Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kuri zivis mājās negatavo, lai gan tās ļoti garšo. Kāpēc? Jo cepšanas laikā, lai cik jaudīgs tvaika nosūcējs virtuvē nebūtu, māju tāpat piepilda ļoti izteiksmīgs zivs aromāts. Atbildi, kā no tā izvairīties, atradām žurnāla "Ievas Virtuve" augusta numurā.

Izrādās, cepot zivis, visa māja tik ļoti smaržo tad, ja zivi liek pannā, kurā ieliets pārāk daudz eļļas – tā uzsūc zivs smaržu un izplata aromātu tālāk pa visu māju. Restorānu servisa skolas pasniedzējs Māris Astičs "Ievas Virtuves" lasītājiem iesaka katru zivs gabalu ieziest ar eļļu un tikai tad likt karstā, bet sausā pannā. Aromāts būšot daudz mazāks.

Protams, šis triks nedarbosies, ja plāno gatavot olā un miltos panētu zivs fileju, norāda pieredzējušais pavārs.

  • 10 pamatnoteikumus, ko ņemt vērā, gatavojot zivis, uzzināsi, ja izlasīsi šo rakstu, savukārt šefpavāra Ingemāra Ladiga padomus, kā marinēt un grilēt zivis, meklē šeit.


Aromātiska, mutē kūstoša, uz pannas vai krāsnī cepta zivs vienmēr būs lieliska maltīte pusdienās vai vakariņās. Tomēr zivju gatavošana mēdz šķist visai piņķerīga lieta, it īpaši tiem, kuri tās gatavo reti. Kā noteikt, ka zivs ir patiešām gatava?

Divi galvenie paņēmieni – nosakot to "uz aci" vai mērot temperatūru. Vizuāli zivs gatavību var noteikt pavisam vienkārši – ceptajai zivij ar nazīti vai dakšiņu atdala nelielu gabaliņu no mīkstuma. Ja vien nav nepieciešama pusjēla zivs, gatavai zivij mīkstums būs viegli stingrs, taču sulīgs.

Pārcepta zivs vizuāli būs ļoti sausa un stingra. Tajā iegriežot, atsevišķie filejas slānīši sabirs. Tāpēc, lai zivi nepārceptu, ik pa brīdim der to pārbaudīt ar aprakstīto atdalīšanas paņēmienu.

Svarīgi atcerēties! Zivs turpina gatavoties arī minūti vai pat divas pēc noņemšanas no pannas vai izņemšanas no cepeškrāsns. Tāpēc ieteicams zivi noņemt no pannas brīdī, kad tā teju, teju būs gatava.

Cepta zivs ar saldajiem kartupeļiem

Neparasta (bet ļoti garda!) kombinācija ar zivi un saldajiem kartupeļiem. Garšu buķeti atsvaidzina citrons, zaļumi un vienkāršie salāti.

Lasīt vairāk

Cepta zivs spinātu un siera kažociņā

Foto: Shutterstock

Sulīgi cepta saldā krējuma mērcē ar atspirdzinošo citronu, vasarīgajiem spinātiem un sātīgo sieru, derēs kā pusdienām, tā vakariņām.

Lasīt vairāk

Cepta mencas fileja kokosriekstu mētelītī

Foto: Shutterstock

Pamēģini ierastās rīvmaizes vietā zivs panēšanai izmantot kokosriekstu skaidiņas. Veidosies nedaudz saldena garoziņa, kas lieliski saderēsies ar baltajām zivīm. Pasniedz ar zaļajiem lapu un gurķu salātiem, mērcei sajaucot majonēzi ar bezpiedevu jogurtu un nedaudz saldās čili mērces.

Lasīt vairāk

Baltā zivs ar dārzeņiem eskabeče marinādē

Foto: Vida Press

Eskabeče ir pikanta mērce vai īpaša marināde. Zem šāda nosaukuma var slēpties gan tvaicēta vai cepta zivs, gan marinētu dārzeņu salāti, gan trusis vai cūkgaļa - pēdējie ēdieni raksturīgāki Spānijai. Eskabeče mērce ir raksturīga Vidusjūras reģiona un Latīņamerikas virtuvei. Šajā reizē jamaikiešu iecienīta recepte - cepta baltās zivs fileja, kas pārlieta ar eskabeče mērcē marinētiem dārzeņiem. Vislabāk garšo, ja pasniegta tūlīt pēc pagatavošanas vai remdena - ar svaigu maizīti brokastīs vai pusdienās.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta zivs kurzemnieku gaumē

Foto: Publicitātes foto

Viss ģeniālais ir vienkāršs. Pagatavo savu iecienīto zivi, to papildinot ar Santa Maria piedevu zivīkm ar citronu vai dillēm, kā arī sviesta piciņu. Šādi var gatavot teju jebkuru zivi - lasi, foreli, paliju.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie zivs plācenīši ar tartara mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zināms, ka zivs ēdieniem ļoti labi piestāv skābas lietas, tas pats attiecas uz salikumu ar sulīgi skābeno tartara mērci. Šie kraukšķīgie zivs plācenīši ne tikai izskatās, bet arī garšo brīnumgardi, turklāt pašu gatavotā mērce ir kas vairāk, kā parasta mērce. Izcila recepte, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut zivis.

Lasīt vairāk

Zivs gabaliņi krēmīgā safrāna mērcē ar puraviem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrais zivs sautējums ar puraviem, zaļajiem zirnīšiem, bagātīgu buljona mērci un izsmalcināto safrānu. Var ēst tāpat vai ar kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Zaļumos cepta laša fileja ar pastinaku biezeni

Lielisks laša ēdiens ar bagātīgām garšas niansēm, ko sniedz zaļumi un fenhelis, pasniegts ar maigu pastinaku biezeni un sviestā ceptām dārza veltēm – tas garšo labāk, nekā varētu iedomāties!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!