Bijušais "Bankas Balltija" (BB) likvidators Deivids Berijs uzskata, ka Latvijas politiķi viņa personā meklē grēkāzi tā sauktajā "Latvenergo" "3 miljonu lietā", šodien ziņo laikraksts "Dienas Bizness".
Bijušais BB likvidators intervijā laikrakstam paudis izbrīnu, ka Latvijā vēl dzirdamas runas it kā par likvidatora atbildību par 3 miljonu nonākšanu Lihtenšteinas ārzonas kompānijas "International Finance Company Establishment" rokās. Berijs, kurš patlaban strādā auditorfirmā "Deloitte&Touche" Čehijas galvaspilsētā Prāgā, norādījis, ka droša 5 miljonu latu atgūšana noteiktā laikā kalpoja BB debitoru interesēm un bija saskaņā ar pasaulē pieņemtu līdzekļu atgūšanas praksi šādos gadījumos.

Pēc Berija domām, galvenais jautājums tā sauktajā "Latvenergo" skandālā ir - "kas patiesībā stāv aiz šīs Lihtenšteinas kompānijas, un kādēļ "Latvenergo" izvēlējās maksāt 8 miljonus latu pēc tam, kad es viņiem piedāvāju izlīgt par 6,7 miljoniem latu".

"Tas liek aizdomāties, ka varbūt pats svarīgākais šai darījumu virknē bija nogādāt tieši šos 3 miljonus Lihtenšteinas firmai," bijušais BB likvidators paudis "Dienas Biznesam", uzsverot, ka lēmumu pārskaitīt 8 miljonus latu firmai "International Finance Company Establishment" pieņēma "Latvenergo", nevis viņš.

Jau ziņots, ka bijušais Ministru prezidents Andris Šķēle, liecinot tiesā tā sauktajā "Latvenergo" krimināllietā paudis, ka Latvijas Bankai un arī Berijam bija jākontrolē, lai šādi zaudējumi nerastos. "Varbūt Berijam tajā brīdī likās izdevīgi pārdot 10 miljonu latu parādu par pieciem miljoniem," tiesā iepriekš izteicās Šķēle.

"Tas skan kā centiens uzgrūst vainu tam, kas nav uz vietas un nevar lieku reizi izskaidrot notikušo," intervijā sacījis Berijs.

Uzaicinājumu piedalīties tiesas prāvā bijušais BB likvidators uzskata par nelietderīgu, jo "esmu jau visu izstāstījis un man nebūtu nekā jauna ko teikt". "Esmu daudz laika pavadījis prokuratūrā," norādījis Berijs, piebilzdams, ka viņš esot pārsteigts par apgalvojumu, ka esot pazudis un nav sameklējams.

Kā vēstīts, līdz pat pagājušās nedēļas beigām ne Rīgas apgabaltiesai, ne prokuratūrai nebija izdevies atrast bijušo BB likvidatoru, lai uzaicinātu viņu uz tiesu sniegt liecības tā dēvētajā "Latvenergo" trīs miljonu krimināllietā. Pirmdien Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Aivars Kaparšmits informēja, ka tiesa noskaidrojusi Berija atrašanās vietu un viņš tiks aicināts liecināt tiesā. Tomēr, tā kā bijušais BB likvidators neatrodas Latvijā, tad saskaņā ar likumu Berijam tiesas pavēste jānosūta ar TM starpniecību. Pavēstes sūtīšanas un atbildes saņemšanas process varētu ilgt apmēram trīs mēnešu.

Tiesa izsludinājusi pārtraukumu uz nenoteiktu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!