Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors 6.maijā tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par interneta vietnē www.avaaz.org ievietotu petīciju, kurā pausts aicinājums parakstīties par Latvijas pievienošanos Krievijai.

Kā portālam "Delfi" norādīja Ģenerālprokuratūrā, lēmums par krimināllietas nodošanu tiesai liecina, ka apsūdzētais kādā interneta vietnē ievietojis paziņojumu jeb petīciju ar tekstu:"Vēršanās pie visiem Latvijas iedzīvotājiem. Parakstu vākšana par Latvijas iestāšanos Krievijas Federācijas sastāvā." Veicot aptauju, apsūdzētais aicinājis konkrētās interneta vietnes lietotājus parakstīties aicinājumā iekļaut Latviju Krievijas sastāvā.

Paziņojuma jeb petīcijas teksts un piedāvājums nobalsot par šajā publikācijā ietverto ideju kvalificējams kā publisks aicinājums likvidēt Latvijas valstisko neatkarību ar nolūku iekļaut Latviju citas valsts sastāvā, skaidro prokuratūra.

Līdz ar to apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 82.panta 1.daļas par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti. Šis likuma pants kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai arī piespiedu darbu, vai naudas sodu un probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Lietu plānots skatīt Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesai.

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) 17.aprīlī Rīgas tiesu apgabala prokuratūrai nodeva kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret Latvijas iedzīvotāju saistībā ar interneta vietnē www.avaaz.org 2014.gada 8.martā publicēto petīciju, kurā pausts aicinājums parakstīties par Latvijas pievienošanos Krievijai.

Kriminālprocesu DP sāka pērn martā pēc Krimināllikuma 82.panta 1.daļas. Pirmstiesas izmeklēšanā DP identificēja personu, kura publicēja minēto petīciju. Kā iepriekš norādīja tiesībsargājošā iestāde, pati persona nopratināšanā šo faktu arī atzinusi.

Vienlaikus kriminālprocesā pieprasīti un saņemti ekspertu atzinumi. Eksperti secinājuši, ka petīcijas autors apzinās savas darbības kaitīgās sekas un petīcijas teksts ir kvalificējams kā publisks aicinājums likvidēt Latvijas valstisko neatkarību ar nolūku iekļaut Latviju citas valsts, proti, Krievijas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!