Foto: LETA

Saistībā ar pagājušajā nedēļā veiktajām kratīšanām Rīgas Centrāltirgū Valsts policija sākotnēji aizturējusi vairāk nekā desmit personas, bet apcietinājums kā drošības līdzeklis piemērots četriem cilvēkiem, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pagājušās ceturtdienas vakarā Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde veikusi procesuālās darbības Rīgas Centrāltirgū saistībā ar akcizēto preču nelikumīgu apriti. Policija norādīja, ka vairākas personas arī aizturētas, taču no plašākiem komentāriem izmeklēšanas interesēs atturējās.

LTV iepriekš vēstīja, ka viens no aizturētajiem ir Rīgas Centrāltirgus Iekšējās drošības daļas vadītājs Maksims Danovskis. Taču pats Danovskis aģentūrai LETA bija norādījis, ka viņš nav ticis aizturēts, bet kriminālprocesā viņam piemērots liecinieka statuss.

Ķuzis atklāja, ka sākotnēji procesuālajās darbībās pagājušās darba nedēļas izskaņā tika aizturētas vairāk nekā desmit personas – Rīgas Centrāltirgus amatpersonas, tirgotāji, komercuzņēmēju darbinieki. Ķuzis sacīja, ka pret visām šīm personām sākts kriminālprocess. Ir personas, kas sadarbojas ar izmeklēšanu, un ir personas, kas nesadarbojas ar izmeklēšanu.

Intervijā LTV Ķuzis pauda, ka Valsts policija jau iepriekš videi un notiekošajam Rīgas Centrāltirgū pievērsusi pastiprinātu uzmanību. "Pamatā ikdienā attīrām šo vidi un dzenājam šos tirgotājus, bet mums svarīga ne tikai redzamā daļa, bet arī tie, kas to organizē," pauda policijas priekšnieks. Viņš atgādināja, ka pagājušajā nedēļā veiktās procesuālās darbības ir jau otrā operācija pāris gadu laikā. 2017. gadā tika aizturētas desmit personas un veiktas vairāk kā 100 kratīšanas Rīgas Centrāltirgus teritorijā. Vienlaikus Ķuzis ar nožēlu atzina, ka kaut arī šī krimināllieta jau nodota kriminālvajāšanai, redzams, ka nekas nemainās. Līdz ar to policijai "jālien dziļāk iekšā", sacīja Ķuzis.

Valsts policijas priekšnieks atzina, ka aizvadītajā nedēļā veiktā operācija nav bijusi vienkārša – likumsargi ilgu laiku vākuši informāciju, dokumentējuši un novērojuši notiekošo, vākuši pierādījumus. Aizturēšana bijis jau kā galapunkts. Runājot par noskaidroto, Ķuzis atzina, ka Rīgas Centrāltirgus izīrējis teritoriju vienam uzņēmumam, kas arī, iespējams, nodarbojies ar akcizēto preču kontrabandu. Tālāk jau notiekot "publisks futbols", proti, Rīgas Centrāltirgus apgalvo, ka tā nav viņu teritorija, bet gan izīrēts īpašums un par to atbild komersants, kuram šī teritorija izīrēta.

Ķuzis ir pārliecināts, ka likumsargi būtībā tikuši klāt atbildīgajām personām. Četrām personām, kas aizturētas, arī piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Starp apcietinātajiem ir gan Rīgas Centrāltirgus darbinieki, kuru uzdevums bijis nodrošināt kontroli, gan komercuzņēmuma-nomnieka vadītāji. Tāpat policijas priekšnieks sacīja, ka šis uzņēmums saistīts ar noziedzības pasauli, un organizēts darbs – akcizēto preču nelikumīga tirdzniecība.

"Es ceru, ka šī operācija šoreiz tiešām nesīs redzamu ieguldījumu. Jāsaka, ka vienalga, vai runājam par alkoholu un cigaretēm, vienmēr ir divas puses – piedāvājums un pieprasījums. Es nevaru apgalvot, ka būsim apkarojuši apriti, bet tas būs vēl viens solis tuvāk tam," skaidroja Ķuzis. Viņš arī pauda cerību, ka Rīgas dome pieņems pareizus lēmumus, proti, vai Rīgas Centrāltirgus šāds nomas līgums ir izdevīgs, mērķtiecīgs un domāts rīdzinieku interesēm. Policijas priekšnieka ieskatā Rīgas Centrāltirgum jāatbild par notiekošo tā teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!