Foto: AFI

Šogad pirmajā pusgadā Latvijā aizturētas vairāk nekā 25 organizētās noziedzības grupas, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pastāstīja Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieks Andrejs Siņavins.

Visvairāk organizētās noziedzības pārstāvji nodarbojas ar narkotiku noziegumiem. Tomēr noziedznieki ir daudzfunkcionāli un iesaistījušies arī citās jomās, kur var labi nopelnīt, - akcizēto preču jomā, krāpšanās gadījumos, kā arī parādu piedziņā, stāstīja Siņavins.

ONAP arī konstatējusi, ka divos gadījumos organizētās noziedzības pārstāvji piedalījušies nelegālo imigrantu pārvietošanā pāri Latvijas robežai. Taču pārsvarā ar šo biznesu nodarbojoties pierobežu iedzīvotāji.

Novērots, ka Latvijas organizētās noziedzības grupas ļoti aktīvi darbojas starptautiskā līmenī, jo nav noslēpums, ka daudzi noziedznieki no bijušajām padomju republikām pārcēlušies uz Eiropas valstīm, izveidojot diezgan nopietnas un plašas struktūras, skaidroja Siņavins.

"Ņemot vērā, ka Latvija atrodas ES telpā, viņi sadarbojas un kontaktējas ar mūsu organizētās noziedzības pārstāvjiem. Mums tagad notiek trīs lielas operācijas ar Vācijas un Zviedrijas pārstāvjiem," sacīja Siņavins, neatklājot operāciju detaļas.

Saeimas komisijā šodien tika analizēts iepriekš valdībā uzklausītais ziņojums par Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plāna 2014.-2016.gadam izpildi, no kā izriet, ka vairāki svarīgi punkti naudas trūkuma dēļ pagaidām netiks īstenoti.

Neskatoties uz to, par plāna uzdevumu izpildi atbildīgās institūcijas savu iespēju robežās nodrošinājušas atsevišķu uzdevumu izpildi, piemēram, likumsargu apmācību dažādos kursos. Valsts policijas amatpersonas apmācītas jaunāko tehnoloģiju izmantošanā operatīvajā darbā un elektronisko sakaru komersantu rīcībā esošo datu izmantošanā noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā. Tāpat policijas ekspertiem ir iegādāts nepieciešamais aprīkojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!