Gulbenē piektdien pasludināja spriedumu vīrietim krimināllietā par drauga piekaušanu līdz nāvei par mobilā tālruņa nozagšanu. Gulbenes rajona tiesā "Dzirkstele" uzzināja, ka šīs krimināllietas iztiesāšana tiesā turpinājās trīs gadus un četrus mēnešus, jo liecinieki vairākkārt mainīja savas liecības.
Tiesneses Guntas Širakas kabinetā šīs lietas materiāli galbājās nosietā auduma sainī un vizuāli atgādināja prāvu kartupeļu maisu. Tā kā krimināllieta bija tik apjomīga, tiesnese izmantoja savas likumīgās tiesības sagatavot spriedumu 14 dienu laikā pēc tam, kad apsūdzētajam bija dots pēdējais vārds sevis aizstāvībai. Apsūdzētais 1971.gadā dzimušais gulbenietis V. turklāt pirmstiesas izmeklēšanas laikā un tiesā nav atzinis savu vainu.

V. piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem. Sodā ieskaitīts viens gads un septiņi mēneši, ko apsūdzētais jau pavadījis apcietinājumā, jo pirmstiesas izmeklēšanas laikā viņam bija noteikts šāds drošības līdzeklis. V. tika arestēts tiesas zalē. Par labu valstij no viņa piedzīs procesuālos izdevumus - 29,16 latus.


Saskaņā ar apsūdzību V. ir izdarījis sevišķi smagu noziegumu vainu pastiprinošos apstākļos - alkohola ietekmē. Nosacītā soda izciešanas laikā viņš 2005.gada 11.marta vakarā savā dzīvesvietā Gulbenē, Viestura ielā, draugu lokā lietoja alkoholu, un, uzskatīdams, ka viens no draugiem - 1951.gadā dzimušais I. - kādam no kompānijas ir nozadzis mobilo tālruni, V. iekaustījis I.

 

Liecinieku klātbūtnē V. vairākas reizes spēcīgi sitis cietušajam pa galvu nolūkā piespiest viņu atzīties zādzībā, kas arī izdevās. Pēc tam V. aizveda piekauto pie personas, kurai tas bija jau paspējis ieķīlāt nozagto tālruni. Atgūstot to, V. aizveda cietušo uz viņa dzīvesvietu un tur atkal piekāva viņu. Pēc tam V. pameta smagi piekauto draugu, nesniedzot viņam palīdzību. Projām iedams, V. līdzi aiznesa arī it kā cietušā mobilo tālruni, lai tādējādi viņu sodītu par draugu apzagšanu. Cietušais gūto traumu rezultātā mira no asins izplūduma galvā.


Tiesas izmeklēsanas gaitā apstiprinājušies apsūdzībā paustie fakti par to, ka V. tīši piekāvis I., nerēķinoties ar to, ka sitieni var izrādīties dzīvībai bīstami. Taču nav apstiprinājusies apsūdzība, ka V. piesavinājies I. mobilo tālruni, jo nav izdevies noskaidrot tā piederību. Tāpēc šajā apsūdzības daļā tiesa V. atzina par nevainīgu un attaisnoja.


Tiesā V. vaina tika pierādīta ar liecinieku liecībām, kaut tās bija pretrunīgas, kā arī ar ekspertīžu rezultātiem. Uz V. apģērba konstatēti I. asiņu traipi.


Tiesas izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka V. negribēja nogalināt draugu, taču dusmās neuzmanīgi raidītie sitieni pa I. galvas kreiso pusi cietušajam izrādījās liktenīgi. Gan cietušais, gan apsūdzētais ir vairākkārt bijuši konfliktā ar likumu un agrāk jau tikuši sodīti. V. ir jau tiesāts astoņas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!