Drošības policija izbeigusi krimināllietu par masveida īsziņu sūtīšanu ar aicinājumu latus mainīt pret citu valūtu un baumām par lata devalvāciju, jo DP secinājusi, ka "nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva". Turklāt lieta izbeigta jau jūlija vidū, pirmdien ziņo "Latvijas Avīze".
Laikraksts norāda, ka vēl oktobrī (drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks izteicās, ka šajā lietā iespējami jaunumi, par kuriem sabiedrība "drīzumā" tiks informēta.

Premjers Aigars Kalvītis šā gada februārī paziņoja, ka masveidā ar mobilā telefona īsziņām tiek kultivēts mīts par lata devalvāciju.

Kriminālprocesa pamatā ir Ringolda (vārds mainīts) saviem paziņām izsūtītās – iespējams, alkohola reibumā – apmēram 20 īsziņas. Pret Ringoldu bija ierosināts kriminālprocess par kaitniecību – tas ir, "par darbību, kas vērsta uz finanšu sistēmas, rūpniecības, transporta, lauksaimniecības, tirdzniecības vai citu tautsaimniecības nozaru, kā arī iestāžu vai organizāciju darbības graušanu nolūkā kaitēt Latvijas Republikai".

Kā liecinājis pats Ringolds, šā gada 16. februārī viņš bija aizbraucis uz Bausku, kur lielveikalā "Rimi" nejauši dzirdējis sarunu par to, ka 19. – 20. februārī iespējama lata devalvācija. Tās pašas dienas vakarā viņš bijis Saulaines sovhoztehnikuma absolventu salidojumā, kur nosūtījis apmēram 20 īsziņas par nejauši dzirdēto sarunu. Īsziņas teksts bijis: "Tas ir baumu līmenī, bet nākošo nedēļu iespējami lata devalvācijas pasākumi. Risinājums – latus mainīt pret citu valūtu. Ar sveicieniem – Ringolds."

Saulaines sovhoztehnikuma absolventi apstiprinājuši, ka vakara gaitā īsi pārrunājuši baumas par lata devalvāciju, tomēr visi liecinieki noliedza, ka Ringolds būtu spējīgs organizēt baumu izplatīšanos visas Latvijas mērogā vai arī to, ka viņam būtu tik lieli finansiāli uzkrājumi, lai nopietni satrauktos par lata devalvāciju. Arī lielākā daļa liecinieku īsziņas nav uztvēruši nopietni un nav uz šīm runām reaģējuši, ziņo "Latvijas Avīze" .

Viena no Ringolda paziņām īsziņu pārsūtījusi savai draudzenei – premjera Aigara Kalvīša sekretārei Ainai Annai Ustubai. Viņas vīrs, premjera padomnieks ārlietu jautājumos Pēteris Ustubs, īsziņu pārsūtījis Ministru prezidenta biroja vadītājam Mārim Riekstiņam, pievienojot savu komentāru: "Vai nav jāveic kādas aktivitātes."

Pēc tam premjera preses sekretārs Arno Pjatkins saņēmis no Riekstiņa ziņas, ka "sabiedrībā masveidā tiek izplatīta dezinformācija par Latvijas lata devalvāciju". Pēc tam sekoja Kalvīša paziņojums par "masveida īsziņām par lata devalvāciju".

Saulaines sovhoztehnikuma absolventa Ringolda izsekošana, novērošana un mobilā telefona kontrole ilga mēnesi, tomēr šīs specdienestu darbības "kriminālprocesam noderīgas ziņas nav devušas". Drošības policija bija aicinājusi pieteikties cilvēkus, kuri saņēmuši īsziņas par Latvijas lata devalvāciju. Atsaucās tikai viena persona, kura pēc norādītajiem datiem nebija identificējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!