Foto: LETA

Uzņēmums "Maxima Latvija" atzīts par cietušo kriminālprocesā par veikala "Maxima XX" sabrukšanu un kompānija aprēķinājusi, ka cietusi zaudējumus teju 1,7 miljonu eiro apmērā, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Veikala ēkas sabrukšanas brīdī tika iznīcinātas preces, mēbeles un iekārtas, zudusi arī nauda, kas tovakar atradās veikala kasēs.

""Maxima Latvija" ir apdrošinājusi savus īpašumus, preces un atlīdzība ir sagaidāma no apdrošinātāja. Piesakot pretenzijas apdrošinātājam, "Maxima" nevar tās nepieteikt arī kriminālprocesā, jo tad apdrošinātājam radīsies jautājumi, vai "Maxima" nav krāpnieki", raidījumam skaidrojis advokāts, "Maxima Latvija" juridiskais pārstāvis Oskars Rode.

Uz "de facto" žurnālistu jautājumu par to, vai "Maxima" nevarēja pati kompensēt zaudējumus kā labas gribas žestu, Rode atbildēja: "Aizmirst un piedodot, ja? Piedot kam? Cilvēkiem, kas ir nekvalitatīvi izdarījuši savu darbu?"

Uz kompensācijām pieteicās ne tikai "Maxima", bet arī uzņēmums "Tineo", kas ir veikala ēkas īpašnieks un apsaimniekotājs, no kura "Maxima" īrēja telpas Priedaines ielā. "Tineo" pieprasītā kompensācijas summa ir kādreiz par ēku samaksātie 4,4 miljoni eiro.

"Tineo" nopirka tikko uzceltu, valsts un pašvaldības iestāžu pārbaudītu ēku, tāpēc "Tineo" bija visas tiesības ticēt, ka ēkas tehniskais stāvoklis bija labs un nekādi papildus pasākumi nebija nepieciešami. Tāpēc mēs arī nopirkām šo ēku. Un tāpēc pēc tam pieprasījām cietušā statusu", raidījumam skaidrojusi "Tineo" valdes locekle Ilona Gobīte.

Tāpat, saskaņā ar raidījuma vēstīto, "Maxima Latvija" ir viens no uzņēmumiem, pret kuru uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem. Viens no pārmetumiem uzņēmumam ir par nesamērīgi lielu darba pienākumu uzlikšana vecākajai speciālistei, kura ir viena no apsūdzētajām.

Šo sākotnēji atsevišķi sākto lietu pievienoja lielajai "Zolitūdes lietai". "de facto" vēsta, ka pret "Maxima Latvija" sāktais process ir saistīts ar četru darbinieku nāvi un divu ievainošanu darba vietā Priedaines ielā. Uzņēmumu neapsūdz saistībā ar pārējo cilvēku nāvi traģēdijā.

Jau ziņots, ka Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013. gada 21. novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs bija "Homburg Zolitude", kas pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam "Homburg Eastern Europe Fund B.V.", kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu.

Tirdzniecības kompleksu būvējusi būvkompānija "Re&Re", bet ēku projektējusi arhitektu firma "Kubs". Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā, pabeigta 2011. gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!