Foto: Shutterstock

Foie gras jeb zosu aknu pastēte, visdažādākās aukstās gaļas, pikantais skotu pudiņš haggis un daudzas citas pasaulslavenas delikateses tiek gatavotas no salīdzinoši lētiem subproduktiem - aknām, nierēm, zarnām, sirdīm u.tml.

Daudzi pret subproduktiem attiecas ar vēsu atturību un mīļuprāt no tiem izvairās, jo uzskata par otršķirīgu pārtiku. Un viņi maldās pašos pamatos, jo jau izsenis uztura speciālisti pierādījuši, ka arī subproduktos – sirdīs, aknās, smadzenēs, astēs, nierēs un mēlē ir ļoti daudz vērtīgu uzturvielu, kas spēj konkurēt ar augstvērtīgu gaļu. Subprodukti sastāva ziņā neatpaliek no gaļas, bet vitamīnu tajos ir pat vairāk. Protams, lai pagatavotu gardu ēdienu, jāpieliek vairāk pūļu, tomēr tas ir tā vērts.

Katru dienu subproduktus varbūt nevajadzētu ēst, tomēr reizi vai divas nedēļā palutiniet sevi un mājiniekus ar garšīgi pagatavotu aknu pastēti vai mēles salātiem.

Aknas ir B vitamīna un folijskābes avots. Mūsu nedēļas norma ir 300 grami nedēļā, vēsta "GoodFood.com.au", atsaucoties uz vairākiem uztura speciālistiem.

Smadzenes – izsmalcināta delikatese, kurā ir daudz fosfora, kālija un magnija. Tiesa, tajās ir maz derīgo proteīnu un daudz kaitīgā holesterīna, tādēļ nevajadzētu ēst vairāk kā 100 gramus nedēļā.

Nierēs ir ārkārtīgi daudz cinka, kā arī kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, kā arī B grupas vitamīni. Norma – 200 grami nedēļā.

Sirds – kālija, fosfora un magnija avots, šīs minerālvielas ir atbildīgas par asinsvadu normālu darbību. Kas svarīgi, sirdī ir maz kaloriju un tauku. Norma – 200 grami nedēļā.

Mēle, pateicoties tās sastāvā esošajam dzelzim un cinkam, uzlabo vispārējo tonusu, stimulē kuņģa darbību, labi uzsūcas un lieliski noder diētiskajam vai bērnu uzturam, jo tajā ir daudz olbaltumvielu. Norma – 400 grami nedēļā.

Kas jāņem vērā, pērkot subproduktus

  • Svaigām aknām ir izteiksmīga krāsa, tās ir spīdīgas un gludas.
  • Svaiga sirds ir gluda, rozā krāsā, tai nav taukainas plēves vai piekaltušas asinis.
  • Nierēm jābūt ar viendabīgu struktūru un gaišiem taukiem.
  • Mēle – violetā vai rozā krāsā, stingrai un elastīgai. Iegriežot svaigā mēlē, no tās izdalās caurspīdīga sula.
  • Smadzenes – bez asinsvadiem, vienā gabalā ar nebojātu apvalku.

Sešas idejas vakariņām, pusdienām, brokastīm:

Maskavas soļanka

Foto: Shutterstock

Maskavas soļanka sātīgām pusdienām un vakariņām. No norādītajiem daudzumiem sanāks milzu katls!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas kavurma ar liellopa aknām

Foto: Shutterstock

Kavurma ir tradicionāls turku ēdiens, kuru gatavo no sagrieztas (vai rupji maltas) gaļas, kam pievieno aknas un dārzeņus. Šajā receptē tiek izmantota cūkgaļa, liellopu aknas, paprika, tomāti un sēnes.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar gaļu un lečo

Foto: Shutterstock

Pankūkas ar gaļu - kārtīgām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas galerts

Foto: Shutterstock

Tradicionālā mājas aukstā gaļa no īstas cūkas kājas un mīkstas gaļas.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastētes uzkodu maizītes jeb 'crostini'

Foto: Shutterstock

Krostini ir tipiska itāļu uzkoda, ko gatavo no nelielas grauzdētas maizes šķēles (parasti - ciabatas) ar dažādām piedevām - šķiņki, pastēti, pesto, tomātiem u.t.t.

Lasīt vairāk

Garda aknu pastēte – Lindas Leen recepte

Foto: iStock

Dziedātāja Linda Leen līdz šim bija domājusi, ka pastētes pagatavošana ir ļoti sarežģīts process, taču aizvadītās nedēļas nogalē viņai izdevies pašai pagatavot šo gardo ēdienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!