Foto: F64
Latvijas hokeja valstsvienība pasaules čempionāta sestajā spēlē, kas ir vitāli svarīga cīņā par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā arī nākamajā sezonā, šodien sacenšas ar Francijas valstsvienību.

Mačs Helsinkos sāksies plkst.16.15. To tiešraidē būs iespējams vērot kanālos TV3, TV5 un "Viasat Sport Baltic".

Tāpat šodien risināsies vēl trīs mači. Plkst.17.15 pēc Latvijas laika Stokholmā Dānija sacentīsies ar Baltkrievijas izlasi, plkst.20.15 Helsinkos sāksies cīņa starp Austrijas un Krievijas izlasēm (tiešraide kanālos TV5 un "Viasat Sport Baltic"), bet vēl stundu vēlāk Stokholmā Kanāda tiksies ar Slovēniju.

Kā ziņots, pirmajā mačā Latvijas izlase ar 0:6 kapitulēja pašreizējai pasaules čempionvienībai Krievijai, turpinājumā ar 1:4 piekāpās ASV hokejistiem, bet trešajā mačā otrdien ar 3:5 kapitulēja arī Austrijai, apdraudot izredzes palikt augstākajā divīzijā arī nākamajā sezonā.

Tomēr Latvijas līdzjutēju noskaņojums labāks kļuva pēc pagājušās ceturtdienas mača, kad ar "hat-trick" izcēlās Lauris Dārziņš, bet izlase ar 5:3 uzvarēja pagājušā gada turnīra finālisti Slovākiju, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju pasaules čempionāta spēlēs. Uzvaras gan neizdevās turpināt sestdien, kad svarīgā cīņā ar 0:2 tika zaudēts Vācijai.

Savukārt Francija turnīru sāka ar zaudējumu 2:6 Slovākijai, bet otrajā mačā svarīgā cīņā ar 3:1 pārspēja Austriju. Pēc tam francūži ar 1:3 piekāpās Somijai, bet ceturtajā mačā sagādā, iespējams, lielāko pārsteigumu čempionātā, kad ar 2:1 uzvarēja Krieviju. Savukārt līdz šim pēdējā mačā Francija ar 2:4 zaudēja Austrijai.

Līdz ar to pirms šī mača Francija ar sešiem punktiem ieņem sesto vietu apakšgrupā, bet Latvija ar trim punktiem ir pēdējā, astotajā, pozīcijā. Abām komandām pa vidu ir piecus punktus izcīnījusī Austrija.

Latvijas hokeja izlase Francijai zaudējusi jau trijās spēlēs pēc kārtas, tiesa divas no tām bijušas pārbaudes spēles, bet no tām Latvijas galvenais uzdevums bija nospēlēt neizšķirti.

Tā pagājušā gada decembrī Eiropas Izaicinājuma kausa (EIHC) posma mačā, kas risinājās Lionā Latvija zaudēja ar 4:7. Turpinājumā oktobrī vienības Rīgā tikās olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra mačā, kurā mājinieki piekāpās pagarinājumā ar 2:3, tomēr jau pēc pamatlaika svinēja kvalificēšanos Soču Olimpiādei. Savukārt abu komandu pēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta Latvija 28.aprīlī izbraukumā piekāpās ar 1:3.

Savukārt pasaules čempionātos augstākajā divīzijā abas izlases līdz šim savā starpā tikušās trīs reizes, Latvijai izcīnot trīs samērā pārliecinošas uzvaras - 1997.gadā Latvija bija pārāka ar 6:2, vēl pēc diviem gadiem uzvarēja ar 8:5, bet 2009.gadā pārspēja pretiniekus ar 7:1.

Latvijas izlases pieteikumā šobrīd ir maksimāli atļautie 25 spēlētāji - trīs vārtsargi, astoņi aizsargi un 14 uzbrucēji. Šajā mačā pēc diskvalifikācijas laukumā atgriezīsies Zemgus Girgensons, bet veselības problēmas joprojām ir aizsargiem Georgijam Pujacam un Agrim Savielam.

Pēc šīs cīņas Latvijai apakšgrupu sacensībās paliks vēl tikai viens mačs, kurā otrdien būs jāspēkojas ar Somiju.

Kā ziņots, februārī Latvijas izlase sekmīgi uzvarēja Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, bet sagatavošanās posms pirms pasaules čempionāta atkal neviesa daudz cerību, jo septiņās cīņās tika ciestas sešas neveiksmes.

Uz gaidāmo olimpisko spēļu fona nedaudz cietis šīgada pasaules čempionāta prestižs, kas licis arī Latvijas izlasei, tās galvenā trenera Teda Nolana vārdiem sakot, veidot jaunu komandu. No tiem hokejistiem, kuri februārī izcīnīja olimpisko ceļazīmi, gaidāmajā čempionātā uz ledus nedosies leģendārais aizsargs Sandis Ozoliņš, aizsargi Oskars Bārtulis un Arvīds Reķis, kā arī uzbrucēji Miķelis Rēdlihs, Aleksandrs Ņiživijs un Mārtiņš Karsums. Tāpat izlase uz čempionātu devās ar lielu jautājuma zīmi vārtsarga pozīcijā, jo tās neapšaubāmais pirmais numurs Edgars Masaļskis neilgi pirms valstsvienības nometnes sākuma veica meniska tīrīšanu un nepiedalījās nevienā pārbaudes spēlē.

Lai arī Nolans ir paveicis savu galveno uzdevumu un nodrošinājis izlases dalību olimpiskajās spēlēs, Latvijas Hokeja federācija (LHF) par viņa atstāšanu valstsvienības vadībā lems tikai pēc čempionāta, jo trenera darba izvērtējumā vēlas iekļaut arī šī turnīra rezultātus. Ņemot vērā, ka Nolans vairākas reizes ir publiski izteicies par savu milzīgo vēlmi piedalīties olimpiskajās spēlēs, arī no šī gados jaunā izlases modeļa tiks prasīts augstvērtīgs rezultāts.

Pasaules čempionāts hokejā no 3. līdz 19.maijam norisinās Stokholmā un Helsinkos. Katrā pilsētā spēlē astoņas vienas apakšgrupas komandas.

Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū tiks izspēlēti ceturtdaļfināli, bet to uzvarētāji vienkopus pulcēsies Stokholmā, kur līdz 19.maijam tiks noskaidroti šī gada pasaules čempioni.

Komandām, kas grupās ieņems 5.-7.vietu, čempionāts būs noslēdzies, savukārt katras apakšgrupas vājākā komanda pametīs augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Itālija un Kazahstāna, kas abas spēcīgākajā līgā atgriezīsies pēc gada pārtraukuma.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL), Māris Jučers (Rīgas "Dinamo"), Kristers Gudļevskis ("Rīga");

aizsargi - Agris Saviels, Jānis Andersons (abi - Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL), Georgijs Pujacs (Omskas "Avangard", KHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Koba Jass (Kladno "Rytiri", Čehija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice), Zemgus Girgensons (Ročestras "Americans", AHL).

Francijas hokeja valstsvienības sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Florians Ardī ("Angers"), Kristobals Iē ("Lausanne", Šveice), Fabriss Lanrī ("Rouen");

aizsargi - Žoans Ovitū ("Jyvaskyla", Somija), Vensāns Bašē, Tomā Rusels (abi - "Amiens"), Nikolā Bešs ("Cracovie", Polija), Kevins Ekvefvils ("Karlskrona", Zviedrija), Žonatans Žanils ("Rouen"), Antuāns Manavjans ("Innsbruck", Austrija), Maksims Muazānds ("Odense", Dānija);

uzbrucēji - Pjērs-Eduārs Belemārs ("Skelleftea", Zviedrija), Šarls Bertrāns (Raumas "Lukko", Somija), Timotē Bozons ("Kamloops Blazers", WHL), Tedijs da Kosta ("Tychy", Polija), Žiljēns Derosjē ("Rouen"), Damjēns Flerī ("Sodertalje", Zviedrija), Antonijs Gutigs ("Tranas", Zviedrija), Braiens Hendersons ("Angers"), Lorāns Menjē ("Straubing", Vācija), Damjēns Ro ("Mulhouse"), Nikolā Rics ("Dijon"), Antuāns Rusels (Dalasas "Stars", NHL), Saša Trejē (Prāgas "Sparta", Čehija), Joriks Trejē (Zalcburgas "Red Bull", Austrija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!