Foto: AFI
Piektdien uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" (KVV) telpās notikusi apjomīga dokumentu izņemšana, - nespējot sagaidīt uzņēmuma īpašnieku atļauju izņemt dokumentus no tā arhīva, Muitas policijas inspektore uzņēmuma telpās ieradusies aptuveni trīs desmitu specvienības "Omega" darbinieku pavadībā, vēsta portāls "Pietiek.com".

Kā vēsta aģentūra BNS, Liepājas metālapstrādes uzņēmumā "KVV Liepājas metalurgs" piektdien ieradušies Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārstāvji aptuveni 30 bruņotu cilvēku pavadībā, lai izņemtu dokumentus no kompānijas. To apstiprinājusi uzņēmuma pārstāve Inese Ozoliņa.

Viņa norādījusi, ka dokumentu izņemšana saistīta ar aptuveni 10 gadu vecu kriminālprocesu un nu jau maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" īpašniekiem. 

Vienlaikus gan viņa pauda izbrīnu, ka Muitas policijas pārstāvji ieradušies 30 bruņotu cilvēku pavadība. Kompānijā vairākas dienas esot bijuši Muitas policijas pārstāvji saistībā ar interesi par dažādiem dokumentiem. KVV esot bijis gatavs sadarboties, taču vēlējies laiku dokumentu nokopēšanai, jo nav bijusi skaidrība, kādus tieši dokumentus uzņēmums izdod policijai. Savukārt piektdien kompānijā Muitas policijas pārstāvji jau ieradušies 30 bruņotu cilvēku pavadībā un dokumentus izņēmuši. 

"Liepājas metalurga" administrators Haralds Velmers aģentūrai BNS apliecinājis, ka kratīšana uzņēmumā notikusi - par to viņu informējuši KVV pārstāvji. Administratoram bijis zināms, ka Muitas policija vēlēsies izņemt dokumentus, taču līdz galam netika saskaņots, kādus tieši.

Viņš uzsvēra, ka ir izbrīnīts par veidu, kādā dokumenti izņemti. "Manuprāt, pie mums Latvijā tā nenotiek. Izrādās, ka notiek," teica Velmers. Administrators vēlētos saņemt informāciju no atbildīgajām iestādēm par to, kādi tieši un cik daudz dokumentu izņemti.

Savukārt "Pietiek.com", atsaucoties uz drošiem avotiem uzņēmumā, vēsta, ka pirms dažām dienām "Metalurga" telpās ieradusies Muitas policijas pārvaldes inspektore, kura meklējusi uzņēmuma arhīvā 2005. gada dokumentus. Atrastos dokumentus viņa esot sakrāvusi trīs kastēs un klātesošajam uzņēmuma pārstāvim likusi parakstīties par to, ka dokumenti tiek izņemti saistībā ar kriminālprocesu par 16 miljonu latu nodokļu izkrāpšanu.

Uzņēmuma pārstāvis, savukārt, paziņojis inspektorei, ka viņam nav tādu tiesību, lai sagaida īpašnieka pārstāvi - maksātnespējas administratoru Haraldu Velmeru, jo, kamēr KVV nav samaksājis pilnu maksu par uzņēmuma mantu, tas oficiāli skaitās tikai nomnieks. Taču šāds risinājums inspektori nav apmierinājis, un piektdien noticis "masku šovs", raksta "Pietiek.com".

Notikušo "Pietiek.com" apliecinājis uzņēmuma konsultants drošības jautājumos Sandris Plaudis. Viņš portālam atklājis, ka VID Muitas policijas pārvaldes izmeklēšanas daļas vecākā muitas eksperte pirms trim nedēļām atbraukusi un no uzņēmuma arhīva gribējusi izņemt dokumentus. Plaudis esot paskaidrojis: "te nekas neesmu, esmu vienkārši ierēdnis nevis "Liepājas metalurgā", bet KVV".

"Tad viņa sarakstīja papīrus, ka es kaut ko labprātīgi neatdodu. Jums arī rokas nodrebētu, ja jums liktu parakstīt, ka jūs labprātīgi izdodat, ja jums nav saprašanas, ko jūs izdodat. Es teicu, kamēr nebūs īpašnieks, es jums izdot nevaru. Ir īpašnieks Velmers, ir Valsts kase, ir bankas "Citadele", "Swedbank", es te nekas neesmu - sētnieks šinī iestādē. Tad viņa sāka draudēt. Es teicu, lai atnāk rīt, kad būs uz vietas KVV vadība. Ar draudiem viņa mani nevarēja nobiedēt," notikušo portālam atstāstījis Plaudis.

Viņš atzīmējis, ka muitas inspektore uzņēmuma arhīvā strādājusi trīs dienas. "Mums bija normālas attiecības, ka viņa parādīs, ko vedīs ārā, kādus dokumentus. Bet tur sakrauts trīs kastēs, es vispār neredzu, kas tur iekšā. Kādas 1000 lappuses. Es pat nokopēt nevaru pusstundas laikā. Es teicu, lai sarunā ar īpašnieku. Noplombēju durvis. Viņa uzrakstīja prokuroram sūdzību, ka Plaudis nedod dokumentus un traucē izmeklēšanai. Tad viņa ieradās šodien plkst.10 ar lēmumu par kratīšanu, ka Plaudis kretīns un nelietis, ka traucē, nedod un neatdod. Viņa labi zināja, kam tas pieder un kā viņa var saņemt," portālam sacījis Plaudis.

