Foto: DELFI

Norvēģijas prokurore Kamilla Ēka Sērensena ir prasījusi gadu ilgu cietumsodu Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" pilotam, kurš tika aizturēts Oslo lidostā, kad atklājās, ka viņam pirms došanās reisā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz pieļaujamo līmeni - 0,2 promiles, ziņo norvēģu televīzijas kanāls "TV2".

Kā norādījusi prokurore, viņai neesot nekādu šaubu, ka pieredzējušais pilots bija plānojis doties reisā no Gardermūenes uz Krētu alkohola reibumā.

"airBaltic" kapteinis 8.augustā tika aizturēts Oslo lidostā kopā ar vēl trim apkalpes locekļiem, kuru alkohola koncentrācija asinīs arī pārsniedza pieļaujamo līmeni. Kapteiņa asinīs konstatētas 0,54 promiles alkohola.

Saskaņā ar Norvēģijas likumiem viņam var tikt piespriests ieslodzījums uz laiku līdz diviem gadiem, kā arī prāvs naudas sods.

Norvēģijas tiesa jau piespriedusi sešu mēnešu cietumsodu "airBaltic" otrajam pilotam. No visiem aizturētajiem viņam alkohola koncentrācija bija visaugstākā - 1,35 promiles, kas atbilst vidējam alkohola reibumam.

Aizturētajām lidsabiedrības stjuartēm tiesa piespriedusi attiecīgi 60 un 45 dienu ieslodzījumu.

Lidsabiedrība "airBaltic" pēc skandāla ar iereibušajiem apkalpes locekļiem paziņoja, ka ar viņiem darba attiecības pārtrauktas. Uzņēmums arī norādīja, ka nekavējoties palielinājis alkohola pārbaužu biežumu.

Apkalpei bija paredzēts vadīt lidmašīnu "Boeing 737" ar 109 pasažieriem ceļojumu kompānijas "Star Tour" čārterreisā, lai nogādātu norvēģu tūristus Krētā.

Norvēģijas pilotu asociācijas vadītājs atzinis, ka šī ir tikai trešā reize 30 gadu laikā, kad pilots nav izturējis alkohola testu Norvēģijas lidostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!