Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Sestdien, 16. martā, pēc gājiena leģionāru piemiņai Rīgā atkal aizturēta prokremliskā aktīviste Jeļena Kreile, novēroja portāls "Delfi".

Policija viņu bija aizturējusi arī pēc pasākuma 16. martā pērn.

Kā portālam “Delfi” apstiprināja Valsts policijā (VP), iecirknī pārbaudei nogādāta kāda sieviete, kura iepriekš jau vairākkārtīgi ir nonākusi policijas redzeslokā par dažādiem pārkāpumiem, kas saistīti ar militārās agresijas slavināšanu un kara noziegumu attaisnošanu. Persona atteicās runāt valsts valodā un pieprasīja nodrošināt tulku.

Viņa daudzkārt ir fiksēta publiskās vietās un publiskos pasākumos, nēsājot pleca somu ar simbolu "Z", kas Krievijas propagandas resursos tiek izmantots kā atbalsta simbols Krievijas uzsāktajai karadarbībai Ukrainā.

Valsts policija atgādina, ka ne šajās, ne citās dienās netiks pieļauta nekāda militārās agresijas un kara noziegumu slavināšana un attaisnojošu simbolu izmantošana publiskās vietās. Arī Krievijas karoga publiska lietošana tiks uzskatīta kā agresora un tā režīma slavināšana, attiecīgi vērtējot personas atbildību. Policijas rīcība un reaģēšana uz šādiem pārkāpumiem būs tūlītēja un strikta, uzsver likumsargi.

Tāpat sieviete pie Krievijas vēstniecības Rīgā ir paudusi atbalstu agresorvalstij laikā, kad tur norisinājās pret Krievijas uzsākto karu Ukrainā vērsta protesta akcija. Persona regulāri veikusi arī citas provokatīvas darbības, kas vērstas uz Krievijas agresijas slavināšanu un attaisnošanu.

Personas dzīvesvietā veicot kratīšanu, Valsts drošības dienests (VDD) iepriekš izņēma dažādus pašgatavotus agresorvalsti Krieviju un tās uzsākto karu Ukrainā slavinošus priekšmetus.

Tāpat portāls “Delfi” vēstīja, ka Rīgas pilsētas tiesa par genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu piespriedusi vienu gadu ilgu nosacītu cietumsodu Kreilei, kura regulāri nonākusi likumsargu redzeslokā, izrotājot gan savu māju, gan apģērbu ar Krievijas agresiju atbalstošu simboliku.

"Delfi" jau rakstīja, ka Valsts drošības dienests (VDD) šā gada 15. martā ir rosinājis prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu pret personu, kura publiskās vietās regulāri demonstrēja atbalstu agresorvalstij Krievijai un tās uzsāktajam karam Ukrainā.

Pēcāk Kreile tika aizturēta un apcietināta vēlreiz. Šoreiz, jo viņas Torņkalna mājas logos bija ievietoti dažādi Krieviju atbalstoši materiāli.

VDD gan nemin personas vārdu, taču "Delfi" zināms, ka tā ir Kreile, kuras vārds jau iepriekš publiski izskanējis saistībā ar atbalstu Krievijai.

VDD atgādina, ka kriminālprocesu pret šo personu VDD uzsāka 2022. gada 16. martā, pamatojoties uz Krimināllikuma 74.1. pantā minētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, proti, par Krievijas īstenoto kara noziegumu un noziegumu pret mieru iespējamu slavināšanu un attaisnošanu.

Jau ziņots, ka Rīgā 16. martā notika ikgadējais gājiens leģionāru piemiņai. To pastiprināti uzraudzīja policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!