Foto: Shutterstock
Selerijai piemīt gan patīkama, salda garša, gan izteiksmīgs aromāts, tomēr attieksme pret šo nenoliedzami veselīgo dārzeni ir visai neviennozīmiga - kamēr vieni seleriju slavē un ceļ vai debesīs, citi, vien izdzirdot skaļi pieminam tās vārdu, rauc degunu un saka, ka to neēdīs nekādā gadījumā! Neskatoties uz aizspriedumiem, šoreiz piedāvājam sešas idejas ēdieniem, kuros vienu no galvenajām lomām spēlē tieši selerija. Izmēģini kādu no tām, un ļoti iespējams, mums izdosies mainīt tavu iesīkstējušo viedokli.

Selerija ir neparasts dārzenis, kuru var ēst pilnībā - gan aromātiskās lapas, gan kātus, gan sakni. Tiesa, ir lieta, ko der ielāgot. Ja vēlaties izaudzēt savā mazdārziņā seleriju saknes, nevajadzētu sapriecāties, ieraugot, ka lolotajam augam dobē parādās sulīgi dzinumi, jo tas nozīmē, ka saknes nebūs labas. Sakņu selerijas un lapu vai kātu selerijas ir atšķirīgas šķirnes, kurām gan ir daudz kopīga. Tās pieder čemurziežu dzimtai, kas tiek saukta arī par seleriju dzimtu. To tuvākie "radinieki" ir burkāni, pētersīļi, dilles, kinza... Un vēl citi, vairāk nekā 400 augi, no kuriem daži ir sakņaugi, bet ļoti daudzi - neēdami vai pat indīgi. Par laimi, selerijas ir ēdamas, turklāt ļoti veselīgas. Tās var grauzt svaigas, gluži kā burkānus!

Selerijas virtuvē

No selerijām var pagatavot daudz dažādus ēdienus - no vienkāršiem salātiem līdz izsmalcinātām zupām. Ļoti aromātisks un gards ir selerijas saknes biezenis, ko gardēži mēdz pasniegt kopā ar medījuma gaļu, tas izcili papildinās arī vistas cepeti. Cik gardi ir sacepumi un gratini ar selerijām! Jā, selerijai piemīt specifisks, samērā ass aromāts. Tomēr tas nav trūkums, bet viena no galvenajām priekšrocībām - lielākoties ziemas dārzeņi nepriecē ar garšu un smaržu dažādību, toties selerijai piemīt gan patīkama, salda garša, gan izteiksmīgs aromāts.

Lapu selerijas izmanto kā piedevu dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem, kātu selerijas plaši pielieto dažādu svaigo salātu pagatavošanai, zupās, sautējumos, tvaicējumos. Tāpat selerijas kātus var pasniegt kā uzkodu - sagriez gabaliņos un pasniedz kopā ar mīksto sieru plati.

Arī selerijas saknes izmantošana kulinārijā ir ļoti plaša – to pievieno gan svaigajiem salātiem, gan vārītu dārzeņu salātiem, tāpat selerijas sakni gatavo zupās, sautējumos, cepešos, mērcēs u.t.t. Kaltēta selerijas sakne ir bieži atrodama dažādu garšvielu maisījumos.

Izvēloties selerijas veikalā, izvēlies nelielas, samērā smagas un tvirtas saknes gaišā krāsā. Protams, tām jābūt aromātiskām un smaržīgām. Selerijas var ērti glabāt vēsā pagrabā, pieliekamajā vai ledusskapī - dārzeņu nodalījumā. Glabājot ledusskapī, ieteicams saknes turēt maisiņā, lai selerijas smarža neieēstos citos dārzeņos.

Uz veselību!

Lēcu biezzupa ar selerijas sakni un kūpinātu gaļu

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīga un sildoša zupa zemnieku gaumē - ar lēcām, selerijām, burkāniem un kūpinātu gaļu.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un seleriju

Foto: iStock

Dzīvespriecīgi zaļa un ļoti garda biezzupa no zaļajiem zirnīšiem. Pikantu garšas noti zupai piešķir pievienotā selerija un svaigas piparmētras.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar rīsiem, puraviem un selerijām

Nav universālāka un mīļāka ēdiena par vistas zupu. Katram sava versija par to, kam jābūt īstā vistas zupā, vieniem tās ir smalkās nūdeles un burkāniņi, citiem - dažādi dārzeņi, bet vēl citiem - rīsi, noteikti rīsi! Šai reizei - vistas zupas recepte ar puraviem, selerijām un, protams, rīsiem! Pārmaiņas pēc zupa top dziļā pannā.

Lasīt vairāk

Burkānu un seleriju biezenis

Foto: Shutterstock

Burkānu un seleriju biezenis izcili papildinās sātīgus cūkgaļas, jēra gaļas vai zivju ēdienus.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar selerijas sakni un kūpinātu vistu

Foto: Shutterstock

Sātīgais kartupeļu un selerijas saknes sacepums var būt gan kā pamatēdiens, gan kā piedeva kādam gaļas ēdienam.

Lasīt vairāk

Kāpostu salāti ar burkāniem un selerijas sakni

Foto: Shutterstock

Sarkanā kāposta salāti ar selerijas sakni un burkāniem būs svaiga piedeva pusdienām jebkurā sezonā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!