"Viņa ieradās ne jau viena. Viņa ieradās ar 30 pretterorisma vienības darbiniekiem. Esmu lepns, ka mani tā novērtē. Ieņēma visu rūpnīcu, visi bija šokā, informācija aizgāja līdz Kijevai, tur visiem mati sacēlās stāvus. Nezinu, ko vietējie iedzīvotāji domāja, ka te apkārt ar automātiem braukā. Es paņēmu atslēdziņas, atslēdzu durvis, viss bija noplombēts un tā arī stāvēja. Kāpēc 30 cilvēki bija jāved uz Liepāju?" neizpratni paudis Plaudis.

Viņš arī "Pietiek.com" pastāstījis, ka zvanījis Velmeram, taču arī administrators neesot sapratis, kāpēc nenotiek sazināšanās ar viņu. "Mēs Muitas policijas vietā paziņojām īpašniekam, kas te notiek. Mēs jau neesam īpašnieki. Mēs "Liepājas metalurgu"  īrējam. Arhīvs ir nodots glabāšanā. Kā mēs varam izdot?!", sašutumu nav slēpis Plaudis.

Plaudis apliecinājis, ka muitas policija vēlējusies iepazīties ar bankrotējušā "Liepājas metalurga" dokumentiem saistībā ar krimināllietu, kas ierosināta 2005. un 2007.gadā. "Tagad vajadzēja atbraukt ar 30 automātiem... Pilsēta ir šokā. Tagad nevar saprast, ko darīt. Krimināllieta ir par "Liepājas metalurga" nenomaksātiem nodokļiem 16 miljonu latu apmērā. Kāda tagad reklāma, ka KVV iebrūk maskās ar automātiem," atzīmējis Plaudis.

"Pietiek.com" atzīmē, ka nav droši zināms, par kādu tieši kriminālprocesu šajā kontekstā ir runa, piebilstot, ka līdz šim zināmākais kriminālprocess saistībā ar uzņēmuma bijušo "saimnieku" darbību ir 2012. gada augustā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sāktais kriminālprocess par "Liepājas metalurga" amatpersonu iespējamu noziedzīgu rīcību, piesavinoties uzņēmuma naudas līdzekļus un aktīvus. Tajā tikusi pārbaudīta informācija par iespējamu "Liepājas metalurga" vadības noziedzīgu rīcību ilgstošā laika posmā - jau kopš 2003. gada.

Ekonomikas policijas rīcībā bija nonākusi apjomīga pārbaudāma informācija, kas saistīta ar dažāda veida finanšu plūsmām un darījumiem, kas nav nākuši par labu pašam uzņēmumam, taču bagātinājuši "Liepājas metalurgu" kontrolējošās akcionāru grupas pārstāvjus un tiem pietuvinātas personas, atgādina portāls.

Viens no līdzekļu "izpumpēšanas" veidiem bijis nesamērīga atalgojuma noteikšana uzņēmuma vadības pārstāvjiem. Tāpat ievērojami līdzekļi "izpumpēti", izmantojot metāllūžņu iegādes shēmu: tie Kazahstānā un Krievijā pirkti kāda Lielbritānijā reģistrēta uzņēmuma vārdā, savukārt no šī uzņēmuma tos jau iegādājies "Liepājas metalurgs", taču jau par būtiski augstākām cenām.

Šī starpība tad arī palikusi Lielbritānijā reģistrētā uzņēmuma rīcībā, kurš pēc tam tos - saskaņā ar aptuveniem aprēķiniem līdz 3,5 miljoniem latu gadā - pārskaitījis Latvijas uzņēmuma īstajiem saimniekiem, savukārt pats "Liepājas metalurgs" šo iespējamo peļņu nav saņēmis. Tāpat, kā liecina policijas rīcībā nonākusī informācija, dažādas finansiālās shēmas, izmantojot ārzonas kompānijas, īstenotas, arī realizējot gatavo "Liepājas metalurga" produkciju.

"Visām šīm darbībām nav nekāda sakara ar tagadējiem uzņēmuma īpašniekiem," rezumē "Pietiek.com". 

VID portālam "Delfi" sacīja, ka VID Muitas policijas pārvaldes lietvedībā atrodas pēc Krimināllikuma 191. panta 2.daļas ierosināts kriminālprocess - par neatļautām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm un citām vērtībām.  

"Ņemot vērā izmeklēšanas gaitā izveidojušos apstākļus, šā gada 24. jūlijā šī kriminālprocesa ietvaros,  VID Muitas policijas amatpersonas veica Tiesas sankcionētas procesuālas darbības. Piesaistīt šīm procesuālajām darbībām specvienību "Omega" bija objektīva nepieciešamība. Papildus informācija izmeklēšanas interesēs netiks sniegta," norādīja VID. 

BNS atzīmē, ka šogad šogad 6.martā notika svinīgais KVV darbības atklāšanas pasākums un līdz maija vidum KVV bija saražojis 90 tūkstošus tonnu tērauda armatūras velmētavā. 

Līdz ar ražošanas atsākšanu tēraudkausēšanas cehā maija pirmajā pusē kopējais darbinieku skaits uzņēmumā sasniedza 960 cilvēku, taču pēcāk kompānija paziņoja, ka samazina ražošanas jaudu saistībā ar metāllūžņu cenu pieaugumu, elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes apmēru, kā arī sniegtiem neprecīziem aprēķiniem un neatklātām visām niansēm no "Liepājas metalurga" ražotnes pārdevējiem. Patlaban darbu kompānijā turpina vairāk nekā 600 strādnieku.

Līgums par "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanu Ukrainas kompānijai KVV tika parakstīts pērn 2.oktobrī. Ukrainas uzņēmums par "Liepājas metalurga" pamatražotni apņemies maksāt 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!