Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2. augustā nosūtījis prokuratūrai tā dēvēto Salu tilta rekonstrukcijas krimināllietu, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret astoņām personām, vēsta portāls "lsm.lv", atsaucoties uz Latvijas Televīziju.

Starp personām, pret kurām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, ir Rīgas domes Satiksmes departamenta Būvdarbu vadības nodaļas bijušais vadītājs Uģis Broža, vēsta "lsm.lv".

KNAB mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka birojs lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu par dokumentu viltošanu un izmantošanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, tirgošanos ar ietekmi, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Likums par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšana un izmantošanu, ja tas izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tas radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, likums paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt par tirgošanos ar ietekmi – materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu piedāvāšanu vai nodošanu personiski vai ar starpnieku jebkurai personai, lai tā, izmantojot savu dienesta, profesionālo vai sociālo stāvokli, prettiesiski ietekmētu valsts amatpersonas darbību vai pamudinātu kādu citu personu prettiesiski ietekmēt valsts amatpersonas darbību, neatkarīgi no tā, vai materiālās vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumi domāti šai personai vai jebkurai citai personai kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā likums kā sodu paredz piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Tāpat KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret septiņām fiziskām personām.

Četras fiziskas personas KNAB lūdz apsūdzēt par dokumentu viltošanu un izmantošanu. Par to lūgts apsūdzēt vēl divas personas, kuras KNAB vaino arī noziedzīga nodarījuma izdarīšanas atbalstīšanā. Savukārt pret vienu fizisku personu lūgts sākt kriminālvajāšanu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanas atbalstīšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

"Delfi" jau rakstīja, ka 2016. gada jūnjā KNAB paziņoja par kādu birojā sāktu kriminālprocesu saistībā ar Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumu būvniecības jomā.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, starp aizturētajiem bija vismaz viena Satiksmes departamenta amatpersona un četri būvkompānijas "LNK Industries" darbinieki.

"LNK Industries" valdes loceklis Davids Lipkins tolaik preses brīfingā pavēstīja, ka KNAB veiktās izmeklēšanas darbības pret "LNK Industries" darbiniekiem veiktas saistībā ar Rīgas domes iepirkumu par papildu darbiem Salu tilta rekonstrukcijā.

Lipkins skaidroja, ka Salu tilta rekonstrukcijai bija divi iepirkumi – "lielais konkurss" par tilta rekonstrukciju vairāk nekā astoņu miljonu eiro vērtībā, kā arī "mazais konkurss" par papildu darbiem, tostarp gājēju galerijas rekonstrukciju, aptuveni pusotra miljona eiro vērtībā. KNAB izmeklēšana esot saistīta ar pēdējo no tiem.

Lipkins apstiprināja, ka KNAB aizturējis četrus "LNK Industries" darbiniekus uzņēmuma darba vietā.

Tāpat Lipkins kategoriski noliedza iespēju, ka uzņēmuma darbinieki varētu būt iesaistīti kukuļdošanā un noraidīja aizdomas kā nepamatotas.

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija liecina, ka 2015. gada septembrī "LNK Industries" uzvarēja Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumā par būvdarbiem Salu tilta kompleksā. Iepirkuma līgumcena ir 1,5 miljoni eiro.

2014. gada maijā pilnsabiedrība "LNK Industries Group" uzvarēja arī Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumā par Salu tilta renovāciju. Iepirkuma līgumcena ir 8,74 miljoni eiro.

Pēc KNAB toreizējā vadītāja Jaroslava Streļčenoka teiktā, Latvijā sāktajā kriminālprocesā figurē gan ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošana, gan kukuļa došana, gan kukuļa ņemšana, gan dienesta viltojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!