Foto: Shutterstock
Nevar nepamanīt, ka šobrīd sociālo tīklu karstākais jaunums ir fotogrāfijas, kurās redzami sēņu pārpilni klūgu grozi, spaiņi, maisiņi un pat automašīnu "bagažnieki". Līdzās daudzu sēņotāju pacietīgi gaidītajām un beidzot sagaidītajām meža karalienēm baravikām, šobrīd pašā plaukumā ir arī beciņu, vilnīšu, rudmiešu un bērzlapju sezona. Arī gailenes, kas šovasar savus fanus priecēja ar īpaši bagātīgu ražu, turpina savu uzvaras gājienu, tādēļ namamātēm nākas domāt arvien jaunus veidus, kā sēnes "iemānīt" izlepušajiem mājiniekiem.

Viens no labākajiem veidiem, kā izbaudīt sēņu maigo, bet izteikto aromātu, ir dāžadas sēņu zupas. Turklāt, lai nenomāktu meža velšu garšu, zupu pareizāk būtu gatavot bez gaļas piedevas – ierādot sēnēm goda vietu.


Zupiņa izdosies īpaši garšīga, ja sēnes iepriekš apcepsi. Eļļu šoreiz aizstāj ar sviestu, jo, savienojumā ar šo taukvielu, sēnes burtiski "atplaukst", iegūstot samtaini krēmīgu struktūru un daudz niansētāku garšu. Atceries, ka sēnes zupai nebūtu ieteicams sasmalcināt pārlieku sīkos gabalos, jo cepot tās, iztvaikojot mitrumam, stipri samazināsies apjomā. Sēnes nevajadzētu cept pārāk ilgi, pietiks vien ar 5-7 minūtēm, tad tās var pievienot pārējām zupas katla sastāvdaļām. Cepšanas beigās vari aizdarīt sēnes ar šķipsnu sāls un svaigi maltiem melnajiem pipariem, bet īpaši aizrauties ar garšvielu lietošanu gan nevajadzētu. Ja nu vienīgi šķipsna timiāna vai sīki sakapāta rozmarīna būs pašā laikā, jo šie garšaugi palīdzēs izcelt sēņu "mežainās" nianses.

Tieši cepamās sēnes – baravikas, bekas, gailenes u.c., ir vispiemērotākās zupas gatavošanai, bet gardum garda zupiņa sanāks arī no dažādu rudens sēņu maisījuma. Šajā gadījumā vārāmās sēnes iepriekš novāri un sagriez gabalos. Ja vēlies, lai zupa ir tumīgāka, vari daļu sēņu samalt un tad iemaisīt zupā. Tumīgumu sēņu zupai var piešķirt arī gatavošanas beigās, iemaisot tajā kausēto sieru vai krēmsieru. Ja gatavai sēņu zupai pievienosi saldo krējumu vai pienu un zupu sablendēsi, iegūsi gardu un tumīgu krēmzupu. Vari izsmelt no katla vien pāris kausiņus zupas, sablendēt un iemaisīt zupā, šādi iebiezinot to, bet saglabājot zupas struktūru.

Izcili sēņu sabiedrotie ir visi rudens sezonas dārzeņi: kartupeļi, burkāni, kāposti, sīpoli, selerijas un pētersīļa saknes. Pat tradicionālā biešu zupa iegūs jaunas garšas, ja pievienosi tai meža sēnes (ja no sēņošanas gadījies atgriezties tukšā, tad, protams, vari zupas gatavošanai izmantot arī šampinjonus). Arī sauja grūbu, rīsu vai bundža konservētu pupiņu sēņu zupai nāks tikai un vienīgi par labu.

Atceries, ka zaļumi zupai jāpievieno vien tad, kad tā jau salieta šķīvjos, jo liekot tos katlā vārīšanas laikā, zaļumi temperatūras ietekmē zaudēs gan košo krāsu, gan intensīvo aromātu. Dilles ir īstena žanra klasika – tās esam raduši sēņu zupai pievienot jo devīgi, tomēr ir vērts izmēģināt arī mazāk ierastas kombinācijas, piemēram, saplucinātas svaiga bazlika lapiņas.

Lai labi garšo!

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām

Foto: Shutterstock

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!

Lasīt vairāk

Sātīgā baraviku krēmzupa

Foto: Shutterstock

Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Sildoša sēņu zupa ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maiga biezzupa ar izteikti bagātīgu daudzumu sēnēm – zupai pievienotas žāvētas baravikas, kārtīga porcija atmatenes un citas meža sēnes. Lieliska, lai sāktu iztukšot ziemai noglabātos sēņu krājumus.

Lasīt vairāk

Skābo kāpostu zupa ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Tradicionāls ēdiens jaunā versijā - garšīgi un bez gaļas! Aromātiskā skābu kāpostu zupa patiks gan tiem, kas gatavojas gavēnim, gan tiem, kas vēlas atpūtināt organismu no smagās "ziemas" pārtikas.

Lasīt vairāk

Gaileņu biezzupa

Foto: Shutterstock

Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Gaileņu zupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Gaileņu zupa ar kausēto sieru - lielākam ēdāju pulciņam.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - pupiņu zupa ar sēnēm.

Lasīt vairāk

Sēņu - dārzeņu un rīsu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīga un ātri pagatavojama sēņu - dārzeņu un rīsu zupa.

Lasīt vairāk

Sēņu kapučīno – neparasta baraviku krēmzupa

Kurš gan būtu iedomājies, ka gardo baraviku krēmzupu var pasniegt tā, lai tas izskatītos pēc kapučīno tasītes? Pamēģini arī tu šo restorāna “Elements” šefpavāra Oļega Soročina recepti.

Lasīt vairāk

Vienkāršā sēņu zupa

Foto: Shutterstock

Vietnākārši pagatavojama un sātīga sēņu zupa ar rudens dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!