Foto: LETA
Notiesātā bijusī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Irēna Poļikarpova no Iļģuciema sieviešu cietuma pārvesta uz atklātā tipa ieslodzījuma vietu un jau šovasar viņa varēs lūgt pirmstermiņa atbrīvošanu, portālu "Delfi" informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).

Poļikarpova notiesāta ar triju gadu brīvības atņemšanu par kukuļņemšanu. Augstākās tiesas Senāts atstāja spēkā arī iepriekš viņai noteikto daļēju mantas konfiskāciju. Sodu bijusī tiesnese sāka izciest Iļģuciema sieviešu cietumā.

IeVP portāls "Delfi" noskaidroja, ka tiesnese par labu uzvedību ir pārvesta uz vieglāka režīma cietumu - uz atklātā tipa cietumu, taču pārvalde neatklāj uz kuru tieši. Atklātā tipa cietums ir Vecumniekos, bet Daugavgrīvas, Iļģuciema un Jēkabpils cietumos ir atklātā tipa nodaļas. Notiesātais, kurš sodu izcieš atklātā tipa cietumā, ar tā priekšnieka atļauju uz konkrētu laiku var atstāt ieslodzījuma vietas teritoriju, kurā tur ir arī daudz "maigāks" režīms.

IeVP pastāstīja, ka sieviete jau šovasar varēs lūgt pirmstermiņa atbrīvošanu. Atbrīvošanu pirms termiņa notiesātā persona var lūgt, ja izciestas vairāk nekā trīs ceturtdaļas piespriestā cietumsoda un ir pārliecība, ka cilvēks ir labojies.

Poļikarpovu un viņas kolēģi, nu jau mirušo tiesnesi Beatrisi Tāleri Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10. oktobrī.

Pirmās instances tiesa Poļikarpovai piesprieda astoņu gadu cietumsodu – tādu, kā iepriekš bija lūdzis prokurors Māris Leja. Taču vēlāk, lietu skatot jau Augstākajā tiesā, prokurors, norādot, ka, mainoties likumam, samazinājies tajā noteiktais minimālais sods par tiesnesei inkriminēto nodarījumu, lūdza Poļikarpovu sodīt ar pieciem gadiem nebrīvē. Tiesa nolēma Poļikarpovu sodīt ar trim gadiem cietumā un Senāts atstāja šo spriedumu spēkā.

Kad lietu sāka skatīt apelācijas instancē, Poļikarpova savu vainu apsūdzībās atzina.

Pārējie lietā apsūdzētie pirmās instances spriedumu nepārsūdzēja. Šinī lietā uz apsūdzēto sola sēdēja arī bijušais tiesu izpildītājus Raimonda Spore un Raimonds Zundurs, viņus tiesa notiesāja nosacīti. Spriedums gan pagaidām gājis secen citai šajā krimināllietā par kukuļdošanu apsūdzētajai tiesu izpildītājai Inesei Rozītei, kas brīdī, kad sākās lietas iztiesāšanas, visticamāk, Latviju pameta. Viņas apsūdzības izdalītas atsevišķā lietvedībā.

Poļikarpova tika apsūdzēta par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par noteiktu darbību izdarīšanu kukuļdevēja un kukuļa piedāvātāja, kā arī citu personu interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli. Izmeklēšanā noskaidrots, ka Tālere materiālās vērtības un mantiskus labumus par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu kukuļdevēju interesēs pieņēmusi vairākkārt. Tālerei apsūdzība uzrādīta par četrām kukuļņemšanas epizodēm, kurās summas figurē no 100 līdz 500 latiem, bet Poļikarpovai par vienu - 500 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!