Augstākā Tiesa (AT) ceturtdien mīkstināja sodu motokluba "Brīvie vanagi" bijušajam prezidentam Vilnim Gavaram ar iesauku Maziņais. Gavars tiesā pilnībā atzina savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos, portālu „Delfi” informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Iepriekš piespriesto deviņu gadu vietā Gavaram cietumā būs jāpavada astoņus gadi, tā lēma apelācijas instances tiesa. Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedums nav grozīts.

Advokāts Jānis Rozenbergs portālam „Delfi” nevarēja komentēt, kāpēc klients, kurš pirmajā tiesas instancē noliedza visas apsūdzības, ir mainījis savu nostāju. Gavara advokāts pieļāva, ka vainas atzīšana bijusi par iemeslu tiesas lēmumam mīkstināt sodu. Tāpat advokāts pieļāva, ka tiesa vadījusies arī pēc kādiem citiem apsvērumiem, kuri būs redzami pēc pilna sprieduma teksta saņemšanas. Arī par kasācijas sūdzības iesniegšanu advokāts lems pēc iepazīšanās ar pilno tiesas spiedumu, taču, ņemot vērā klienta lēmumu atzīt vainu, Rozenbergs pieļauj kasācijas sūdzību neiesniegt.

AT apelācijas kārtībā Gavara lietu skatīja slēgtā tiesas sēdē, jo prokurors Āris Bočs tiesai iesniedza dokumentus, kuri satur informāciju, kas ir klasificējama kā valsts noslēpums.

Pilns sprieduma teksts tiesā būs pieejams 8. jūnijā. Pēc tam to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Portāls „Delfi” jau rakstīja, ka iepriekš tiesa Gavaru atzina par vainīgu neatļautā narkotisko un psihotropo vielu iegādē un glabāšanā lielos apmēros ar mērķi tās realizēt. Rīgas apgabaltiesa Maziņo notiesāja ar deviņu gadu cietumsodu, kā papildsodu nosakot arī mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Gavaram uzrādīta apsūdzība par narkotisko vielu nelikumīgu iegādāšanos, pārvadāšanu un glabāšanu ar mērķi tās realizēt. Policija 2001. gada jūnijā māju kompleksā "Smilgas", kurā bija piereģistrēts motoklubs "Brīvie vanagi", atrada lielu daudzumu kokaīna, amfetamīna un marihuānas. Kratīšanas laikā policija uzgāja arī nelegāli iegādātu un glabātu gludstobru bisi un lielu daudzumu munīcijas.

Gavars kopš 2001.gada atradās starptautiskajā meklēšanā. Galu galā pērn, janvāra vidū viņu aizturēja Krievijā, Ļeņingradas apgabalā. Jūlijā Krievijas Ģenerālprokuratūra apmierināja Latvijas tiesībsargājošo institūciju lūgumu par viņa izdošanu, lai sauktu viņu pie kriminālatbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!