Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis krimināllietu par valstij piederošās zemes iznomāšanu Mežaparkā, informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļā.
Krimināllieta ierosināta, izvērtējot izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietes (JL) iesniegumu, kurā lūgts noskaidrot apstākļus, kādos nu jau bijušais ministrijas valsts sekretārs Valdis Egle parakstījis līgumu par Mežaparkā valstij piederošas zemes iznomāšanu.

Krimināllieta 5.jūlijā ierosināta pēc Krimināllikuma 319.panta 2.daļas par bezdarbību, ko, iespējams, pieļāvis Egle.

Pērn 17.novembrī amatpersona noslēdza nomas līgumu par valstij piederoša nekustamā īpašuma kompleksa iznomāšanu uz 20 gadiem SIA "Studentu centrs" par acīmredzami neizdevīgu nomas maksu - 1500 latiem mēnesī, kura netika noteikta saskaņā ar normatīvajos aktos paredzēto kārtību.

KNAB pārbaudē konstatēts, ka nav veikts minimālās nomas maksas aprēķins un tirgus nomas maksas analīze, piesaistot sertificētus nekustamā īpašuma vērtētājus saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem. Šāda rīcība ir pretrunā ar Administratīvā procesa likumu un citiem normatīvajiem aktiem.

Birojs uzskata, ka tika radīts būtisks kaitējums valsts varai, pārvaldības kārtībai un ar likumu aizsargātām personu tiesībām un interesēm, izraisot smagas sekas.

Februārī Druviete nosūtīja vēstuli birojam, lūdzot noskaidrot apstākļus, kādos ministrijas valsts sekretārs Valdis Egle parakstījis līgumu par Mežaparkā valstij piederošas zemes iznomāšanu.

Vēstulē bija norādīts, ka ir pamats uzskatīt, ka valsts nekustamā īpašuma Rīgā, Ezermalas ielā 6, nomas līguma, ko IZM 2004.gada 17.novembrī noslēgusi ar SIA "Studentu centrs", nosacījumi ir neizdevīgi valstij.

Ministre vēstulē arī norādīja, ka IZM izveidojusi dienesta pārbaudes komisiju ministrijas amatpersonu rīcības tiesiskuma un lietderības pārbaudei, kā arī līguma noslēgšanas faktisko apstākļu izvērtēšanai. Par tās darbības rezultātiem un IZM turpmāko rīcību tiks informēts arī KNAB.

Kā ziņots, IZM pērn valdības maiņu laikā bez konkursa uz 20 gadiem iznomājusi vērtīgu valsts zemesgabalu pie Ķīšezera divu cilvēku firmai "Studentu centrs". Firma nodibināta tikai nepilnas divas nedēļas pirms nomas līguma slēgšanas.

Dienesta pārbaudes komisija konstatēja, ka Egle izdevis rīkojumu "Par lietojumā vai nomā nododamo nekustamo īpašumu nodošanas komisiju", tādējādi atzīstot par spēkā neesošu un atceļot izglītības un zinātnes ministra Jura Radzeviča (LPP) rīkojumu par šo komisiju.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu valsts sekretāram nav tiesību atcelt ministra rīkojumu vai atzīt to par spēkā neesošu. Valsts pārvaldē amatpersonas iekļautas vienotā hierarhiskā sistēmā, un Ministru kabineta loceklis ir augstāka amatpersona par valsts sekretāru.

Druviete, pamatojoties uz dienesta pārbaudes komisijas atzinumu, ierosināja disciplinārlietas pret ministrijas valsts sekretāru Valdi Egli, Saimnieciskās vadības departamenta vadītāju Jāni Krakopu un Juridiskā departamenta Tiesību projektu ekspertīzes nodaļas vadītāju Helēnu Kaņepi.

Maijā Valsts civildienesta pārvalde saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem Mežaparkā nekustamo īpašumu iznomāšanā Eglem piemēroja disciplinārsodu - atlaišanu no ieņemamā amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!