Foto: Shutterstock
Grauzdētas rupjmaizes stienīši, kas bagātīgi aizdarīti ar ķiplokiem, ir "kreptīga" uzkoda, kas īpaši labi smeķē ar glāzi vēsa kvasa vai alus, tādēļ tiem noteikti būtu jāatvēl vieta uz Līgo svētku galda. Un, ja vēl klāt tiks pasniegta kāda garda mērcīte vai pašgatavots smēriņš, tad grauzdiņu bļoda, lai cik liela būdama, tukšosies zibenīgā ātrumā.

Maizes grauzdiņus var gatavot no dažādu veidu maizes, bet tradicionāli šim mērķim tiek izmantota rupjmaize, "ķieģelītis" vai saldskābmaize.

Ja ķiploku grauzdiņus gatavosi pirmo reizi, izlasi šo recepti un seko tās padomiem.

Ja satraucies par sava auguma aprisēm un tevi biedē maizes cepšana lielā eļļas daudzumā, tad itin gardus grauzdiņus vari pagatavot arī cepeškrāsnī. Stienīšos sagriezto maizīti vienā kārtā liec uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Tad ar otiņu viegli pārzied katru grauzdiņu ar eļļu un liec plāti iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī. Kad grauzdiņi no vienas puses apcepušies, apgriez tos un turpini cept, līdz tie ir zeltaini. Kad grauzdiņi nedaudz atdzisuši un kļuvuši cietāki, ieberzē katru maizes gabaliņu ar ķiploku.

Ja ķiploku garša tev nav pa prātam, vari grauzdiņus iesmērēt ar pesto vai vēl karstus bērt bļodā un devīgi pārkaisīt ar smalki rīvētu cieto sieru.

Maizes grauzdiņus var kāri kraukšķināt arī tāpat vien, bet īpaši labi tie garšos, pasniegti ar kādu mērci. Viens no vienkāršākajiem variantiem ir krējuma mērce ar zaļumiem un ķiplokiem – recepti atradīsi te.

Gruntīgāks grauzdiņu papildinājums būs dažādi ātri pagatavojami smēriņi no krēmsiera, kūpināta laša, biezpiena, vārītām pupiņām, zirņiem vai pat avokado. Te atradīsi bagātīgu uz maizes ziežamu labumu kolekciju.

Ja vēlies pavisam vienkāršiem un latviskiem produktiem piešķirt ekotisku noti, pagatavo gardu šķelto zirņu humusu, ko varēsi kāri leksēt no bļodiņas, izmantojot ķiploku grauzdiņu stienīšus kā ēdamrīku. Jāpiebilst, ka šī uzkoda ir ne vien ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama, bet arī nesitīs tev pa kabatu.

Ja gadījies pagatavot lielāku daudzumu grauzdiņu, tad daļu no tiem vari izmantot dažādu gardu salātu pagtavošanai. "Tasty" krājumos ir vairākas receptes, par kurām noteikti būs sajūsmā arī tavi viesi.

Lai labi garšo!

Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu

Foto: Privātais arhīvs

Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Vienkāršie grauzdiņu - kukurūzas salāti

Foto: Shutterstock

Grauzdiņu - kukurūzas salāti, kuri vasarā pie šašlika vai citādās izdarībās svaigā gaisā aiziet "uz urrā".

Lasīt vairāk

Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi

Izmēģināšanas vērta recepte, kas pilnīgi noteikti ierindosies ballītes iecienītāko uzkodu topa augšgalā.

Lasīt vairāk

Grauzdiņu salāti ar svaigu gurķi, sieru un vistas girosu

Foto: Shutterstock

Pikantie grauzdiņu salāti – vienkāršs izpildījums, bet gards un skaists papildinājums aukstajam galdam.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: J.Roze

Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Garneļu - grauzdiņu salāti

Foto: Shutterstock

Garneļu - grauzdiņu salāti, ko pagūsi pagatavot arī tad, ja ciemiņi jau ceļā.

Lasīt vairāk

Kārtainie grauzdiņu, siera un kukurūzas salāti

Foto: Shutterstock

Viegli īstenojama ideja darbdienu maltītei vai viesu uzņemšanai. Ātri, vienkārši, garšīgi!

Lasīt vairāk

Foto recepte: Kārtainie pupiņu salāti ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: DELFI

Mūsmājās šie salāti vienmēr no svētku galda "pazūd" pirmie, tāpēc nereti tiek gatavotas pat divas bļodas ar šiem salātiem. Viegli un ātri pagatavojami, kā arī draudzīgi veģetāriešiem, jo šeit nav ne miņas no gaļas.

Lasīt vairāk

Sātīgie siera un pupiņu salāti ar ķiploku grauzdiņiem un marinētiem gurķiem

Foto: Shutterstock

Šie siera un pupiņu salāti ar ķiploku grauzdiņu, olu un majonēzes aizdaru ir tik sātīgi, ka sniegs sāta sajūtu pat kalējiem un malkas cirtējiem. Savukārt pētersīļi un marinētie gurķīši gādās par svaigumu un sulīgumu katrā gardajā kumosā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!