbalsīgi atbalstīja ANO drošības padome.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Pagājušajā nedēļā islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!