Pavasara delikatese – lakši. Kā gardos zaļumus iekļaut ēdienkartē

Pavasara delikatese – lakši. Kā gardos zaļumus iekļaut ēdienkartē
Foto: Shutterstock

Mostoties dabai, no zemes izlīduši arī meža ķiploki jeb lakši. Lielākos un mazākos tirgos iespējams nopirkt buntītes pat par nepilnu eiro. Tas nozīmē tikai vienu – pēc ķiplokiem smaržojošās un garšojošās lapiņas laiks iekļaut arī pavasara maltītēs. Ko tad īsti iesākt ar lakšiem?

Vispirms gan jāatgādina, ka laksis Latvijā ir aizsargājams augs un iekļauts Latvijas Sarkanajā grāmatā III kategorijā. Ministru Kabineta noteikumos tas atzīts par īpaši aizsargājamu sugu un tam ir ierobežota izmantošana. Tāpēc dabā augošos lakšus aiztikt nedrīkst un tā atradnēm jāveido mikroliegumi. Tomēr – ja lakši tiek audzēti no sēkliņām un tirgotājam ir vajadzīgā atļauja, tad šos lakšus drīkst bez raizēm iegādāties un izmantot kulinārijā.

Savvaļā laksis (Allium ursinum) aug ēnainos, mitros mežos. Meža ķiploks ir sīpolu dzimtas lakstaugs, tam ir divas, retāk trīs, garenas lapas. Zied maijā un jūnijā, baltiem, skaistiem ziediem. Bieži sastopams upju krastos, taču lakšiem nepatīk tieši saules stari, norādīts "Dabasdati.lv".

Aprīlī gan tirgos nopērkamās lakšu buntītes bija vēl visai nelielas, jo meža ķiploki tikai nesen sākuši zaļot. Tomēr tas nenozīmē, ka tie būtu mazāk garšīgāki. Buntīšu cena tirgū visai draudzīga – svārstās no 50 līdz 70 centiem par mazākām un 1 līdz 1,50 eiro par lielākām buntītēm. Taču jārēķinās, ka tā atkarīga no katra tirgotāja.

Kā izmantot lakšus dažādos ēdienos?

Visvienkāršāk lakšus ir pievienot sviestam vai kefīram. Ar lakšiem pagatavotais garšaugu sviests būs garda piedeva, lai to ziestu uz maizītes, pievienotu tikko vārītiem makaroniem vai pildītu kotletēs un karbonādēs.

Lakšus var izmantot arī kefīra uzfrišināšanā – lakšus smalki jo smalki sakapā (lai neķertos zobos) un saber glāzē. Pieber šķipsniņu sāls un pārlej ar aukstu kefīru. Sāļo kokteili apmaisa un dzer, kamēr tas vēl auksts un spirdzinošs.

Arī pavasara salāti ir lielisks veids, kā izmantot meža ķiploku buntītes. Ņem krietnu sauju lapu salātus, Latvijas redīsus un lakšus. Visu sakapā, pievieno krējumu, sāli un piparus, un garšīgi salāti gatavi! Bet, ja patīk lakšu garša, to lapiņas vienkārši saplucina, sajauc ar krējumu un ēd tāpat.

Tiem, kuri iecienījuši bazilika vai pētersīļu pesto, noteikti patiks arī lakšu pesto. To gatavo tāpat, kā norādīts klasiskā pesto receptē, tikai bazilika vietā izmanto lakšus. Ja tīk, ciedru riekstu vietā var izmantot mandeles vai valriekstus.

Lakšus var izmantot arī daudzās citās receptēs, tāpat kā sīpollokus. Svaigam biezpienam tas piešķirs patīkamu ņiprumu. Bet tikko vārītiem makaroniem, kas apbērti ar sarīvētu sieru, lakšu lapiņas piešķirs aromātisku ķiploku smaržu.

Lai labi garšo!


Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka