Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde 27.aprīlī nodevusi Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai lietu par 11,5 miljonu cigarešu kontrabandu no Krievijas uz Latviju ar jūras transportu, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Kriminālvajāšanu VID lūdz sākt pret diviem kontrabandas organizatoriem - Krievijas un Kazahstānas pilsoni – un pret vienu Latvijas pilsoni. Pēc VID speciālistu aplēsēm valstij novērstais kaitējums ir aptuveni 1,7 miljoni eiro.

Kriminālprocess VID Muitas policijas pārvaldē uzsākts pērnā gada 21.augustā pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas par kontrabandu lielā apmērā personu grupā.

VID norāda, ka organizatori patlaban atrodas apcietinājumā. Krievijas pilsonis atrodas apcietinājumā Latvijā, bet Kazahstānas pilsonis - Vācijā. Abas apcietinājumā esošās personas meklētas citās valstīs par sevišķi smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Turklāt viena no apcietinājumā esošajām personām izmantojusi viltotus personību apliecinošus dokumentus un uzdevusies par 1979.gadā dzimušu Ungārijas pilsoni.

VID muitas amatpersonas 2014.gada 20.augustā īstenoja apjomīgus operatīvos pasākumus, pārbaudot saņemtu informāciju par iespējamu divu ārvalstu pilsoņu organizētu cigarešu kontrabandu no Krievijas uz Latviju ar jūras transportu. Rezultātā Rojā VID izdevās aizturēt astoņas personas un 11,5 miljonus, proti, 11 588 400 "Brendal" markas cigaretes bez akcīzes markām. Aizturēšana notikusi brīdī, kad cigaretes atvestas ar jūras konteineru uz kādu Latvijas uzņēmumam piederošu angāru pārkraušanai.

Nozieguma organizatori pēc uzrādītajiem pases datiem bijis 1981.gadā dzimis Krievijas un 1979.gadā dzimis Ungārijas pilsonis. VID aizdomās par to, ka Ungārijas pilsoņa pase ir viltota un persona ir iesaistīta citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā citās valstīs, informāciju pārbaudīja, konstatējot, ka it kā Ungārijas pilsonis ir 1982.gadā dzimis Kazahstānas pilsonis. Turklāt viņš atradies meklēšanā par sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Savukārt pārējās aizturētas personas bijušas no 1961.gada līdz 1980.gadam dzimuši vīrieši, Latvijas iedzīvotāji, kā arī viena 1975.gadā dzimusi Krievijas pilsone. Izmeklēšanā personām piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Par faktu VID Muitas policijas pārvalde 2014.gada 21.augustā sāka kriminālprocesu pret astoņām personām par kontrabandu lielā apmērā personu grupā. Organizētā noziedzīgā grupējuma apjomīgās darbības tika pārtrauktas, VID Muitas policijas pārvaldei cieši sadarbojoties ar vairāku Eiropas Savienības valstu tiesībaizsardzības iestādēm, norāda VID.

Izņemtās cigaretes VID nodeva iznīcināšanai Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!