Foto: LETA

Otrdien, 25. februārī, Ģenerālprokuratūra saņēmusi Dānijas kompetento iestāžu sniegto informāciju, ka nolemts izdot Kristīni Misāni Latvijai kriminālvajāšanai. Faktiskajai nodošanai jānotiek līdz 4. martam, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Informācija nodota arī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokuroram, kas veic pirmstiesas kriminālprocesu lietā, kurā Misāne atzīta par aizdomās turēto un viņai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. 18. februārī viņa atzīta par aizdomās turēto par nolēmuma par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu, par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu un dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Proti, pēc Krimināllikuma 168. panta, Krimināllikuma 193. panta 2. daļas un Krimināllikuma 275. panta 2. daļas.

Kā ziņots, 18. februārī Ģenerālprokuratūra pieņēma Eiropas apcietinājuma lēmumu, kas ir pamats, lai cita dalībvalsts izdotu personu kriminālvajāšanas veikšanai vai ar brīvības atņemšanu saistīta soda izpildīšanai.

Jau ziņots, ka Misāne kopš 2018. gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānija iepriekš bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Latvijas valdība Misānes lietā ir vērsusies ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), norādot, ka Dānija nav novērtējusi cilvēktiesību ievērošanas apstākļus DĀR cietumos un citus aspektus. Saistībā ar šo sūdzību Latvija lūdza ECT šajā lietā piemērot pagaidu noregulējumu, nosakot Misānes izdošanas liegumu. ECT nolēmusi atteikt noteikt šādu liegumu.

Misānes pārstāvji iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem. Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki.

2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!