Trešdien Valsts ieņēmuma dienests (VID) sācis iznīcināt Vācijas uzņēmuma "Entercon Ost West Handels" caur Latviju pirms diviem gadiem tranzītā vesto alkohola kravu 80 000 eiro vērtībā, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma preses pārstāve Inga Galkina.

Kravā atradušies tādi augstākās klases produkti kā viskijs "Glenmorangie", konjaks "Hennessy" un viskijs "Jack Daniel's". Līdz ar alkohola iznīcināšanu noslēdzies jau divus gadus ilgušais uzņēmuma strīds un tiesvedība ar VID.

Kopumā no 22.aprīļa līdz 24.aprīlim VID iznīcinās gandrīz 5000 litrus alkohola.

Uzņēmums "Entercon Ost West Handels" norāda, ka ir "vīlies Rīgas apgabaltiesa spriedumā". Uzņēmuma pārstāve publiskā paziņojumā paudusi viedokli, ka lietā "nav veikta ekspertīze un, pamatojoties tikai uz vizuāliem pieņēmumiem, atzīts, ka autentiskie produkti "Glenmorangie", "Hennessy" un "Jack Daniel's" ir viltojums." Uzņēmums ir pieņēmis lēmumu pārtraukt sadarbību ar Latviju, atzīstot to par tranzītam nedrošu valsti, norāda uzņēmuma pārstāve.

VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa portālam "Delfi" norādīja, ka pārkāpuma konstatēšanas brīdī spēkā esošie normatīvajie akti noteikuši, ka muitas dienesti nav tiesīgi atļaut preču, kuras, iespējams, pārkāpj intelektuālā īpašuma tiesības, atlaišanu.

VID pārstāve skaidroja, ka preču izlaišana tiekot apturēta un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sagatavota un nosūtīta informācija intelektuālā īpašuma tiesību subjektam vai tā pilnvarotam pārstāvim. Viņam paredzēts sniegt apstiprinājumu par to, vai preces atbilst viltotu preču vai pirātpreču aprakstam. Ja to pieprasa intelektuālā īpašuma tiesību subjekts vai tā pilnvarotais pārstāvis, tad VID nosūtīta izņemto preču paraugus.

Tāpat VID skaidro, ka pēc normatīvo aktu prasībām VID pats neveic ekspertīzes. VID uzdevums ir nosūtīt informāciju un preces paraugu preču zīmes jeb brenda īpašniekam, kurš izvērtē preces autentiskumu.

Tikai saņemot apstiprinājumu no intelektuālā īpašuma tiesību subjekta vai tā pilnvarotā pārstāvja, ka preces pārkāpj intelektuālā īpašuma tiesības, VID pieņem lēmumu par personas saukšanu pie administratīvās atbildības un preču konfiskāciju. VID skaidro, ka tas nozīmē, ka preču zīmes īpašnieks ir sniedzis atzinumu VID par preces neatbilstību oriģināliem ražojumiem. Līdz ar to tās atzīstamas par viltotām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!