Viens no labākajiem veidiem, kā izbaudīt sēņu maigo, bet izteikto aromātu, ir dāžadas sēņu zupas. Turklāt, lai nenomāktu meža velšu garšu, zupu pareizāk būtu gatavot bez gaļas piedevas – ierādot sēnēm goda vietu.
Zupiņa izdosies īpaši garšīga, ja sēnes iepriekš apcepsi. Eļļu šoreiz aizstāj ar sviestu, jo, savienojumā ar šo taukvielu, sēnes burtiski "atplaukst", iegūstot samtaini krēmīgu struktūru un daudz niansētāku garšu. Atceries, ka sēnes zupai nebūtu ieteicams sasmalcināt pārlieku sīkos gabalos, jo cepot tās, iztvaikojot mitrumam, stipri samazināsies apjomā. Sēnes nevajadzētu cept pārāk ilgi, pietiks vien ar 5-7 minūtēm, tad tās var pievienot pārējām zupas katla sastāvdaļām. Cepšanas beigās vari aizdarīt sēnes ar šķipsnu sāls un svaigi maltiem melnajiem pipariem, bet īpaši aizrauties ar garšvielu lietošanu gan nevajadzētu. Ja nu vienīgi šķipsna timiāna vai sīki sakapāta rozmarīna būs pašā laikā, jo šie garšaugi palīdzēs izcelt sēņu "mežainās" nianses.
Tieši cepamās sēnes – baravikas, bekas, gailenes u.c., ir vispiemērotākās zupas gatavošanai, bet gardum garda zupiņa sanāks arī no dažādu rudens sēņu maisījuma. Šajā gadījumā vārāmās sēnes iepriekš novāri un sagriez gabalos. Ja vēlies, lai zupa ir tumīgāka, vari daļu sēņu samalt un tad iemaisīt zupā. Tumīgumu sēņu zupai var piešķirt arī gatavošanas beigās, iemaisot tajā kausēto sieru vai krēmsieru. Ja gatavai sēņu zupai pievienosi saldo krējumu vai pienu un zupu sablendēsi, iegūsi gardu un tumīgu krēmzupu. Vari izsmelt no katla vien pāris kausiņus zupas, sablendēt un iemaisīt zupā, šādi iebiezinot to, bet saglabājot zupas struktūru.
Izcili sēņu sabiedrotie ir visi rudens sezonas dārzeņi: kartupeļi, burkāni, kāposti, sīpoli, selerijas un pētersīļa saknes. Pat tradicionālā biešu zupa iegūs jaunas garšas, ja pievienosi tai meža sēnes (ja no sēņošanas gadījies atgriezties tukšā, tad, protams, vari zupas gatavošanai izmantot arī šampinjonus). Arī sauja grūbu, rīsu vai bundža konservētu pupiņu sēņu zupai nāks tikai un vienīgi par labu.
Atceries, ka zaļumi zupai jāpievieno vien tad, kad tā jau salieta šķīvjos, jo liekot tos katlā vārīšanas laikā, zaļumi temperatūras ietekmē zaudēs gan košo krāsu, gan intensīvo aromātu. Dilles ir īstena žanra klasika – tās esam raduši sēņu zupai pievienot jo devīgi, tomēr ir vērts izmēģināt arī mazāk ierastas kombinācijas, piemēram, saplucinātas svaiga bazlika lapiņas.
Lai labi garšo!
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!
Sātīgā baraviku krēmzupa
Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.
Sildoša sēņu zupa ar kazas sieru
Maiga biezzupa ar izteikti bagātīgu daudzumu sēnēm – zupai pievienotas žāvētas baravikas, kārtīga porcija atmatenes un citas meža sēnes. Lieliska, lai sāktu iztukšot ziemai noglabātos sēņu krājumus.
Skābo kāpostu zupa ar sēnēm
Tradicionāls ēdiens jaunā versijā - garšīgi un bez gaļas! Aromātiskā skābu kāpostu zupa patiks gan tiem, kas gatavojas gavēnim, gan tiem, kas vēlas atpūtināt organismu no smagās "ziemas" pārtikas.
Gaileņu biezzupa
Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.
Gaileņu zupa ar kausēto sieru
Gaileņu zupa ar kausēto sieru - lielākam ēdāju pulciņam.
Pupiņu zupa ar sēnēm
Sātīgai maltītei - pupiņu zupa ar sēnēm.
Sēņu - dārzeņu un rīsu zupa
Sātīga un ātri pagatavojama sēņu - dārzeņu un rīsu zupa.
Sēņu kapučīno – neparasta baraviku krēmzupa
Kurš gan būtu iedomājies, ka gardo baraviku krēmzupu var pasniegt tā, lai tas izskatītos pēc kapučīno tasītes? Pamēģini arī tu šo restorāna “Elements” šefpavāra Oļega Soročina recepti.
Vienkāršā sēņu zupa
Vietnākārši pagatavojama un sātīga sēņu zupa ar rudens dārzeņiem.