Šā gada piecos mēnešos par bruņotu laupīšanu izdarīšanu Rīgas reģionā aizturētas 16 noziedzīgas grupas, kurās darbojās 62 personas, ceturtdien preses brīfingā informēja Rīgas Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Laupīšanas izdara ne tikai grupējumi, bet arī atsevišķas personas, tādēļ kopumā piecos mēnešos par laupīšanu izdarīšanu aizturētas 200 personas.

Šajās laupīšanās galvenokārt tiek izmantoti naži un šaujamieročiem līdzīgi priekšmeti, ar kuriem piedraud cietušajām personām un nolaupa naudu. Laupītāju galvenais mērķis esot skaidras naudas iegūšana.

Grišins pastāstīja, ka tieši pēdējā mēneša laikā policijas darbiniekiem izdevies aizturēt divas noziedznieku grupas, kuras aplaupījušas mazus pārtikas veikalus, degvielas uzpildes stacijas, spēļu zāles un vienu autoservisu.

Vienā šādā grupējumā darbojās tikai divas personas - divi 30 gadus veci vīrieši. Viņi laikā no šā gada janvāra līdz aprīļa vidum veikuši vismaz 12 bruņotas laupīšanas, tostarp aplaupot veikalu "Tabakas nams", "Narvessen" kiosku, degvielas uzpildes staciju "Trest" un vairākus mazos veikaliņus. Šajā grupā galvenais organizators bija agrāk četras reizes tiesāts vīrietis, kurš pēdējo reizi no ieslodzījuma atbrīvots pagājušā gada decembrī. Viņš nevis devies uz savu dzīvesvietu Dobeles rajonā, bet palicis galvaspilsētā, iegādājies gāzes ieroci, sameklējis līdzdalībnieku un sācis laupīt. Par viņa līdzdalībnieku kļuva agrāk par laupīšanu un izspiešanu tiesāts 30 gadus vecs taksometra vadītājs, kurš "no darba brīvajā laikā" līdzdarbojās laupīšanu veikšanā. Taksistu aizturēja maijā, bet galveno organizatoru - aprīlī.

Abu personu 12 izdarīto laupīšanu laikā kopējie materiālie zaudējumi, kas radušies cietušajiem, ir ap 3000 latu, no tiem aptuveni 2400 latu skaidrā naudā, bet pārējais guvums bijis cigaretes un alkohols.

Otra aizturētā banda sastāvēja no četrām personām, turklāt divi no viņiem laupīšanas izdarīja pirmo reizi mūžā un brīdī, kad tika pastrādāti noziegumi, viņiem bija arī darbs.

Šajā grupā katram bijusi sava loma - organizētājs visu saplānojis, bet laupīšanu izpildīja citi. Šī banda tiek turēta aizdomās par divu spēļu zāļu aplaupīšanu Siguldā šā gada aprīlī. Katrā laupīšanas reizē guvums bijis no 300 līdz 400 latiem, turklāt viens bandas dalībnieks nemaz neesot ticis pie naudas. Laupīšanu laikā izmantots automāts.

Preses brīfingā piedalījās arī pārstāvis no Drošības policijas (DP), kurš nedrīkst atklāt savu vārdu. Viņš pastāstīja, ka diviem šīs bandas locekļiem DP atsavinājusi ne tikai vienu Otrā pasaules kara laika automātu, ko noziedznieki gribējuši pārdot par 350 latiem, bet arī citus šaujamieročus. Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā DP veica 13 kratīšanas dažādās vietās, kur atrada un atsavināja karabīni, automātu, pārtaisītu pneimatisko šauteni, granātu, dažādu munīciju, trīs lādiņus. DP uzskata, ka šie ieroči, kas bija ideālā tehniskā kārtībā, visticamāk, izrakti kaut kur Rīgas apkārtnes mežos.

Grišins uzskata, ka šī ieroču arsenāla atsavināšana, iespējams, palīdzējusi novērst jaunu noziegumu izdarīšanu.

Pēdējā laikā laupīšanu skaits Rīgas reģionā nedaudz samazinājies, un Kriminālpolicija domā, ka tas ir policijas aktīvā darba rezultāts. Pilsētā esot vēl viena organizēta laupītāju grupa, kurai policija jau ir "uz pēdām". Grišins arī nomierināja iedzīvotājus, ka Rīgā neesot lielas bandas, kas uz ielām, lietojot fizisku spēku, aplaupītu cilvēkus. Viena šāda banda, kuras locekļi Rīgas centra parkos, iesitot ar metāla stieni pa galvu, aplaupīja cilvēkus, ir aizturēta, un drīzumā pret viņiem prokuratūra varētu sākt kriminālvajāšanu.

Analizējot aizturēto laupītāju personības, Grišins norāda, ka viņi pamatā ir agrāk tiesāti, narkomāni vai alkohola cienītāji, lai gan ir daži izņēmumi un noziegumus sāk veikt arī personas, kuras iepriekš nav nonākušas policijas redzeslokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!