Foto: Shutterstock

Valsts policija (VP) aizturējusi trīs savstarpēji nesaistītus vīriešus, kuri interneta vidē seksuāli izmantojuši vismaz 15 bērnus, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Likumsargi skaidroja, ka šīs trīs personas, kuras sociālajos tīklos bija veikušas saraksti ar vairākām nepilngadīgām un mazgadīgām personām un pieprasījušas nosūtīt pašizgatavotus seksuāla rakstura materiālus.

Izņemto ierīču apskates laikā konstatēta virkne ar sarakstēm un likumsargiem šobrīd izdevies noskaidrot vismaz 15 potenciālos cietušos, tomēr to skaits varētu būs lielāks.

2024. gada februārī, martā un maijā VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas darbinieki kriminālprocesa ietvaros aizturēja trīs, savstarpēji nesaistītas, agrāk nesodītas, 1993., 2003. un 2005. gadā dzimušas personas aizdomās par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, par ko paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 166. panta ceturtajā daļā, tas ir, par 16 gadu vecumu nesasniegušas personas iesaistīšanu pornogrāfiska rakstura materiāla izgatavošanā.

Ar Rīgas pilsētas tiesas lēmumu visām aizdomās aizturētajām personām pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Pie aizturētajām personām tika veikta kratīšana personu dzīvesvietās, kratīšanas laikā tika izņemtas personu lietošanā esošās ierīces, kuras bija izmantotas nozieguma izdarīšanai.

To apskates laikā konstatēta sarakste ar vairākiem potenciālajiem cietušajiem, pie cietušo identificēšanas darbs vēl turpinās, šobrīd noskaidroti ne mazāk kā 15 bērnu sociālo tīklu profili, kuru lietotāji, iespējams, tika pamudināti izgatavot un nosūtīt seksuāla rakstura materiālus.

Policijā uzsvēra, ka šādu noziedznieku noskaidrošanā būtiska nozīme ir arī vecāku vērībai un sniegtajai informācijai, proti, vecāki, pārbaudot bērna telefonu, ziņoja par konstatētu saraksti ar nepazīstamām personām, kuras pieprasa uzņemt un sūtīt seksuāla rakstura foto un video.

Sociālie tīkli un interneta aplikācijas ir vide, kur uzturā ne tikai bērni, tāpēc svarīgi sekot līdzi bērna aktivitātēm internetā un ieverot privātumu bērnu profiliem, lai ne katrs var tiem sekot.

Vairāk informācijas par bērnu drošību internetā ir pieejama Latvijas Drošāka interneta centra mājaslapā Drossinternets.lv.

Jau rakstīts, ka šā gada pirmajā pusē ir saņemti 13 097 ziņojumi par internetā izvietotiem bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem. Pērn šādu ziņojumu bija krietni mazāk – vien 986, bet 2022. gadā – 8977.

Pusi no šī satura ir radījis pats bērns, jo viņš ir filmējis sevi, atkailinājies kameras priekšā, un tas nonācis interneta vidē.

Bērnu pavedināšana notiek veidojot intīmas virtuālās attiecības, kā arī noticot stāstītājam, nepārbaudot informācijas patiesumu. Tāpat bērns atļauj nezināmiem kontiem sekot savam kontam, dalās ar privātu informāciju ar pilnīgi svešu personu.

Bērni tiek uzrunāti sociālajos tīklos, pārvilināti uz nekontrolētām platformām, visbiežāk bērns nozieguma brīdī atrodas savās mājās, un visbiežāk cieš meitenes vecuma grupā no astoņiem līdz 12 gadiem.

Latvijā ir izstrādāts drošības tests "sos.drossinternets.lv", kurā bērns var pārbaudīt savu draudzību internetā. Divu gadu laikā šo testu ir aizpildījuši 9104 bērni.

Valsts policijā informē, ka pērn policija par cietušajiem no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību atzinusi 293 bērnus. No tiem 59% cietuši no dažādām seksuāla rakstura darbībām reālā vidē, bet 41% no darbībām internetā. 88% no cietušajiem bija meitenes, bet 12% zēni.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!