Foto: Shutterstock
Strīdā par Vecrīgas viesnīcu "Royal Square Hotel & Suites", Administratīvā apgabaltiesa atstājusi negrozītu pirmās instances tiesas lēmumu, tādejādi atzīstot, ka afgāņu izcelsmes uzņēmējs Gulams Mohammads Gulami bijis tiesīgs rīkoties ar Skotijas uzņēmuma meitas firmu Latvijā SIA "555 Brand Hotel" un tādejādi arī Vecrīgas viesnīcu, portālam "Delfi" apliecināja tiesā.

Tiesa noraidījusi arī agrākā uzņēmuma valdes locekļa Ulda Skudras lūgumu kļūt par trešo personu šajā administratīvajā lietā, kā arī lūgumu apturēt tiesvedību šajā strīdā. Administratīvās apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams un stājies spēkā tā pieņemšanas brīdī 17.martā.

Jau ziņots, ka lietā par Vecrīgas viesnīcas "Royal Square Hotel&Suites" pārņemšanu pastāvēja strīds par to, kurai fiziskai personai piederēja paraksta tiesības Skotijas uzņēmumā, kas ļāva rīkoties ar Latvijā esošo uzņēmumu SIA "555 Brand Hotel", kam iepriekš piederēja Vecrīgas viesnīca. Saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem viesnīcas iegādi finansējis Gulami.

Kā portālam "Delfi" norādīja Gulami pārstāvis Viesturs Deksnis, strīds bijis par viesnīcas īpašnieka - Skotijas uzņēmuma, kam piederēja viesnīca, īpašuma tiesībām. Pretējā puse Gulami vainojusi reiderismā jeb uzņēmuma prettiesiskā atņemšanā.

"Lai gan pretējā puse strīdu sauc par uzņēmēju strīdu, patiesībā jau tas nav strīds starp diviem uzņēmējiem – mani un manu bijušo partneri Akbaru Abdulajevu. Tas ir strīds starp mani un diviem agrākajiem mūsu uzņēmuma darbiniekiem - Uldi Skudru un Eljoru Junusovu, kā arī diviem viņu advokātiem no advokātu biroja "Red" (agrāk "Letlaw"), kuri, balstoties uz prettiesisku pilnvarojumu, jau trīs gadus mēģina piesavināties vērtīgu īpašumu Vecrīgā, iesaistot tiesas un policiju Latvijā, kā arī Skotijā," tā Gulami publiskā paziņojumā skaidro strīdu.

Gulami pārstāvis norāda, ka Administratīvā apgabaltiesa Gulami labvēlīgo lēmumu ir pieņēmusi pēc tam, kad viņam labvēlīgu lēmumu bija pieņēmusi tiesa Skotijā. Pēc Dekšņa sniegtās informācijas, Skotijas tiesa savu lēmumu atsūtījusi Latvijas Tieslietu ministrijai.

Tiesa atzinusi Gulami par likumīgu Skotijas uzņēmuma pārstāvi, kā arī noraidījusi Skudras vēlmi kļūt par tiesas atzītu prasītāju pret Gulami. Tāpat noraidīta arī otra Skudras un viņa advokāta vēlmi par tiesvedības apturēšanu uz nenoteiktu termiņu. Lūgums apturēt administratīvo tiesvedību pamatots ar ierosināto kriminālprocesu par nekustamā īpašuma – pieczvaigžņu viesnīcas Vecrīgā, iespējamo zādzību.

Deksnis atzīmē, saistībā ar īpašuma prettiesisku pārņemšanu ierosinātajā kriminālprocesā patlaban izmaiņu nav. Kriminālprocess tika ierosināts pēc abu bijušo valdes locekļu iesnieguma.

Kā norāda Deksnis, līdz ar Administratīvās apgabaltiesas lēmumu secināms, ka nav notikusi arī īpašuma zādzība, jo Gulami bijis tiesīgs rīkoties ar Skotijas uzņēmuma īpašumu, proti, arī ar Latvijas uzņēmumu un Vecrīgas viesnīcu.

Pēc Dekšņa teiktā, Gulami paudis gandarījumu par apgabaltiesas lēmumu.

Kā ziņots, Gulami jau iepriekš izteicies, ka apsver iespēju vērsties starptautiskajās tiesās, lūdzot izvērtēt Latvijas tiesībsargājošo iestāžu rīcību lietas izmeklēšanā.

Afgāņu izcelsmes uzņēmējs paudis uzskatu, ka to "vienīgais mērķis bijis, ietekmējot reputāciju, "salauzt" viņu un piespiest padoties, un atkāpties, lai krāpnieku grupa – bijušo darbinieku un viņu advokātu personā – varētu Gulami pārstāvētā uzņēmuma grupai atņemt īpašumus, tostrap viesnīcu Vecrīgā". Tāpat Gulami apsver lūgt starptautiski izvērtēt šīs krāpnieku grupas ietekmi arī uz tiesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!