Foto: F64
Nepilnu pusmiljonu eiro liels kukulis tika atrasts bijušā "Latvijas dzelzceļa" vadītāja Uģa Magoņa automašīnā viņa aizturēšanas brīdī, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Tāpat, iespējams, Magoņa aizturēšanā bijusi iesaistīta arī Igaunijas Drošības policija, tā telefonsarunā Latvijas Televīzijai netieši apstiprināja kaimiņvalsts drošības dienesta KaPo pārstāvis. Savukārt "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmumā, kas veica aizdomīgo iepirkumu, apstiprina – tā virzību uzraudzījusi arī Satiksmes ministrija.

Raidījums norāda, ka nav zināms, vai šo naudu Magonim vajadzējis dalīt ar vēl kādu un vai aizturēšanas operācija ir novesta līdz galam, aizturot tikai viņu vienu. Igaunijas iekšējās drošības dienestā KaPo saņemts arī netiešs apstiprinājums tam – Magoņa aizturēšanā KNAB sadarbojies ar Igaunijas Drošības policiju.

"Latvijas ģenerālprokuratūra un KNAB lūdza gan Igaunijas ģenerālprokuratūras, gan mūsu palīdzību dažām darbībām, bet to jums vajadzētu jautāt ģenerālprokuratūrai. Mums vispirms jārunā ar Latvijas ģenerālprokuratūru, lai noskaidrotu, cik daudz un ko īsti mēs drīkstam teikt," atklāja Igaunijas drošības dienestā.

Uz aizliegumu izpaust vairāk informācijas norāda arī Igaunijas ģenerālprokuratūrā: "Izskanējis, ka ir saistība starp Oļegu Osinovski un kriminālizmeklēšanu, kurā iesaistīts jūsu dzelzceļa vadītājs. Jā, to es varu apstiprināt, tāpat kā to, ka Latvijas tiesībsargājošās institūcijas ir atsūtījušas aicinājumu pēc palīdzības un mēs pie tā strādājam." Igaunijas ģenerālprokuratūrā gan noliedz, ka izmeklēšana notiktu arī Igaunijā, tāpēc plašāku informāciju nesniedz.

Vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdzšinējo uzņēmuma LDz valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni tur aizdomās par liela apmēra kukuļa pieņemšanu.

Portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Osinovskis noliedzis korupciju darījumā par lokomotīvju pārdošanu LDz, vēstīja "Delfi.ee".

Jau vēstīts, ka KNAB 6. augusta vakarā veicis kratīšanu Magoņa darba vietā un viņu aizturējis. LDz vadītājs no amata piektdien, 7. augustā, tika atbrīvots, un par viņa pienākumu izpildītāju iecelts LDz līdzšinējais valdes loceklis Aivars Strakšas. Satiksmes ministrs Anrijs Matīss atzina, ka Magoņa aizturēšana saistītā ar kādu saimniecisku darījumu.

Rīgas rajona tiesa sestdien, 8. augustā, Magonim piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" 7. augustā vēstīja, ka KNAB kratīšanas veicis ne tikai Magoņa darba vietā, bet arī īpašumā Amatciemā. Magoņa pēctecis LDz vadītāja amatā varētu būt pašreizējais kompānijas viceprezidents Edvīns Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!