Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas valsts vides, pārtikas un lauku ministrs Ovens Patersons pirmdien paziņoja, ka skandāls par zirga gaļas tirdzniecību Eiropā, uzdodot to par liellopa gaļu, ir saistāms ar plašu noziedzīgu sazvērestību.

Patersons paziņoja, ka brīdinājumi ir izsūtīti 16 dažādām valstīm, kas varētu būt iesaistītas skandālā, kas pēdējās dienās kļūst arvien skaļāks daudzviet Eiropā, galvenokārt ietekmējot Lielbritāniju, Franciju un Rumāniju.

Lielbritānijā, kur zirga gaļas ēšana ir tabu, ir atklāts, ka valstī tirgotās un Eiropas kontinentālās daļas valstīs ražotās saldētajās maltītēs ir līdz pat 100% zirga gaļa, lai gan uz etiķetes rakstīts, ka tā satur liellopa gaļu.

"Izskatās, ka šī sazvērestība, noziedzīgā sazvērestība, kriminālā darbība, lai kā arī to nesauktu, ir plaša," ministrs teica intervijā britu sabiedriskajai raidorganizācijai BBC, atzīstot, ka nezina, cik plašs patiesībā ir skandāla mērogs.

"Cik saprotu, ražotne Luksemburgā ir izsūtījusi brīdinājumus klientiem 16 dažādās valstīs," viņš piebilda.

Patersons klāstīja, ka pirmdien Francijā izskanējusī informācija liecina, ka ir atklātas divas lopkautuves Rumānijā, kas varētu būt krāpušās.

Svētdien Lielbritānijas pārtikas ministrs noliedza iespējas noteikt gaļas importa aizliegumu no Eiropas Savienības (ES) valstīm, ja vien tas nerada draudus cilvēka veselībai.

Francijas krāpšanas novēršanas dienesta DGCCRF inspektori pirmdien veica kratīšanu divos uzņēmumos valstī, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar zirga gaļas uzdošanu par liellopa gaļu, – "Comigel" Mecas pilsētā valsts ziemeļaustrumos un valsts dienvidrietumos bāzētā uzņēmuma "Spanghero" telpās.

"Comigel", kas gaļu saņem no "Spanghero", pagājušajā nedēļā paziņoja, ka piegādātāji uzņēmumu ir apkrāpuši, savukārt "Spanghero" uzstāja, ka to ir maldinājušas lopkautuves no Rumānijas. Abas kompānijas sola sūdzēt tiesā savus piegādātājus.

Sodīt vainīgos solījušas arī Francijas un Lielbritānijas valdības.

Saistībā ar informāciju par zirga gaļas izmantošanu liellopa gaļas vietā saldētajā pārtikā lielveikalu ķēdes Lielbritānijā, Francijā un Zviedrijā sākušas izņemt no veikalu plauktiem miljoniem iepakojumu lazanjas un citu pastas izstrādājumu, kā arī dažādu sacepumu.

Atklāts, ka Francijā ražotajos produktos izmantota gaļa no Rumānijas, kas vesta caur Kipru un Nīderlandi.

Atsevišķu izmeklēšanu sākušas arī Rumānijas tiesībsargājošās institūcijas.

Rumānijas premjerministrs Viktors Ponta gan pirmdien paziņoja, ka uzņēmumi valstī ir ievērojuši visas ES prasības un nekādi pārkāpumi nav konstatēti. Viņš uzsvēra, ka "Comigel" nav tieša līguma ar Rumānijas lopkautuvēm, uzsverot, ka Rumāniju nevar vienmēr uzskatīt par ierastu aizdomās turēto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!