Foto: AP/Scanpix

Persijas līča sadarbības padome pirmdien paziņoja, ka atzīst jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par Sīrijas tautas likumīgo pārstāvi.

"Padomes dalībvalstis paziņo, ka atzīst "Sīrijas revolūcijas un opozīcijas spēku nacionālo koalīciju".. par brālīgās Sīrijas tautas likumīgo pārstāvi," teikts Persijas līča sadarbības padomes ģenerālsekretāra Abdullatifa al Zajani paziņojumā. Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis ir Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija.

Paziņojumā Persijas līča sadarbības padome pauž cerību, ka "koalīciju atzīs arābu valstis un starptautiskā sabiedrība", kā arī solīts, ka padomes dalībvalstis atbalstīs jauno Sīrijas opozīcijas koalīciju.

"Padomes valstis atbalstīs šo jauno subjektu, lai piepildītos Sīrijas tautas gaidas, cerībā, ka koalīcija būs solis uz priekšu politiskā varas nodošanā," sacīts paziņojumā.

Zajani paziņojumā arī izteikta cerība, ka Sīrijas opozīcijas koalīcijas izveidošana "vedīs uz asinsizliešanas izbeigšanu, sargās Sīrijas teritoriālo vienotību, tiks sarīkots vispārējais nacionālais kongress, lai radītu ceļu tādas valsts veidošanai, kurā ir likuma vara un kura būtu atvērta visiem pilsoņiem bez izņēmumiem un diskriminācijas".

Jau ziņots, ka Sīrijas opozīcijas organizācijas svētdien sanāksmē Kataras galvaspilsētā Dohā parakstīja vienošanos par opozīcijas nacionālās koalīcijas izveidi, lai koordinēti cīnītos pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, un ievēlēja par šīs koalīcijas līderi sunnītu garīdznieku Ahmedu Moazu al Hatibu.

Dokumentā norādīts, ka opozīcijas grupējumi "vienojas strādāt, lai panāktu režīma un visu tā simbolu un pīlāru krišanu", un noraida jebkādu dialogu ar Asada valdību. Tie arī nolēmuši apvienot daudzos Sīrijas nemiernieku kaujinieku grupējumus zem kopīgas militāras pavēlniecības un izveidot nacionālu tieslietu komisiju nemiernieku ieņemtiem rajoniem. Paredzēts arī izveidot pagaidu valdību, kad koalīcija būs ieguvusi starptautisku atzīšanu, un pārejas laika valdību pēc Asada režīma krišanas.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret Asada režīmu, kuros ir gājuši bojā vairāk nekā 37 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!