Foto: F64

29. novembrī Drošības policija (DP) nodevusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu saistībā ar iespējamu prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā, portālu "Delfi" informēja Drošības policijā. Medijos iepriekš izskanējis, ka šis aizturētais, iespējams, ir jaunietis vārdā Mārtiņš.

Kriminālprocess sākts 2015. gada 19. novembrī pēc Krimināllikuma panta par prettiesisku piedalīšanās bruņotā konfliktā. Izmeklēšanā personai inkriminēta arī Krimināllikuma daļa par iesaistīšanos organizācijā vai tās sastāvā ietilpstošā grupā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret cilvēci vai mieru, kara noziegumus, īstenot genocīdu vai izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti.

2. decembrī tiesa aizdomās turētajam pagarināja drošības līdzekli – apcietinājumu. DP norāda, ka šis ir pirmais gadījums, kad drošību sargājošā iestāde rosinājusi sākt kriminālvajāšanu pret personu, kura turēta aizdomās par prettiesisku iesaistīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā.

Portāls "Delfi" jau iepriekš ziņoja, ka DP 6. septembrī aizturējusi Latvijas pilsoni, kurš turēts aizdomās par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā, bet kriminālprocess pret viņu sākts jau 2015. gada novembrī.

2016. gada vasarā DP ieguva informāciju, ka minēto Latvijas pilsoni aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par šīs personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas DP konvojēja aizdomās turēto uz Latviju, kur viņš aizturēts. DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Pēc Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošās neoficiālās informācijas, par karošanu Sīrijā aizturētais Latvijas pilsonis, par kuru pirmdien, 12. septembrī, vēstīja mediji, ir jaunietis Mārtiņš. Par viņu pērnā gada rudenī jau ziņoja raidījums "de facto", pirmdien 12. septembrī, vēsta LTV raidījums "Panorāma". Jau 2015. gada novembrī "de facto" vēstīja par latvieti, kurš pievienojies "Daesh" ("Islāma valstij"). Minētā persona ir 21 gadus vecais Mārtiņš, kurš ticis savervēts internetā.

Viņš uz Sīriju, visticamāk, devās 2014. gada septembrī kopā ar kādu Somijas pilsoni, ar kuru arī iepazinies internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!